EVLİLİK HAYATI

Eşler Arasındaki Hangi Davranış ve Tutumlar Evliliğin Sonunu Getirir? Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken 11 Yaygın Hata

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 24.10.2022 - Güncelleme : 26.10.2022

Evlilikte yapılan hangi hatalar, çiftleri boşanma sürecine sürüklüyor? Sağlıklı yürütülen evliliklerin sayısı her geçen gün azalıyor. Peki ama evlilikler nerelerde tözekliyor? Çiftleri boşanma sürecine götüren davranışlar neler? Çiftler nelerden kaçınmalı? Tüm cevapları haberimizde!

"İnsanlar hata yapar, bu normaldir. Ancak bazı hatalar veya yanlış anlamaları, özellikle evli bir çift olarak sürekli ve uzun vadede yaparsanız bu durum ilişkinizi tehlikeye sokabilir. Hiç hata yapmamanız gerektiğini söylemiyoruz, ancak sizin veya eşinizin yaptığı yaygın hataların farkında olarak, bundan ders çıkararak yol almanız evliliğin sağlıklı yürümesi için çok ama çok önemlidir." diyor uzmanlar. 

Sonuçta, önlem almak tedaviden daha önemlidir öyle değil mi? 

Eşlerin kişisel özelliklerinin, evlilik olgunluğuna uygun olup olmadığının da sağlıklı yürütülen evlilikler için önemli bir kriter olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy; boşanmaların artmasına ilişkin istatistikleri değerlendirerek nedenlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İşte, Psikolog Demirsoy'dan evli çiftlere, evliliğe zarar veren hataların ve evliliği sağlıklı yürütmenin ipuçları. 

Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken 11 Yaygın Hata

 Evlilike sorunları görmezden gelmek ve ihmal etmek ne zaman tehlikeli? 

 Boşanma Sürecine Nasıl Gelinir Sorusunun En Net Yanıtı 

1.  Evlilikte Yapılan En Büyük Hatalar: Susmak ya da Kavga Etmek

Sorun yaşandığında yapılan en büyük iki hatanın susmak ya da kavga etmek olduğuna söyleyen Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, evliliğin iki kişinin de üzerine düşen sorumlulukları üstlenerek işbirliği ve dayanışma oluşturmaları ile sağlıklı yürüyebileceğine dikkat çekti. 

Ancak böyle bir ilişkinin eşler arasındaki bağı sağlıklı ve güçlü kılacağını söyleyen Psikolog Demirsoy, bu bağın güçlü olması halinde ilişkinin yaşam zorlukları karşısında daha dirençli olduğunu kaydetti. 

Evlilikte sorun yaşandığında genellikle iki hata yapıldığını vurgulayan Demirsoy, ya kavga çıkmasın sorun büyümesin diye susulduğunu ya da kavga edildiğini, oysa mevcut sorunları çiftlerin uygun zaman ve zeminde, uygun üslup ile konuşarak çözmeleri gerektiğini belirtti. 

Eşler Arasındaki Hangi Tutum ve Davranışlar Boşanmaya Zemin Hazırlıyor?

2. Eşinizle Aranızdaki Duygusal Bağı Güçlü Tutun

Eşinizle aranızdaki duygusal bağ ne kadar güçlü. Çünkü birçok çözüm bekleyen sorunun esas nedeni, duygusal bağın güçlü olup olmamasıdır. Yapılan istatiktik çalışmalara göre, boşanma nedenleri arasında aldatma, sorumsuzluk ve ilgisiz davranma gibi nedenlerin olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, “Evlilik danışmanlığına gelen çiftlerin sıklıkla dile getirdikleri sorunlara bakarak istatistiklerin gerçeği yansıttığını söyleyebilirim.

 Aldatma, ekonomik kriz gibi etkenlerin boşanmaya yol açtığı söylense de esas neden bu gibi yaşam durumları ile karşılaşan çiftin arasında nasıl bir ilişki olduğu ve aralarındaki duygusal bağın güçlü olup olmadığı ve kişisel özellikleri, evlilik olgunluğuna sahip olup olmamalarıdır.” dedi.

 

Evlilikte Krizlerin Üstesinden Gelmenin Püf Noktası: Karşılıklı Çaba Göstermek 

Bir amaç uğruna çaba göstermek ilişkiyi güçlendirir. Eşler arasında sevgi ve saygıya dayalı sağlam bir ilişki varsa geçim sıkıntısı gibi yaşam güçlüklerini birlikte göğüsleyip üstesinden gelmek için iş birliği içinde çabalayabildiklerini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy; “Geçim sıkıntısı çekmek, bir stres kaynağı olmakla birlikte öte yandan bir amaç uğruna çiftin birlikte çaba göstermesi de ilişkiyi geliştiren bir unsurdur. Aldatma tabii ki evliliğin güven temelini sarsan ve evliliğin devamını zorla sokan bir problem.

Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken 11 Yaygın Hata

Ancak bazı çiftlerin bu gibi kriz durumlarının bile üstesinden gelebildiğini görüyoruz. Bu nasıl olabiliyor diye derinlemesine baktığımızda çiftin arasındaki iletişimin niteliği ve tarafların kişilik özelliklerinin rol oynadığını görüyoruz.

Hata yapan tarafın hatasının sorumluluğunu üstlenip bunu tamir etmek için çaba göstermesi, diğer tarafın da eşine hatasını tamir etme fırsatı tanıması ve affediciliği bu tarz bir evlilik krizinin üstesinden gelmeyi sağlayabiliyor.” dedi. 

3. Sağlıklı Evlilikte İşbirliği ve Dayanışma Esastır 

"Sorumlulukları üstlenmek çok önemlidir.  Evlilik iki kişinin de üzerine düşen sorumlulukları üstlenerek işbirliği ve dayanışma oluşturmaları ile sağlıklı yürüyebilir” diyen Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, “Böyle bir ilişki eşler arasındaki bağı sağlıklı ve güçlü kılar, bu bağ güçlü ise ilişki yaşam zorlukları karşısında daha dirençlidir. İlişki güçlü değilse en ufak bir problem bile sarsıcı etki yaratır.” dedi. 

Her dönemin güçlükleri zamanında ele alınıp çözümlenmelidir.  Bu güçlükler zamanında ele alınıp çözümlenmediğinde üzerine yenilerinin eklenmesi ile ilişkide stres artar. Örneğin yeni evli çiftin aynı evin içinde yaşamaya başlamaları ile birbirlerine ayak uydurmayı öğrenmeleri, ortak karar alabilme, maddi birliği oluşturma, akraba ve arkadaşlarla ilişkilerini düzenleme gibi konuları çözümleyip bir denge oluşturmaları gerekir.

Bunların üstesinden gelemeden yeni bir dönem olan ebeveynliğe geçildiğinde bu defa çocukla birlikte gelen zorlanmalar gerilimi arttırır ve bu böyle devam eder.

 Bu İşaretler Tehlike Çanları Olabilir! 

4. Evlilikte Sona Gelindiğinin İşaretleri  

Evlilikte bazı işaretlerin mutlaka dikkate alınması gerektiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, “Çatışmalar çözümsüz kalıyorsa, sevgi, saygı hoşgörü yetersizse, şiddeti ve sıklığı giderek artan kavgalar yaşanıyorsa, birbirini hor görme, aşağılama, duvar örme gibi davranışlar söz konusu ise ve eşlerin birlikte olmaktansa uzak kalma ihtiyacı ağır basıyorsa evlilik için tehlike çanları çalınıyor demektir.

Bu nedenle sorun yaşandığında zaman geçirmeden çözüm arayışına girmek, kendi gayretleri ile çözümlenemediğinde profesyonel destek ile çift terapisi almak evlilik için hayat kurtarıcı olacaktır.”uyarısında bulundu.

Evlilikte mutsuzluğu önlemenin ve mutlu olmanın yolları: "Eşimle Nasıl Mutlu Olurum?"

 

Bu iki büyük hatadan kaçınılmalı 

Evlilikte sorun yaşandığında genellikle iki hata yapıldığını vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, “Ya kavga çıkmasın sorun büyümesin diye susuluyor ya da kavga ediliyor. Sorunları görmezden gelmek ya da susup halı altına süpürmek, bunları çözmeyeceği gibi katlanarak büyümesine, olumsuz duygu birikimi ile patlamalara ve eşler arasında uzaklığa hizmet eder.

Kavga etmek de aynı şekilde. Sorunları uygun zaman ve zeminde, uygun üslup ile konuşmak gerekir. Eşler kavga etmeden tartışmayı başarabilirlerse sorunlarını çözüme kavuşturabilirler ve evlilik sağlıklı yürüyebilir.” diye konuştu.

Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken 11 Yaygın Hata

Sorunu Çözümü: Zaman ayırmak ve yakınlık göstermek gerekiyor 

Sağlıklı bir evlilik için çiftlere önerilerde bulunan Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, bunları birbirine zaman ayırmak, sevgi, saygı ve yakınlık göstermek olarak sıraladı.

Evliliği Sağlıklı Yürütebilmek İçin Hangi Hatalardan Kaçınmalı?  

5. Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken 11 Yaygın Hata

Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken Hata 1 : Geçmiş Sorunları Gündeme Getirmek

Bazen mevcut sorunları çözmeye çalışırken, çiftler kimi zaman odaklarını geçmiş sorunlara kaydırır. Belki hala kin besliyorlar veya yeni sorunun eski kötü alışkanlıklardan kaynaklandığını düşünüyor olabilirler. Özellikle çiftler geçmişteki sorunların zaten çözüldüğü konusunda hemfikir oldukları takdirde konuyu etkisiz hale getirerek ilişkilerinde yapıcı yol alabilirler.  

Ne Yapmalı?

Dikkatinizi bugün karşılaştığınız soruna verin, nasıl devam edeceğinizi öğrenin ve önceki anlaşmazlıkları yeni denkleme sürüklemeyin. Bu şekilde, gelecekte aynı şeyler hakkında tekrar tekrar kavga etmekten kaçınabilirsiniz.

Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken Hata 2: Fiziksel Yakınlığı Sürdürmemek

Bu hata genellikle işiyle veya çocuklarıyla meşgul olan evli çiftler tarafından bilinçsizce yapılır....

Etrafınızda çok fazla dikkat dağıtıcı şey olduğunda, samimi olmanın artık bir öncelik olmadığını hissetmeniz kolaydır. Sonuç, çift birbirinden uzaklaşır, ilişkilerinde zamanla kopmalar başlar ve birbirlerinden uzaklaşır...

Ne Yapmalı?

Günlük yaşamla ne kadar meşgul veya stresli olursanız olun ya da ne kadar süredir evli olursanız olun, eşinizle aranızdaki yakınlığı koruyun. Düzenli bir cinsel yaşamın yanı sıra, düzenli bir randevu gecesi planlayabilir veya birbirinize sürekli olarak küçük ama tatlı fiziksel hareketlerde bulunabilirsiniz. Örneğin, evden çıkmadan önce bir öpücük verebilir ya da eşinizi ne kadar özlediğinizi göstermek için samimi, derin bir sarılma gibi...

Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken Hata  Hata 3: Evlilikteki Sorunlara Başkalarını Dahil Etmek

Bazı durumlarda, evli bir çiftin evliliğindeki sorunlara yalnızca karı kocayı değil, aynı zamanda ebeveynleri, kayınvalideleri, hatta en yakın arkadaşları, patronu veya yakın çevrelerinin dışındaki diğer insanlar da dahil olabilir. Belirli bir sorunla karşılaştığınızda size ve eşinize yardımcı olacak sağlam ve güçlü bir destek sistemine sahip olmak kesinlikle güzeldir; ama eğer bu insanlar sizi kontrol ediyor, mikro yönetiyor veya işleri daha da karmaşık hale getiriyorsa, farkında olmadan oluşturduğunuz bu destek sisteminden uzaklaşmanız evliliğinizin sağlığı için önemlidir. 

Ne Yapmalı?

Bu nedenle, ilişkinize gereksiz tarafları dahil etmeden önce, eşinizle birlikte, örneğin evliliğinizdeki iç çatışmaları başkalarına anlatmayarak, dış ilişkiler konusunda sınırlar belirlemeniz gerektiğini unutmayın. Çünkü önemli olan, bu uzun vadeli yolculukta hayatta kalabilmek için ikinizin birbirinize nasıl güvenmeniz gerektiğidir.

Unutmayın; İletişim Başarılı Bir Evliliğin Anahtarıdır

Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken Hata 4: Eşinizin Aklınızı Okumasını Beklemek

Bu nokta, iletişimin neden başarılı bir evliliğin anahtarı olduğunu açıklıyor. Bazen evli çiftler, birbirlerini yüksek sesle söylemeden eşlerinin ne hissettiklerini veya ne istediklerini bilmelerini sağlayacak kadar iyi tanıdıklarını düşünürler. Ancak eş bunu başaramayınca son derece hayal kırıklığına uğrarlar. Mesele şu ki, eşiniz bir zihin okuyucu değil, siz de... 

Siz istemeden önce size bir fincan kahve ısmarlayabileceğini bilmek sevimli olsa da, durum her zaman böyle olmaz. Özellikle daha karmaşık bir bağlamda, bir kavgadan sonra ona sessiz bir şekilde davranmanızın nedeni veya size nasıl daha fazla ilgi göstermesini istediğiniz gibi...

Eşinize her zaman endişelerinizi, arzularınızı, isteklerinizi ve beklentilerinizi net bir şekilde iletmeye çalışın. Bu sizin zamandan ve enerjiden tasarruf etmenizi sağlar, ayrıca çözümleri daha verimli bulmanıza yardımcı olur.

Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken Hata 5: Tartışmalarda Haklı Çıkmak İçin Savaşmak

Bütün çiftler kavga eder, ancak bazıları bunu çözüm bulmak için yapar ve bazıları sadece birbirlerine karşı öfke ve hayal kırıklıklarını dışarı atmak isterler. Bazıları bunu daha da kötü yapar; her zaman haklı olduklarını kanıtlamak için tartışırlar ve skoru birbirleri arasında tutarlar; son tartışmada kim haklı, bu sefer kaybeden kim ve kim kazanıyor...

Evlendiğinizde eşinizle aynı takımda olduğunuzu asla unutmayın. Bu nedenle, onun kaybı da sizindir ve bunun tersi de geçerlidir. Tüm kavgayı ve tartışmayı, ikiniz arasındaki herhangi bir anlaşmazlığı uzlaşma ve çözme şansı olarak görün. 

Çocuk Sahibi Olarak Evliliğinizdeki Sessiz Sorunları Yok Edemezsiniz 

Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken Hata 6 : Bir çocuğu sorunlu bir evliliğe dahil etmek

Acı ama gerçek; bazı çiftler sorunlu evlilikleri için bebek sahibi olmayı bir çıkış yolu ve çözüm olarak görür. Gerçek şu ki, masum bir çocuğa aile huzuru getirmek gibi büyük bir sorumluluk yüklememelisiniz. Bunun dışında, yeni bir bebeğe sahip olmanın tüm stresi, hormonal dalgalanmalar, hatta doğum sonrası depresyon bile işleri daha da kötüleştirebilir ve yeni ebeveynler için yeni sorunlar yaratabilir. 

Ne Yapmalı?

Çocuklar ayrıca ebeveynlerinin sürekli kavga etmesini izleyerek büyüyecekler ki bu da bir çiftin kaçınması gereken bir başka ebeveyn hatasıdır. Ailenizi genişletmeye karar vermeden önce eşinizle aranızdaki sorunları çözmeye çalışmak daha akıllıca olacaktır. 

Siz ve eşiniz arasında sağlıklı ve gelişmiş bir ilişki ile çocuklarınıza büyümeleri için daha iyi bir ortam sağlayabilirsiniz.

Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken Hata 7 : Cinsel Hayat Hakkında Yetersiz veya Hiç Konuşmamak 

Yakınlık noktasıyla ilgili olarak, bazı çiftler birbirleriyle uygun miktarda seks konuşmayı da ihmal eder. Yapabilecekken neden konuşsun ki diye sorabilirsiniz. Çünkü seks yapmak, sadece işleri yapmaktan çok daha fazlasıdır. 

Birbirinize istek ve arzularınızı, ayrıca hoşlanmadığınız şeyleri, korkularınızı veya fantezilerinizi açıkça ifade etmeniz gerekir, böylece ikiniz her özel andan gerçekten zevk alırsınız; bu konuda aynı fikirde olursunuz ve kendiniz gibi hissedersiniz.

Ne Yapmalı? 

Seks hayatında bir şeyi kaçırıyorsunuz. Bu nedenle, eşinizle seks hakkında konuşmaktan çekinmeyin veya korkmayın, eşinizin tercihleriyle nasıl birleştireceğinizi veya uzlaşacağınızı öğrenebilir veya daha fazla deneyim kazandıkça ve kıvılcımı canlı tutmak istediğinizde birlikte keşfetmek için başka şeyler öğrenebilirsiniz. 

Evli Çiftler Her Konuda Olduğu Gibi Finans Konusunda Açık ve Şeffaf Olmalı 

Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken Hata 8: Finans Konusunda Açık Olmamak

Çoğu evli çiftin yaptığı bir diğer hata da mali durumları veya sorunları hakkında birbirlerine tamamen açık olmamalarıdır. Karısı, abartılı alışveriş makbuzlarını saklayabilir veya koca, eşine haber vermeden parasının büyük bir kısmını bir girişime yatırabilir.

Ne Yapmalı? 

Boşanmanın temel nedenlerinden birinin para sorunu olduğunu bildiğimizden, konu hanehalkı finansmanı söz konusu olduğunda birbirimize karşı şeffaf ve dürüst olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayamayız. 

Bir karı koca tam olarak ne kadar para kazandıklarını, harcadıklarını, yatırım yaptıklarını, borç verdiklerini, borç verdiklerini veya borç aldıklarını bilmelidir. Bu konuda bir boşluk tutmak, er ya da geç sadece belaya yol açacaktır. Bu nedenle, parasal sorununuz hakkında düzenli olarak konuşmaya çalışın ve umarım her zaman birlikte çözebilir veya ortak bir hedefe ulaşabilirsiniz.

Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken Hata 9 : Çözülmesi Gereken Sorunları İhmal Etmek

Evli bir çift ne kadar küçük olursa olsun, bir sorunu halının altına süpürüp görmezden gelmemeli. Çünkü yaptıklarında, genellikle sadece daha büyük bir soruna dönüşür ve sonunda ele alınması daha zor olur. 

Bu nedenle, yakında evlenecek bir çift veya yeni evliler olarak, bir sorunu ortaya çıkar çıkmaz çözmeyi alışkanlık haline getirdiğinizden emin olun. Çözümü bulmak zaman alıyorsa sorun değil, ama sorunu unutmayın, kaçınınmayın veya tamamen ihmal etmeyin!

 Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken Hata 10 : Eşlerin Birbirine Danışmadan Karar Vermesi

Eşinizle birtakımda olmak, bir karar verirken, özellikle aile, para, kariyer veya diğer önemli yaşam yönleriyle ilgili fikirlerini her zaman göz önünde bulundurmanız gerektiği anlamına gelir. Ama gerçekte, birçok evli çift, bir şeyler planlarken veya karar verirken eşlerine danışmama hatasına düşüyor. 

Ne Yapmalı?

Belki hala bekar olarak bağımsız yaşama alışkanlığı içindedirler; ama bu şey, yaptığımı söylediğin anda değişmeli. Geçişi kolaylaştırmak için, gelecekteki planlarınıza ve hedeflerinize gelecekteki eşinizi dahil etmeye başlayın, böylece onların fikirlerini ve yargılarını da dikkate alabilirsiniz. Bunu yaparak, evli olduğunuzda birbirinizi dışlanmış veya duyulmamış hissettirmezsiniz.

Evli Çiftlerin Kaçınması Gereken Hata 11: Eşlerin Birbirlerini Hafife Alması

Evli bir çiftin yapabileceği en kötü hatalardan biri, birbirlerini hafife almaktır. Birbirinize minnettarlığınızı ve takdirinizi ifade etmemek, bunu yapmak için bir şeydir. Ancak bazı çiftler, her zaman iş veya ekranlardan rahatsız olmak gibi, karıları veya kocalarına yeterince zaman ayırmazlar. Aslında zaman, sevdiklerinize verebileceğiniz en değerli şeydir. Bu tür çiftlerle aynı hatayı yapmayın. 

Ne Yapmalı?

Başından sonuna kadar, eşinizin her zaman sevildiğini, takdir edildiğini ve her saniyenize değdiğini hissettiğinden emin olun. ' Teşekkür ederim' ve ' Seni seviyorum ' kelimeleriiçtenlikle ve sürekli olarak söylendiğinde büyülü bir etkiye sahip olduğu bilinir, ayrıca sevgiyi yeniden alevlendirmek ve ilişkinizi beslemek için birbirinizle kaliteli zaman geçirmeye çalışın.

  

Konular :

#evli çiftler #evli çiftlerin hataları #kabusa çevrilen evlilik #karı koca hataları #karı koca davranışları #eşi ihmal etmek #evlilikte sorunları ihmal etmek