ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocuklarda Gereksiz Antibiyotik Kullanımı Nasıl Önlenir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 23.11.2012 - Güncelleme : 16.01.2024

“3 yaşındaki çocuğum sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor ve her seferinde doktorumuz antibiyotik veriyor. Ne yapmamızı örerirsiniz?” hepimizaileyiz takipçisinin bu sorusunu, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları bakın nasıl yanıtlıyor. 

Çocuğunuzu Sıcak Soğuk Farkından Korumalısınız

 Annelerin korkulu rüyası antibiyotik kullanımı ile ilgili bakın uzmanlar hangi uyarılarda bulunuyor. 

Çocuğun Sürekli Hasta Olması Normal mi?

1. Çocuklar Neden Sık Sık Hastalanır? 

Anne sütü özellikle yaşamın erken dönemlerinde hastalık sıklığını azaltabilecek en iyi şeylerden biridir. Anne sütü, annenin bebeğe aktardığı koruyucu antikorları içerir. Bu antikorların çoğu burun, ağız ve sindirim sistemini kaplar ve bebeğe başta solunum yolu hastalıkları ve mide gribi türü hastalıklara karşı ek koruma sağlar.

Çocuklarda beslenme yetersizliklerinin hastalık sıklığını arttırıp artırmadığına dair birçok araştırma bulunur. Yetersiz beslenme vakalarında çocuklar genellikle bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflar. Gıdaya ve çeşitli beslenmeye erişimi olan bir çocuk için bu olasılık çok daha düşüktür. Bazı çalışmalar, düşük D vitamini düzeylerinin artan solunum yolu enfeksiyonu sıklığıyla bağlantılı olabileceğini göstermiştir, ancak takviyenin riski azaltıp azaltmadığı açık değildir.

Çocuklar genellikle yetişkinler kadar hijyenik olmadıkları için hastalanmaya karşı daha savunmasızdırlar. Çocukları sık hastalanmalarının pek çok sebebi vardır. Çocuğun doğuştan bağışıklık sisteminin az çalışması, beslenme yetersizliği, kansızlığın varlığı, alerjiler, kalabalık ortamlarda bulunma zorunluluğu, tüm çocuklarda viral ve mikrobik enfeksiyonların oluşma sıklığını artırmaktadır. Özellikle mevsim geçişlerinden en fazla çocuklar etkilenmektedir. 

Kışın sık görülen bir başka hastalık da, genellikle mide gribi olarak adlandırılan gastroenterittir. Rotavirüs, norovirüs veya enterovirüslerin neden olduğu kusma, ishal ve 24 saatten 6 güne kadar sürebilen ateş gibi hiçbir şey ebeveynlerin kalbine korku salmaz.

  • Mikropların yayılmasının nedenleri

Kışın özellikle okullardaki hasta olan diğerlerine yakınlık ve dikkat edilmeyen hijyenimizin yanı sıra, mikropların yayılmasındaki bir diğer suçlu da evimizdeki nem seviyesidir. Kışın çoğumuz sıcak havalarda çalışıyoruz, bu da havanın daha kuru olmasına neden oluyor. Bu da mukus zarlarınızı kurutur ve sizi üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı daha duyarlı hale getirir. Mukus vücudumuzu bakterilere karşı korur ve sulu yani nemli olması gerekir. Kuru olduğunda çatlar ve bakterilerin girebileceği açıklıklar oluşturur. Bunu önlemeye yardımcı olmak için iç mekanda yüzde 45 nem öneriyoruz.

Önleyici tedbir olarak el yıkama çok önemlidir. Hastalığın yayılmasını engellemeye yardımcı olmanın bir numaralı yolu bu. Yeterince uyuyarak, meyve ve sebzelerden zengin bir beslenme ve egzersiz yaparak bağışıklık sisteminizi güçlendirin. Eğer çocuğunuz bunların üçünü de düzenli olarak yaparsa, bağışıklık sistemini çok daha güçlü hale gelmesini sağlayacaktır. 

 

Sık Hastalanan Çocuğa Ne Yapmalı?

2. Çocuğunuzu Sıcak-Soğuk Farkından Korumalısınız

Gündüz-gece sıcaklığı arasında farkın fazla olduğu bu günlerde, çocukları hem evde hem ev dışında korumak güçleşmektedir.  Yine de bu konuya büyük özen gösterilmelidir. Gündüz kıyafetleri ve gece kıyafetleri büyük titizlikle seçilmeli, aşırı terletmeden üşümemesini sağlayacak giysiler  seçilmelidir. 

Soğuk havanın soğuk algınlığına neden olduğu yaygın bir efsanedir, ancak değildir. Grip esas olarak virüslerden kaynaklanır.  Virüsün, çocuklar okuldayken ve yakın temas halindeyken, genellikle solunum damlacıkları ve kollar yoluyla yayılma olasılığı daha da yüksektir. Grip enfeksiyonlarında solunum yolu hastalıkları daha sık görülür. 

3. Ne Yapmalı?

Soğuk algınlığı ve gribi önlemek için çocuklara bunları öğretin:  

Sabun ve su kullanın: Çoğu zaman elleri yıkamak mikropların yayılmasını azaltır. Öksürdükten, hapşırdıktan sonra, oyuncakları paylaştıktan sonra ve yemeklerden önce vb. ellerinizi düzenli olarak yıkayın.

Çocuğunuza ağzını kapatmasını söyleyin: Dirsekleri bükerek hapşırmak veya öksürmek de mikropların yayılmasını önlemeye yardımcı olur.

4. Hangi Durumlarda Antibiyotik Kullanımından Kaçınmalısınız?

Çocuğunuzun sık olarak geçirdiği rahatsızlıkları ile ilgili olarak antibiyotik kullanmak zorunda olması elbette istediğimiz bir durum değildir. Yine de mikrobik enfeksiyonlarda hastalığın tamamen giderilebilmesi, iyileşmesi aşamasında komplikasyonlara yol açmaması için antibiyotik kullanımı çoğunlukla kaçınılmaz olmaktadır. 

Enfeksiyonun Nedenine ve Tipine Uygun İlaç Kullanılmalı 

Aslında antibiyotiklerin çocuğun hastalığının tipine göre iyi seçilip çocuğun kilosuna ve yaşına göre miktarının iyi ayarlanması, oluşabilecek olumsuzlukları en aza indirmektedir. Burada en önemli olgu, geçirilen enfeksiyonunun nedenini ve tipini iyi teşhis etmektir. 

Gelişigüzel Antibiyotik Kullanmak Çocuğunuzun Sağlığını Bozar 

Bu aşamada dikkatsiz davranmak örneğin sıkça rastladığımız üst solunum yolları enfeksiyonlarının pek çoğuna yol açan viral hastalıkların mikrobik bir enfeksiyon gibi tanınmasına ve yanlışlıkla antibiyotik kullanılmasına yol açar. 

Boşyere Antibiyotik Kullanarak Gereksiz Sağlık Riskleriyle Karşılaşabilirsiniz 

Sizlerin de iyi bildiği gibi viral enfeksiyonlarda antibiyotikler hiçbir yararı olmayan ilaçlar olduğu halde yanlış kullanımları hastanın antibiyotiğe bağlı gereksiz sağlık riskleri ile karşılaşmasına yol açmaktadır. Üstelik o andaki viral enfeksiyonun iyileşmesini bile geciktirebilir. 

Tüm bu gerçekler nedeniyle, çocuğunuzun geçirdiği her türlü enfeksiyonda, çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda uzman bir doktora başvurmalısınız.

Konular :

#sık hastalanan çocuk #sürekli hastalanan çocuk #çocuklarda antibiyotik kullanımı #çocuklarda soğuk algınlığı #antibiyotik kullanımı