SAÇ BAKIM VE MODELLERİ

Öbek Öbek Saç Dökülmesinin Sebebi Stres mi Covit-19 mu?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 27.06.2022 - Güncelleme : 22.07.2022

Son bir yılda saçlarınızda dökülmeler mi fark ettiniz? Covit 19'in saç dökülmesine sebep olur mu? Covit olduktan sonra hala saçlarınız mı dökülüyor? Saç dökülmesini önlemek için ne yapmalı? Kimi zaman stres, kimi zaman kullanılan ilaçlar, kimi zaman ise yanlış yapılan diyetler sebebiyle saçlarımız eskisi kadar gür olmayabilir. Her geçen gün dökülen saçlar da ayrı bir endişe sebebi olur.  Saç dökülmesi neden olur? Yoğun saç dökülmesi nasıl önlenir? Saç dökülmesine ne iyi gelir? Ne zaman doktora başvurulmalı?  Saç dökülmesini önlemenin yollarını, sebeplerini sizler için mercek altına aldık.

saç dökülmesini önlemek için ne yapmalı

 Avuç avuç dökülen saçlarınız neden mi dökülüyor? Bunun sebebi, geçirdiğiniz kovit olabilir... 

 İÇİNDEKİLER:  Saç Dökülmesini Önlemek İçin Ne Yapmalı?  

Her gün belirli bir miktarda saç dökülmesi normaldir. Günde 50 ila 100 saç teli kaybetmek normal saç dökülmesi olarak kabul edilir.  Ve bu durum genellikle de pek fark edilmez çünkü aynı zamanda yeni saçlar da oluşur. Saç normalden daha fazla miktarda döküldüğünde ise bu durum biraz can sıkıntısı yaratabilir ve endişeye neden olabilir.  Peki saç dökülmesine ne iyi gelir? Saçlar neden dökülür? Saç dökülmesini önleyen doğal tarifler eşliğinde tüm bu soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz.

1-Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

Saç dökülmesinin nedenleri tipik olarak aşağıdaki faktörlerden bir veya daha fazlasına bağlı olarak gelişebilmektedir:   

  • Aile öyküsü (kalıtım)
  • Hormonal değişiklikler ve tıbbi durumlar
  • İlaçlar ve rastgele alınan takviyeler
  • Radyasyon tedavisi
  • Çok stresli bir olay, durum, yakın kaybı
  • Sıkı saç modelleri 
  • Yapılan saç bakımları 
  • Yanlış beslenme 
  • Aşırı kilo kaybı

Covid-19 Saç Dökülmesine Neden Olabilir mi? 

İnsanlar COVID-19'dan kurtulduktan hemen sonra gözle görülür saç dökülmesi sorunuyla karşılaştıklarını söylüyor. COVID-19'dan kurtulduktan aylar sonra dahi birçok kişide büyük kümeler halinde saç dökülme sorunu yaşandığı görüldü. Covid-19 sonrası saç dökülmesi nedenleri neler? Covit-19 saç dökülmesine neden olur mu?

Koronavirüs pandemisinden bir şey öğrendiysek, o da beklenmeyeni beklemektir. Bununla birlikte, Covid-19 öncesi birçok insanda görülen saç dökülmesi o kadar da beklenmedik olmayabilir.

Facebook'un COVID-19'a yakalanmış kişilere yönelik oluşturduğu destek grubu olan Survivor Corps'un üyeleri virüsten kurtulduktan aylar sonra saç dökülmesi problemli yaşadıklarını söylüyor:

“Nisan ayında covid-19 geçirdim, gerçekten çok hastalandım. Çok şükür iyileştim ama şimdi kalıcı etkilerden endişeleniyorum. Saçlarım çok fazla dökülüyor ve taramaktan çok korkuyorum.”

"Saç dökülmesi çok arttı. Mart ayının son haftası hastalandım. Şimdilerde biraz yavaşlıyor."

"Covid geçirmeden önce gür ve kalın telli saçlarım vardı, ama şimdi saçlarımı eskisi gibi at kuyruğu yaptığımız zaman neredeyse yarısının eksik olduğunu görüyorum."

Vücut stresli olduğunda, kan akışını ve besinleri saç köklerinden uzaklaştırır. Sonuç olarak, saç kökleri ölür ve dökülmeye başlar. Bu durumun bir adı vardır: Telogen effluvium.

Günde 100 saç telinin dökülmesi normaldir, ancak bundan fazlasını kaybettiğinizde bu durum telojen effluvium kategorisine girer.

Covid-19'dan Sonra Saç Dökülmesi mi Yaşadığınız? İşte Nedenleri:

Ateş, COVID-19'un yaygın bir belirtisidir. Ateşi yükseldikten veya bir hastalıktan kurtulduktan birkaç ay sonra dahi birçok insanda gözle görülür saç dökülmesi görünebilir. Ateş veya hastalıktan sonra geçici saç dökülmesi normaldir. 

Birçok kişi bunun basit bir saç dökülmesi olarak düşünse de aslında bu tip saç dökülmesinin tıbbi adı telogen effluvium'dur.

Saç büyüme yaşam döngüsünün dökülme (telojen) aşamasına aynı anda normalden daha fazla saç girdiğinde olur. Ateş veya hastalık, daha fazla tüyün dökülme aşamasına girmesine neden olabilir.

Telogen effluvium, stres veya önemli bir yaşam olayı nedeniyle saç dökülmesidir. Neyse ki, bazen tedavi olmaksızın iyileştirilebilen geçici bir durumdur.

Herkes stres yaşar, ancak bazen stres o kadar şiddetlidir ki, saç dökülmesi gibi fiziksel semptomlar yaşayabilirsiniz. 

#REKLAM

Covid-19'dan Sonra Saç Dökülmesinin Sebebi Telogen Effluvium Olabilir

Telogen Effluvium Nedir? 

Stresten kaynaklanan saç dökülmesine telogen effluvium denir. Duygusal veya fiziksel tüm stres faktörleri saç dökülmesine neden olabilir. Bu tür saç dökülmesine telogen effluvium denir.

Yakın zamanda sevdiğiniz birini kaybetmek veya hatta bebek sahibi olmanın getirdiği şiddetli hormonal değişiklikler gibi önemli bir olay yaşadıysanız, stres kaynaklı saç dökülmesini beraberinde yaşayabilirsiniz.

Çoğu insan, ateş veya hastalık geçirdikten iki ila üç ay sonra gözle görülür saç dökülmesi sorunu yaşar.

Duş aldığınızda veya saçınızı fırçaladığınızda avuç dolusu saçlar dökülebilir. Bu tür saç dökülmesi altı ila dokuz ay boyunca sürebilir.

Neyse ki geçici bir durumdur. Çoğu insan daha sonra saçlarının tekrar normal görünmeye başladığını ve dökülmenin durduğunu görür.

Telogen effluvium gözle görülür saç dökülmesine neden olur, ancak beraberinde eşlik eden döküntü, kaşıntılı kafa derisi veya yanma varsa, muhtemelen telogen effluvium'dan başka bir şey saç dökülmesine neden oluyordur ve mutlaka bir dermatoloğa görünmek gerekebilir.

Stres geçici saç dökülmesine neden olabilir

Hiç ateş veya COVID-19 geliştirmemiş olsanız bile, yine de saç dökülmesi görebilirsiniz. Duygusal stres ayrıca normalden daha fazla saç dökülmesine sebep olabilir. Pandemi döneminde kim kendini daha stresli ve endişeli hissetmedi ki?

Stres başladıktan 2-3 ay sonra saç dökülmesi başlar. Saçınızın kümeler halinde döküldüğünü görmek stresinizi artırabilir. Ancak stresi yenmek burada önemlidir. Stres sona erdiğinde aşırı saç dökülmesi de duracaktır.

Saç kendi kendine normale dönme eğilimindedir.

Saç dökülmesinin nedeni ateş, hastalık veya stres olduğunda saçlar kendi kendine normale dönme eğilimindedir. Sadece biraz zamana ihtiyaç vardır.
Saçlarınız yeniden uzadıkça, saç çizginize göre aynı uzunlukta olan kısa tüyleri fark edeceksiniz. Çoğu insan saçlarının altı ila dokuz ay içinde normal dolgunluğunu geri kazandığını görür.

Saç dökülmenizin, stres veya ateşten kaynaklanan telojen effluvium dışında bir şeyden kaynaklandığından şüpheleniyorsanız, bir saç dökülmesi uzmanı olan dermatoloğa görünmenizde fayda var.

Saç Dökülmesinine Neden Olan Diğer Faktörleri Açıklayalım:

  • Aile öyküsü (kalıtım): Saç dökülmesinin en yaygın nedeni, yaşlanma ile ortaya çıkan kalıtsal bir durumdur. Bu duruma androjenik alopesi, erkek tipi kellik ve kadın tipi kellik denir. Genellikle kademeli olarak ve öngörülebilir şekillerde ortaya çıkar erkeklerde saç çizgisi ve kel noktalar; kadınlarda kafa derisinin tepesi boyunca saç incelmesi olur.
  • Hormonal değişiklikler ve tıbbi durumlar: Hamilelik, doğum, menopoz ve tiroid sorunlarına bağlı hormonal değişiklikler de dahil olmak üzere çeşitli koşullar kalıcı veya geçici saç dökülmesine neden olabilir.
  • İlaçlar ve Takviyeler: Saç dökülmesi, kanser, artrit, depresyon, kalp sorunları, gut ve yüksek tansiyon için kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olabilir.
  • Kafa Bölgesine Radyasyon Tedavisi: Böyle bir durumda saçlar eskisi gibi çıkmayabilir.
  • Çok Stresli Bir Olay: Birçok insan, fiziksel veya duygusal bir şoktan birkaç ay sonra genel bir saç seyrelmesi yaşar. Bu tip saç dökülmesi geçicidir.
  • Saç Modelleri ve Saç Maskeleri: Aşırı saç şekillendirme veya saç örgüsü veya mısır tarlası gibi saçınızı sıkılaştıran saç modelleri, çekiş alopesi adı verilen bir tür saç dökülmesine neden olabilir.

Özellikle sıcak yağ ile yapılan saç bakım maskeleri, kafa derisinde yaza izlerine sebep olduğundan saç dökülmesini kalıcı hale gelmesine sebep olabiliyor.  Bu faktörler saç dökülmesi nedenlerini ortaya koyuyor. 

Saç Dökülmesini Önlemek İçin Ne Yapmalı

Saç dökülmesi nasıl önlenir sorusunun yanıtı için okumaya devam edin... 

 

2-Günde Kaç Saç Teli Dökülmesi Normaldir? 

Her gün belirli bir miktarda saçın dökülmesi normaldir. İnsanlar genellikle her gün 100 saç teli kaybeder. Bu oran normal kabul edilir. Genetik saç dökülmesi (erkek tipi kellik-kadın tipi kellik) önlemez. Ve maalesef birçok kelliğin sebebi ailesel yatkınlıktan kaynaklanmaktadır.  

3-Kelliği Önlemek İçin Ne Yapmalı? Saç Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenebilir? 

  1. Saç dökülmesini önlemek için saçınıza nazik davranın. Dolaşan saçlarınızı için saçlarınıza zarar vermeyecek, kaliteli bir saç açıcı kullanın.
  2. Saçlarınız ıslakken fırçalarken veya tararken geniş dişli bir tarak kullanın ve saçlarınızı çekiştirmekten kaçının. 
  3. Sıcak silindirler, saç maşaları, sıcak yağ uygulamaları ve kalıcı saç uygulamaları gibi saça zarar verecek sert işlemlerden kaçının. Haftada bir doğal saç maskesi yapın. 
  4. Sıkı saç modellerini tercih etmeyin. Lastik bantlar, tokalar ve örgüler ile saçlarınızı şekillendirirken çok sıkı bağlamamaya dikkat edin. 
  5. Eğer düzenli bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza, saç dökülmesine neden olabilecek ilaçları ve takviyeleri sorun.
  6. Saç dökülmesini önlemek için saçınızı güneş ışığından ve diğer ultraviyole ışık kaynaklarından koruyun.
  7. Saçı ağırlaştırmamak için hafif bir şampuan ve saç kremi kullanın.
  8. Yapılan araştırmalarda sigara içme ile kellik arasında bir bağlantı olup olmadığı incelenmiş. Ve maalesef tiryakileri üzeceğiz ama sigara kelliği tetikliyor. 
  9. Kemoterapi ile tedavi ediliyorsanız, doktorunuza bir soğutma başlığı isteyin. Bu başlık kemoterapi sırasında saç kaybetme riskinizi azaltabilir.

 

Saç Dökülmesini Önlemek İçin Ne Yapılmalı? Kelliği Önlemek İçin Ne Yapmalı? 

Saç dökülmesini önlemek için ne kadar erken hareket ederseniz, geri dönüşü olmayan hasarı önleme olasılığınız o kadar yüksek olur. 

4-Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?

 Saç dökülmesini önlemek istiyorsanız bu hususlara dikkat: 

  1. Öncelikle stresten olabildiğince uzaklaşın. Stres hormonunu nasıl düşürülür için bu yazıdan fikir alabilirsiniz.
  2. Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapın. 
  3. Alkol ve sigaradan uzaklaşın. En azından miktarını azaltmayı düşünebilirsiniz.
  4. Düzenli uyku çok önemli. 
  5. Sağlıklı proteinler alın.
  6. Omega-3 yağ asitlerini beslenmenize ekleyin. 
  7. Taze meyve ve sebzelerden zengin bir beslenme tarzına geçin.
  8. Özellikle erkek tipi kelliği önlemeye çalışıyorsanız doktorunuza danışarak demir, biotin, D vitamini, C vitamini ve çinko gibi vitaminler alabilirsiniz. 

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Lavanta Çay

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Yanıtladı.

 5-Saç Dökülmesini Önleyen Doğal Tarif

Saç dökülmesini önlemek için, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu keçiboynuzu veya lavanta çayını öneriyor. 

Bir tatlı kaşığı lavantayı, 1 bardak suda 8-9 dakika kaynatın. Yatmadan yarım saat önce bu çayı için. Haftada 3-4 kez  bu çayı tüketin. Lavanta çayı suyunu temiz saçlarınızın diplerinize de sürebilirsiniz. Saçlarınızı durulamanıza gerek yok.

Aynı şekilde lavanta yerine keçiboynuzu da demleyip içebilirsiniz. Sakinleştirici etkisi de olan lavanta çayı, hem rahat bir uyku uyumanızı sağlar, hem de saçınızın dökülmesini önler.

Dökülmeyi Önleyen Saç Masajı

" Saç Dökülmesini Önlemek İçin Ne Yapmalı?" Diye Soranlara Öneri: Saç Masajı  

Dökülmeyi Önleyen Saç Masajı 

Saç masajı yalnızca saç köklerine giden kan akışını artırmak için değil, aynı zamanda gün içinde üzerimizde biriken stresi atmak için de son derece faydalı bir uygulamadır. Birkaç basit hareket ile günde 5 dakikanızı ayırarak kafa derinize (saç diplerinize) masaj yapın. Sonucu görünce siz de şaşıracaksınız.  

6-Saç Dökülmesini Önlemek İçin Saç Masajı Nasıl Yapılır? 

Piyasada bir dizi kafa derisi masaj aleti var fakat aslında en iyi masaj aleti  parmaklarınız! İşte 5 adımda kafa derinizi rahatlatacak ve saçlarınızı güçlendirecek saç masaj tekniği:   

  1. Önce Parmak Uçlarınızla Başlayın: Öndeki saç çizginizin kenarlarına güzel, hafif bir baskı uygulayarak başlayın ve geriye ve aşağı doğru parmak uçlarınızla masa yapın. Bu hareketi birkaç kez yapmanız yeterli.
  2. Dairesel Hareketler: Parmaklarınızla dairesel hareketler yapın.  Yine önden ve üstten başlayın ve geri ve aşağı doğru dairesel hareketlerle saç diplerinize masaj yapın.  Yanları da ihmal etmeyin.  
  3. Yönü Değiştirin:  Parmaklarınızı dairesel bir hareketle hareket ettirin, ancak bu sefer enseden başlayın ve yukarıya, başınızın üstüne doğru dairesel hareketler yapın. Yanları da eklemeyi unutmayın.
  4. Kafanızı Nazikçe Tutun:  Şimdi parmak uçlarınızı biraz dinlendirin ve başınızı her iki tarafı ellerinizle nazikçe tutun. Kafanız ellerinizin arasındayken derinizi biraz ileri ve geri hareket ettirin.
  5. Saçınızı Tutun ve Çekin: Bu gerçekten önemli bir hareket Saçınızdan küçük tutamlar alın ve hafifçe tutup çekin. Eğer saçınızı çekmek istemiyorsunuz bu kısmı atlayabilirsiniz. 

Saç Dökülmesi Neden Olur? Ne Zaman Doktora Başvurulmalı? 

Bir kişi normalden daha fazla saç kaybettiğini fark ettiğinde doktora başvurması en doğru karar olacaktır; çünkü normalden fazla saç dökülmesinin altta yatan klinik bir sebebi olabilir. Bu durumda, bir doktora görünmeli ve en iyi tedavi seçeneklerinin ne olduğu konusunda uzman hekimden tavsiye alınmalıdır. 

*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. 

Konular :