CİLT BAKIMI VE ESTETİK

Klorlu Su ve Güneş Ciltte Kalıcı Hasar Bırakıyor! Peki Ama Cildimizi Klordan ve Güneşten Nasıl Koruyabiliriz?

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 15.07.2014 - Güncelleme : 25.08.2022

Tatile giden hemen herkes ne kadar bronzlaşırsam o kadar iyi diyerek günün büyük bir kısmını güneşlenerek geçiriyor. Fakat güzel görünmek için güneşlenenlerin, ciltlerine kalıcı hasarlar verdiklerini unutmaması gerekiyor.

Yaz süresince deniz ve havuz suyu ile uzun süreli temasın,  deriden su kaybına neden olduğunu ve bu sebeple cilt kuruluğunu artırdığını biliyor muydunuz?

Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın Dr. Akın, "Bronzlaşayım derken cildinizin yaşlanmasına neden olmayın."diyor. İşte, uzmanından tavsiyeler.

Klorlu Su ve Güneş Ciltte Kalıcı Hasar Bırakıyor

 

Yazın Cilt Güzelliğinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

 

1. Su, Cildin En Önemli Nem Kaynağıdır 

Yaz süresince güneş ve denizin cildimizde oluşturduğu zararlı etkilerin onarılması, cildin erken yaşlanmasının önlenmesinde önem taşıyor. 

Yaz döneminde cildi bozan en önemli etkenin güneş ışığı ve su ile temasın artması; güneş ışığı ile doğrudan temasın derinin temel hücreleri olan keratinositlerin ölümüne, kollajenin parçalanmasına, neden oluyor. 

Ayrıca ciltte lekelenmelere, kırışıklıkların artmasına ve erken yaşlanmaya neden olabilmektedir. Havuz suyunda bulunan klor, ciltte meydana gelen kuruluğu ve zararı artırmaktadır. 

2. A, E ve C Vitaminlerinden Zengin Beslenin 

Güneş, deniz ve havuz suyunun ciltten aldığı nemin yerine konması önemlidir.  Su cildin en önemli nem kaynağıdır. Bu sebeple su tüketimi yaz mevsiminde (günde en az 6-8 bardak) artırılmalıdır. 

Ciltte güneşin ve nemsizliğin yaşlanmayı arttırıcı etkilerini önlemek için anti-aging özelliği olan A, E ve C vitaminlerinden zengin beslenilmeli; özellikle yeşil sebze ve meyvelerle bol bol tüketilmeli. Havuç, domates, maydanoz gibi karotenden zengin beslenmek de cildi doğal olarak güneşin zararlı etkilerinden korur.

3. Parlak Cildin Sırrı Su  

Derinin üst tabakalarının vücut suyunun kaybını önler ve alt katmanları dış etkilerden, ultraviyolenin zararlarından cildi korur. Derinin yeterli elastikiyet ve parlaklıkta olması içerdiği su miktarına bağlıdır.

Diğer hücrelerde olduğu gibi, ciltte bulunan ter ve yağ bezlerinin fonksiyonlarını tam olarak yapabilmeleri için de suya gereksinimleri vardır. Hücre içi  suyun azalması cildin kuruması ile sonuçlanır. Yumuşak, sağlıklı, pürüzsüz bir cilde sahip olunması için günlük yeterli miktarda su tüketilmelidir. 

Klorlu Su ve Güneş Ciltte Kalıcı Hasar Bırakıyor

4. Güneş Cildin Yağlanmasına Neden Olur 

Nemini kaybeden cildin matlaşarak gözenekleri genişler. Ciltte güneş ışığına bağlı olarak kahverengi lekelenmeler, dudak üzeri, göz etrafı gibi cildin ince ve hassas olduğu alanlarda ince çizgilenmeler oluşur. Ayrıca güneş ışığı cildin yağlanmasına da neden olmaktadır.

5. 35 Yaş ve Üzeri İçin Faydalı Uygulamalar 

Cildin kaybettiği nemin kullanılan nemlendirici kremler dışında,  cilt altına mezoterapi denilen bir yöntemle verilecek vitaminler ve hyaluronik asid uygulamaları gibi işlemler ile de yerine konulabilir.

Özellikle 35 yaş ve üzerinde bu işlemlerin uygulanması cilt için oldukça yararlı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. 

6. Hangi Besinler Cilde İyi Gelir? 

Güneş kaynaklı cilt hasarları ile ilgili yapılan bir araştırmaya göre yaş, ırk, sigara içme ve beslenme tarzının cilt hasarlarında etkili olduğu kanıtlandı.

Yaş ile güneşe bağlı cilt hasarları arasında pozitif bir korelasyon olduğu bilinen bir gerçektir. 

Diyette bol oranda sebze, meyve, baklagil, zeytinyağı, peynir ve balık tüketenlerde güneşe bağlı cilt hasarının daha az görülüyor.

Sigara içimi, fazla miktarda et, margarin ve şeker ürünleri tüketimi de güneşe bağlı cilt hasarını artırıyor.  

7. Sağlıklı ve Güzel Bir Cilt İçin Nasıl Beslenmeli? 

  • Vitamin C, retinol ve kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir ve çinko güneş hasarından cildi korur. 
  • Çay, elma, soğan, sarımsak, kırmızı şarap, patlıcan, sebze ve meyve gibi besinlerde olan polifenollerin (ferrulik asid ve kafeik asid vb.) antioksidan etkileri cildi oksidatif stresten korumaktadır. 
  • Yeşil çay, retinoidler, fenoller ve üzüm çekirdeği ekstratı gibi bitkisel ürünlerin bağışıklık sistemini düzenleyici, iltihabi olayları baskılayıcı ve antioksidan özellikleri vardır.

 

Yüzmek ve güneşin tadını çıkarmak gibi açık hava etkinlikleri cildimize zarar verebilir. Cildinizi klordan korumanıza ve güneşin tadını çıkarmanıza (güneş kremi dışında) yardımcı olacak en iyi ipuçlarını paylaşıyoruz! 

Cildinizi klordan ve güneşten nasıl koruyacağınızı biliyor musunuz?

8. Cildinizi Klordan Nasıl Koruyabilirsiniz? 

Pek çok insan yaz aylarında klorlu havuzlarda yüzmeyi tercih ettiğinden kuru veya tahriş olmuş cilt sorunuyla karşılaşır.

Klor cildi tahriş eder ve klor aslında tüm vücut için bir toksiktir.

Klorlu bir havuzda yüzmek çok önemli görünmese de sorun şu ki klor aslında her gün maruz kaldığımız bir kimyasal.

Birçoğumuz zaten vücudumuzda çok fazla birikmiş klor ve diğer toksik kimyasalları taşıyoruz. Bu nedenle klorlu havuzlarda yüzmek bu vücut yükünü aşırı yükleyerek klor zehirlenmesine ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. 

Bu yüzden yüzerken cildinizi klordan korumanız çok önemlidir.

 

Cilt Sağlığınız İçin Havuzda Klorlu Su Yerine Tuzlu Suyu Tercih Edin 

Öncelikle klorlu bir havuzunuz varsa mümkünse tuzlu su havuzuna çevirmenizde fayda vardır. Tuzlu su aslında cilt için gerçekten rahatlatıcıdır. Tuzlu su havuzları hala hafif klorlu su içerirken, tamamen klorlu havuzlardan çok daha az cildi kurutur ve saçları yıpratır.

Birçok halka açık yüzme havuzu tuzlu suya geçiş yaptı, bu nedenle yaz havuzu planlarınızı düşünürken aktif olarak bunları araştırın.

9. Klorlu Suda Yüzmeden Önce ve Sonra Duş Alın

Klorlu bir havuzda yüzmeniz gerekiyorsa, havuza girmeden önce ve sonra tekrar mümkün olduğunca iyice duş alın.

Derimiz tıpkı bir sünger gibi sadece belirli bir miktar suyu tutabilir. Önceden duş almak cildinizi çok daha az klorlu su ile doyurur, böylece yüzme havuzuna girdiğinizde cildiniz o kadar fazla klorlu su ememez. 

Yüzdükten sonra duş aldıktan sonra, cildinizi nemlendirmeye, beslemeye ve korumaya yardımcı olan antioksidan bakımından zengin bir vücut yağı veya nemlendirici ile nemlendirdiğinizden emin olun. 

Güneş kremi önemlidir, ancak kimi zaman tıkanmış gözeneklere ve çatlaklara neden olabilir!

Cildimizi güneşin zararlarından ve cilt kanserinden korumak için dışarıdayken güneş kremi kullanmanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. 

Güneş kreminin etkili olması için doğru şekilde uygulamak ve sık sık tekrarlamak önemlidir.

Vücudun açıkta kalan tüm bölgelerine uygulamak en iyisidir ve açık havada en az iki saatte bir yeniden uygulayın. 

Çok terliyorsanız daha sık ve havuz veya denizden sonra havlunuzu çıkardıktan hemen sonra tekrar uygulamanız gerekir. 

Sivilceye Yatkın Ciltler Hangi Güneş Koruyucu Kullanmalı?

10. Güneş Koruyucu Nasıl Kullanmalı? 

Güneş koruyucuyu ne zaman uygulanacağını görmek için güneş koruyucu üzerindeki talimatları okuyun. Bazıları güneşe maruz kalmadan yaklaşık 20 dakika önce uygulanmalıdır, bazıları ise anında koruyucu etkiye sahiptir. 

Cilt çatlaklarına, özellikle göğüste veya sırtta sivilcelere yatkın bir cilde sahipseniz güneş koruyucunuzu buna uygun seçmeniz önemlidir. Cilt gözeneklerinde tıkama olasılığı daha düşük olan daha hafif, daha az tıkayıcı güneş koruyucuları tercih edebilirsiniz. Sivilceye yatkın bir cildiniz varsa hindistancevizi yağı veya kakao yağı gibi ağır yağlar içeren güneş kremlerinden kaçının.

Sentetik kokular birçok insan için tahrişe ve hatta alerjik reaksiyonlara neden olduğundan, güneş kreminin "kokusuz" olanlarınden tercih edebilirsiniz.  

Ayrıca, güneş koruyucunuzda içeriğindeki aktif bileşen olarak çinko oksit veya titanyum dioksit olup olmadığına bakın. 

Güneş kremindeki birçok bileşen (özellikle geleneksel olanlar) hem insanlara hem de gezegene zararlı olabilecek toksik kimyasallardır.

Gün boyunca UV'ye maruz kaldıktan sonra güneş koruyucuyu cildindinizden çıkarmak için tamamen yıkayın. Ardından aloe vera jeli, cadı fındığı yağı, yeşil çay ve salatalık gibi serinletici ve yatıştırıcı bileşenler içeren cilt ve vücut bakım ürünlerini cildinize uygulayabilirsiniz.

Güneş koruyucu kremler, güneşin zararlı ışınlarına karşı en etkili çözümdür. Güneşten korunmaya, tam bir güneş bakımı ritüeli olarak bakmak önemlidir. Yalnızca tatilde değil, günlük güneş koruyucusu olarak kullanabileceğiniz olacak birçok bitki ve yağ bulunur. 

11. Yeşil Çay ile Cildinizi Koruyun

Yeşil çay, cildi UV ışınlarına maruz kalmaktan korumaya yardımcı olur ve cildin güneş hasarından iyileşmesine yardımcı olma yeteneği nedeniyle kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. 

Düzenli olarak yeşil çay içmek (yaz aylarında buzlu yeşil çayın içimi keyiflidi!) ve hem güneş kreminden önce hem de güneşe maruz kaldıktan sonra topikal olarak uygulamak güneş bakım rutininize harika etkiler yaratır.

Cildinize güneşe çıkmadan önce ve sonra yeşil çay banyousu yapabilirsiniz.

Ayrıca yeşil çayı bir sprey şişesine koyabilir ve güneş koruyucunuzu uygulamadan önce ve dışarıda geçirdiğiniz zamanın sonunda duş aldıktan sonra kendinize tam bir sprey hazırlayabilirsiniz. 

Yeşil, beyaz veya siyah çay özü içeren günlük cilt bakımı ve vücut bakım ürünlerini tercih edebilirsiniz.

12. Güneş Koruyucu Özelliğine Sahip Yağlar Hangileri?

Kırmızı ahududu tohumu yağı, kızılcık tohumu yağı, avokado yağı ve havuç tohumu yağı gibi belirli taşıyıcı yağların, cildin kendi doğal güneşten koruyucu özelliğini arttırdığı biliyor muydunuz?

13. Güneşten Korunmak İçin Nasıl Giyinmeli?

  • Koruyucu giysiler giyin ve gölgede durun. Güneş kremini ne sıklıkta yeniden uygularsanız uygulayın, cildinizi gün boyu UV ışınlarına maruz kalmaktan koruyamaz.
  • Büyük disket şapkalar, güneş gözlükleri ve uzun kollu kaftan gibi koruyucu giysiler, güneşin zararlı etkilerinden sizi koruyabilir. 
  • Ayrıca gün boyunca sık sık UV ışınlarına maruz kalmayı önlemek için gölge alanlarda dinlenmeye dikkat edin.  
  • Plaja veya havuza ayarlanabilir bir plaj şemsiyesi veya küçük bir çadır götürebilirsiniz.  Şemsiyeler eskiden olduğu gibi plajlara geri dönmeye başladı. Rengarenk şemsiyeler, güneşli bir günde dışarıdayken cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumanın modaya uygun bir alternatifi olabilir. 

Konular :

Cilt, Güneş Koruyucu, Klor, Cilt Sağlığı, Güneşin Zararlı Işınları, Yazın Cilt Güzelliği