Farklı Ruh Halinizde Farklı Beslenin
Yediklerinizin ruh halinizi etkilediğini hiç fark ettiniz mi? Gün içerisinde yaşadığımız sıkıntı, yorgunluk, endişe ve mutsuzluk gibi değişik ruh halleri, tercih ettiğimiz yiyeceklerin çeşit ve miktarlarını da belirleyebilir. Bu durum bazen iştah kaybına neden olurken, çoğu zaman da yanlış ve kontrolsüz beslenmeye neden olmaktadır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Çelik, farklı ruh hallerine göre sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdi.
Yediğiniz gıdalar doğrudan beyninizin yapısını ve işlevini ve nihayetinde ruh halinizi etkiler.
İçindekiler: Farklı Ruh Halinizde Farklı Beslenin
Hangi Yiyecekler, Hangi Ruh Halinize İyi Gelir?
1. Yorgunsanız C Vitamininden Zengin Beslenin
Bedenen yorgun olmak, iştahın azalmasına sebep olur. Kişiler çoğu zaman yemek yemek istemezler. Dikkat edilmediği takdirde düşen vücut direnci hastalıklara daha kolay yakalanılmasına sebep olur. Böyle dönemlerde C vitamini tüketiminin özellikle artırılması gerekir.
- Taze Meyve Suları ve Kuşburnu Çayı İçin
Taze meyve ve sebzeler en ideal tercihlerdir, vitamin kaybına uğramamaları için çiğ tüketilmeleri önerilir. Suyunu sıkmak hem alınan kalori miktarının artmasına hem de alınan posanın azalmasına sebep olur. Bekletilerek içilen meyve sularında vitamin kayıpları çok fazla olur. Portakal, kivi, elma, armut, havuç, yeşil biber, maydanoz, tere, roka, tercih edilmesi gereken sebze ve meyvelerdir. İçecek olarak kuşburnu ile bitkisel çaylar önerilir.
2. Halsizlik Durumunda Süt Ürünleri Tüketin
- Peynir, Süt ve Ayran Halsizliğe İyi Geliyor
İş ve sosyal yaşamın getirdiği halsizlik durumunda, özellikle kalsiyum ve proteinden zengin besinler tercih etmek doğru olacaktır. Süt, yoğurt, ayran, cacık ve peynir en büyük yardımcılardandır. C vitamini ihtiyacı da bu dönemde artacağı için taze meyve ve sebze tüketimi artırılmalıdır. Meyveli yoğurtlar ve sütler tercih edilebilir. Mevsim meyveleri ile hazırlanmış meyveli yoğurtlar halsizliği hafifletecektir.
Ruh Haline Göre Beslenmenin Önemi
Fosfordan zengin olan balıklar, kuru baklagiller ve bulgur bu dönemin çabuk atlatılmasına yardımcı olacaktır. Bu dönemde daha çok şeker ve şekerli besinler tercih edilir. Oysa ki kompleks karbonhidrat içeren yiyecekler, kan şekerini kontrol edecektir. Tahıllı ekmeklerle hazırlanan sandviçler en ideal tercihlerdir. Yine bu dönemde tatlı ihtiyacı için kuru meyveler çok iyi birer alternatif olacaktır.
Öfke durumunda yağlı tohumlar; özellikle fındık, ceviz, badem ve fıstık tüketilmesi uygundur. Kahve, demli çay, gazlı içecekler ve kafeinli içeceklerden bu dönemde özellikle uzak durulması önerilir. Daha çok rezene, kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitkisel çaylar veya ılık, tarçınlı süt tüketimi artırılmalıdır. Kızgınken demli çay ve koyu kahve İçmeyin.
5. Endişeliyken Ne Yiyip Ne İçmeli?
Endişeleriniz su ile birlikte aksın gitsin. Endişe durumunda vücutta aşırı sıvı kaybı olacağından sıvı alımı artırılmalıdır. İlk tercih, her zaman saf sudur. Daha sonrasında çorba, komposto, meyve suyu, ayran, bitki çayları ve mineralli sular içilebilir.
Hayal kırıklığına karşı muz, çilek ve kivi tüketilebilir. Daha çok şeker, çikolata, pasta, kurabiye gibi besinlerin tercih edildiği bu dönemde posalı ve c vitamin içeriği yüksek yiyecekler en doğru tercih olacaktır. Sebze ve meyveler bu dönem için en iyi tercihtir. Bol yeşillikli salatalar, muz, ananas, kivi, çilek iyi birer kaynaktır.
src=http://www.hepimizaileyiz.com/Tools/Controls/DocumentInsert/Images/Control.png
Ruh Halinize İyi Gelecek Gıdaları Tüketin
7. Bilinçli Beslenin Depresyondan Korunun
Daha bilinçli bir şekilde yemek yemeyi uygulamak, çoğumuzun faydalanabileceği bir şeydir - ister daha iyi yeme davranışları yaratmak, ister yemeğe daha fazla değer vermek olsun.
İşte, daha bilinçli bir şekilde yemek yemeyi nasıl uygulayabileceğinize dair bazı yararlı ipuçları:
Gerçekten Aç Olduğunzda Yemek Yiyin: Masaya acıkığınızda oturun. Eğer aşırı aç bir şekilde masaya gelirseniz yemeğinizin tadını çıkarmak yerine midenize bir an önce bir şeyler sokmak için can atacaksınız. Oturduğunuzda, sunulan tüm yiyecekleri fark edin ve yemeği bir araya getirmek için gereken her şeye minnettar olarak yiyin.
Yemek Yerken Dikkat Dağıtıcı Unsurları Sınırlayın: Dizüstü bilgisayarınızda çalışırken, telefonunuzu kullanırken, kitap okurken veya televizyon izlerken yemek yememeye çalışın, böylece rahatlayabilir ve yemeğinizin tadını çıkarabilirsiniz.
Tüm duyularınızı yemeğe verin: Yemeklerin oturarak yendiğinden emin olun. Bu, önünüzdeki yemeğe odaklanmanıza ve yemek zamanlarının mümkün olduğunca sıkıştırılması gereken bir angarya değil, önemli bir aktivite olduğunu yeniden vurgulamanıza yardımcı olacaktır.
Oturduğunuzda, yediğiniz yemeğin renklerine, aromasına, şekillerine ve tabii ki tadına dikkat edin. Yemeğinizi çiğnerken, tüm malzemeleri tanımlamaya ve farklı yiyeceklerin farklı tatlarına ve dokularına uyum sağlamaya çalışın.
Yemek yerken yavaşlayın: Yemeğinizi iyice çiğneyin ve her lokma arasında çatal bıçağınızı bırakarak yemek yerken ara vermek için zaman ayırın. Bu, kendinizi daha rahat hissetmenize ve yemek deneyiminizin tadını çıkarmanıza yardımcı olabilir.
Yavaş yemek yemek, vücudunuzun ne zaman tok olduğunu anlamasını sağlayabilir çünkü bu işlemin yaklaşık 20 dakika sürdüğü düşünülmektedir. Bunun nedeni, mideniz yeterli yiyecek aldığında, yağ dokularından beyne tokluk sinyalleri gönderen leptin adlı bir hormonun salgılanmasıdır.
#depresyon #mod #modu yükseltmek #yiyecek #beslenme