HAMİLELİK ÖNCESİ

Ereksiyon Sorunu Yaşayanlar Baba Olabilir mi?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 03.11.2012 - Güncelleme : 02.02.2023

Uzmanlara sorduk: "Kocanızda ereksiyon sorunu olduğunu nasıl anlarsınız? Ereksiyon sorunu yaşayanlar baba olabilir mi? Ereksiyon sorunu neden olur? Nasıl tedavi edilir?"

Aşılamanın, sertleşme sorunu yaşayanlara baba olmanın yolunu açtığını; aşılama yapılabilmesi için tüplerden en az birinin açık olması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, sperm hücrelerinin sayı ve hareket yüzdesinin aşılama yapılabilecek sınırlarda olmasının da şart olduğunu söyledi.

Ereksiyon Sorunu Yaşayanlar Baba Olabilir mi

Kocanızda Erektil Disfonksiyon (Ereksiyon Sorunu) Olduğunda Nasıl Gebe Kalırsınız? 

1. Ereksiyon Sorunu (Erektil Disfonksiyon) Nedir ve Nedenleri Nelerdir?

Erektil disfonksiyon (ED), başarılı cinsel ilişki ve gebe kalma için ereksiyon elde edememe ve sürdürememe durumudur. Bu durum, psikolojik veya tıbbi nedenlerle ortaya çıkabilir ve her tip için farklı bir tedavi yöntemi bulunur.  

  • Ereksiyon Sorununun Fiziksel Nedenleri Neler?

Normal cinsel işlev; psikolojik, endokrin, vasküler ve nörolojik sistemleri koordine eder. 

Organik, ilişkisel ve psikolojik değişiklikler dahil olmak üzere erektil yanıtın bileşenlerindeki herhangi bir değişiklik ereksiyon sorunlarına neden olabilir. 

Diyabet, obezite, hipertansiyon, depresyon ve hormonal nedenler gibi birçok sağlık durumu ereksiyon sorunlarına neden olabilir ve klinik muayene ile bu urum araştırılmalıdır.

Sigara içmek, alkol tüketimi, obezite ve sınırlı veya hiç egzersiz yapmamak gibi yaşam tarzı seçimleri de yine ereksiyon sorunlarına neden olabilir.

Fiziksel Nedenler Özetle: 

  • Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
  • Hormonal problemler (düşük testosteron)
  • Diyabet
  • obezite
  • Omurga sakatlıkları
  • Tıbbi yan etkiler

  • Ereksiyon Sorununun Psikolojik Nedenleri Nelerdir?

Erektil disfonksiyon, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik faktörlerden kaynaklanabilir. 

Erkeklerin, çocuk sahibi olmaya çalışırken, bir sonraki cinsel karşılaşmaya yol açan korkulara dönüşebilen, performans gösterme konusunda baskı hissetmeleri yaygın bir durumdur. Bu, başarısızlık olasılığını artırır ve gelecekteki karşılaşmalarda performans gösterme baskısını güçlendirir.

Halihazırda anksiyete veya depresyon yaşayanlar için ereksiyon sorunu yaşayanların, antidepresan ilaçların yaygın bir yan etkisi olabilir. 

Psikolojik Nedenler Özetle:

  • Stres ve tükenmişlik
  • Endişe
  • Depresyon
  • Düşük benlik saygısı ve beden imajı sorunları

2. Kocanızın Ereksiyon Sorunu (erektil disfonksiyonu) Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Kocanız ereksiyon sağlamakta veya sürdürmekte zorluk çekiyorsa veya cinsel ilişki sırasında boşalmakta zorluk çekiyorsa, erektil disfonksiyondan muzdarip olabilir. 

Ereksiyon sorununun nedeni psikolojik, ilişkisel veya organik olabilir. Bu nedenle bir doktor tarafından fiziksel ve psikolojik muayene ile tespit edilip tedavi edilmelidir. 

Kocanızın erektil disfonksiyonu varsa ne yapmalısınız?

  • Stresi Ortadan Kaldırın

Gebe kalmaya çalışırken baskıyı ortadan kaldırmak, partnerinizin güvenini geri kazanmasına ve seksten zevk almasına yardımcı olabilir.

Cinsel bir durumda kaygı, bir erkeğin yaşam kalitesini ve bir ilişkideki memnuniyetini olumsuz yönde etkileyerek güven kaybını tetikleyebilir. 

Seks eğlenceli, eğlenceli ve stressiz olmalıdır. Ancak bu modern dünyada, stresi kapıda veya yatak başında bırakmak her zaman o kadar kolay değildir. Bazen akıl sağlığımız cinsel yaşamlarımızı ve ilişkilerimizi gerçekten olumsuz etkileyebilir.

  • Çift Terapisi Önemlidir

Psikojenik erektil disfonksiyon hastaları için çift terapisi önerilir. Ancak eşinizle baskılar, korkular ve cinsel beğeniler ve hoşlanmadıkları şeyler hakkında samimi bir konuşma yapmak, gebe kalmaya çalışırken ortaya çıkan bazı iç ve dış baskıları hafifletmeye yardımcı olabilir. 

Ereksiyon Sorunu Yaşayanlar Baba Olabilir mi

  • Eşinizle Birlikte Doktora Gidin

Erektil disfonksiyon, birçok erkek için zihinsel bir mücadele olabilir ve bir destek sistemine sahip olmak, her iki partner için de uygun teşhis ve tedavilerin alınmasına yardımcı olabilir. 

  

3. Ereksiyon Sorununa Aşı Çözümü

Sperm hücrelerinin kadının yumurtlama döneminde rahim içine verilmesi işlemi olan aşılama, sertleşme sorunu yaşayanlara baba olmanın yolunu açıyor.

Ereksiyon sorunu, spermlerin sayı ve hareketliğinin yetersiz olması, boşalmanın penis ağzı yerine idrar kesesi içine dolması gibi sorunlarda sperm hücreleri rahim yoluyla tüplere geçerek yumurtayı dölleyemiyor. Bu gibi sorunlarda aşılama ile döllemeye dışarıdan destek olunuyor.

Aşılama Ne Zaman Gereklidir?

  • Erkekte sperm sayı ve hareketliliğinin yetersiz olduğu vakalar.
  • Ereksiyon (Penisin sertleşmesi) bozuklukları.
  • Retrogad ejekülasyon (Boşalmanın penis ağzı yerine, zıt yönde idrar kesesi içine olması.)
  • Kadında sperm hücrelerinin yıkımına sebep olan antikorların varlığı.
  • Orta seviyede endometriosis.
  • Sebebi açıklanamayan kısırlık vakaları. 

 

4. Uygulaması Nasıl Yapılıyor?

“Aşılama için hazırlık döneminde yumurtalıkların uyarılması için kadına, adetin 3’üncü veya 5’inci gününde dışarıdan ilaç verilir. Yumurtanın gelişimi yani boyutları ultrason ile takip edilirken hormon analizi ile östrojen ve LH hormonlarının ölçümü yapılır. Östrojen hormonundaki artış, sağlıklı folikül gelişiminin de bir göstergesi. Folikül büyüklüğü 18-20 mm’ye ulaştığında dışarıdan iğne verilerek folikül çatlatılır, döllemeye hazır hale gelir.

Aşılama günü erkekten sperm numunesi alınır. Bu numune bir dizi işlemden geçirilerek, en hareketli ve yumurta hücresini dölleme şansı en yüksek olan sperm hücreleri ayrılır. Bu kaliteli sperm hücresi, plastik bir kanülle rahim içine girilerek şırınga yardımıyla rahim içine verilir. Yaklaşık 15 dakika süren aşılama işlemi anestezi gerektirmez.”

Aşılama Yönteminin Bir Riski Var mı?

Kullanılan ilaçlar yumurtalıklarda birden fazla follikül gelişimine neden olabileceğinden çoğul gebeliklerin yaşanabileceğini belirten Dr. Özörnek, bazı durumlarda, ilaçların yumurtalıklarda hassasiyete yol açtığını belirtti.

5. Ne Zaman Tüp Bebek Yöntemine Başvurulmalı?

Hassas yumurta sendromunda, yumurtalıklarda büyüme ve bazen de şiddetli vakalarda karında su toplanması olabileceğini hatırlatan Dr. Özörnek, aşılamanın başarı oranının yüzde 15 ila 20 arasında değiştiğini belirtti.

Uzm. Dr. Hakan Özörnek, aşılamanın bir yıl içinde 3 ya da 4 kez denenmesi, eğer cevap alınamazsa vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisine başlanması gerektiğinin de altını çizdi.

 

6. Ereksiyon Soruna Karşı Yaşam Tarzı Değişiklikleri Yapın

Sağlıklı alışkanlıklar kapsamlı bir tedavi planını temsil etmese de, gerçekten yardımcı olurlar ve tıbbi tedavilerin yanında uygulanabilirler. Kendinizi fiziksel ve duygusal olarak daha iyi hissettiren yaşam tarzı değişiklikleri, vücudunuzun performans göstermesine yardımcı oluyor ve özgüveninizi artırır. 

Ereksiyon Sorununu Önlemek İçin Bunları Deneyebilirsiniz:  

  • Fazla kiloluysanız kilo vermek.
  • Sık sık orta düzeyde egzersiz yapmak (aşırıya kaçmayın).
  • Dengeli ve düzenli bir beslenmek
  • Alkol ve sigarayı azaltmak. (mümkünse hiç içmemek)

Bu alışkanlıkların çoğu aynı zamanda kardiyovasküler sağlığımızı korumaya da yardımcı olur. Unutmayın, sağlıklı dolaşım, tutarlı ereksiyonun anahtarıdır! 

Sertleşme sorunlarınız hakkında bir hekimle konuşmak, durumunuzun altında yatan herhangi bir fiziksel veya psikolojik nedeni belirlemenize yardımcı olabileceğinden, her zaman iyi bir fikirdir.

Konular :

ereksiyon sorunu, baba olmak, aşılama yöntemi, tüp bebek yöntemi,