Oruç Tutarken Mide ve Bağırsak Sorunları ile Nasıl Baş Edilir?
Uzmanlar, sahur ve iftar arasında geçen uzun sürede sindirim kanalının aktif halden inaktif hale geçtiğini, bunun da bağırsak hareketlerinde belli oranda azalmaya yol açacağını söylüyor.
Uzun süren açlığın ardından iftarla birlikte hızlı ve yüksek miktarlarda gıda tüketiminin mide ve bağırsaklarda şişkinlik ve gaz problemlerine neden olabileceğinin söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Lüfti Hocaoğlu sorunun çözümü için bakın neler öneriyor.
Oruçluyken mide ağrısını önlemek için, sahurda ve iftarda mideyi yormayan hafif besinler tüketilmeli.
İçindekiler: Oruç Tutarken Mide ve Bağırsak Sorunu ile Nasıl Baş Edilir?
- Oruçluyken Yaşanan Şişkinlik ve Gaz Problemi Doğru Beslenerek Önlenebilir
- Oruç Tutarken Probiyotik ve Prebiyotikler Neden Gereklidir?
- Oruçluyken Hassas Bağırsak Sendromunu Engellemek İçin Ne Yapmalı?
Şişkinlik ve Gaz Nasıl Önlenir?
1. Oruçluyken Yaşanan Şişkinlik ve Gaz Problemi Doğru Beslenerek Önlenebilir
Uzun süren açlık ve susuzluk nedeniyle oruç tutanlarda mide ve bağırsak problemleri yaşanabiliyor. İftar sonrası yoğun gıda tüketimi ve bu tüketimin akşamın ilerleyen saatlerine rastlaması, sahurda da yine beslenmenin devam etmesi kaliteli uykunun zarar görmesine de neden olabilir.
Sindirim sisteminde meydana gelen değişiklikler sonucunda görülen kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerini doğru beslenerek aşmak mümkün.
Oruçluyken Mide Ağrısı Nasıl Geçer?
2. Oruç Tutarken Probiyotik ve Prebiyotikler Neden Gereklidir?
Sindirim sisteminin sağlıklı dengesinin korunmasında probiyotik ve prebiyotik içerikli besinlerin önemli yer tutar. Dost bakterilerin sağlık için önemi büyüktür. Bağırsaklarımızda 1-2 kg. kadar dost bakteriler dediğimiz probiyotikler bulunur.
Bu bakteriler sağlıklı sindirim sistemi florasının oluşmasında, besinlerin sindirilmesinde, bağışıklık sisteminin desteklenmesinde, K ve B vitaminlerinin sentezinde önemli yer tutar. Ayrıca kötü bakterilerin çoğalmalarını da engelleyerek gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim problemlerini de ortadan kaldırabilmektedirler.
Sindirilemeyen karbonhidratlar olan prebiyotikler ise probiyotiklerin etkinliğini artırdığı için birlikte kullanımları, Ramazan boyunca sık karşılaşılan bu şikayetlerin giderilmesi için ayrıca önem taşır.
3. Oruçluyken Hassas Bağırsak Sendromunu Engellemek İçin Ne Yapmalı?
Hastalıkta; karın ağrısı, sık tuvalete çıkma isteği, şişkinlik, gaz şikayetleri gibi bulgulara sıkça rastlanır. Sendromun tedavisinde beslenme alışkanlıkları büyük önem taşır.
- Yoğurt, Kefir ve Lifli Sebzelere Sofralarınızda Yer Açın
Yeterince su tüketmek, öğün sayısını artırmak, gaz yapıcı gıdalardan uzak durmak, probiyotik ve prebiyotik içerikli gıdalara (yoğurt, kefir, lifli sebzeler) sofralarda fazlaca yer vermek tedaviye önemli katkı sağlar.
- Sindirim Sisteminizi En Doğal ve En Güvenilir Şekilde Koruyun
Hassas Bağırsak Sendromu olan hastalar; içerdiği probiyotik türü ve sayısı belli olan, mide ve safra asitlerinden etkilenmeden bağırsaklara ulaşabilen, yüksek stabiliteye sahip probiyotik ve prebiyotik içerikli gıda takviyelerinden kullanabilir. Böylece şikayetler kolayca giderilerek, sindirim sistemi en doğal ve en güvenilir yollarla korunacaktır.
- Huzursuz bağırsak sendromuna karşı stres önleyin
Sıklıkla olduğu gibi, stres ve huzursuzluk kronik hastalıkların nedeni olabilir. Karın ve bağırsak bölgesinde ağrı ve rahatsızlık çekenler günlük yaşamlarında rahatlama ve dinginlik sağlamalıdır.
Nefes egzersizleri, yoga veya meditasyon stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Unutmayın, rahatlamış bir vücut ağrıya ve gerginliğe daha az eğilimlidir, bu nedenle huzursuz bağırsak sendromunun semptomları da azaltılabilir veya ortadan kaldırılabilir.
SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)
S.1. Oruç tutarken mide ağrısını nasıl geçirebilirim?
Oruçluyken mide ağrısını geçirmek için iftarda ve sahurda yavaş yavaş ve küçük lokmalar halinde yemek yiyin. Böylece midenize fazla yüklenmemiş olursunuz. Yine iftarda ve sahurda baharatlı, yağlı ve asitli yiyecekler tüketmeyin.
Bu durumun önüne geçebilmek için sahurda ve iftarda mideyi yormayan hafif besinler tüketilmeli. Yavaş yemek yemek, sahur ve iftar gibi ana öğünler arasında bol su tüketmek mide ağrısının önüne geçebilir. Ayrıca ara öğünlerde de kuruyemişler, kuru meyvelerle beslenerek bu şikayetler azaltılabilmektedir.
S.2. Oruç tutarken kabız olmamak için ne yapmalıyım?
Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze kabuklu meyve ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.
S.3. Ramazan'da bağırsakları ne çalıştırır?
Kabızlık Ramazan boyunca rahatsız edici bir sorun olabilir. Barsak hareketlerini arttırmak için; yeterli sıvı alımı, yeterli meyve ve sebze tüketimi, lif içeriği yüksek tam tahıl ürünlerin tüketimi, yavaş yemek yeme ve fiziksel aktivite önemlidir.
#oruç #mide ağrısı #bağırsak sorunu