GENEL SAĞLIK

Ani Hava Değişimi Hasta Ediyor; Peki Ama Ne Yapmalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 19.06.2014

Ani Hava Degisimi Hasta Ediyor Peki Ama Ne Yapmali

Vücudumuzun ısısını koruyan en önemli doğal mekanizması sinir sitemimiz ve cildimizdeki kan damarlarının sıcakta genişleyerek, soğukta ise büzülerek vücut ısısını stabil tutmasıdır. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, ani sıcak – soğuk hava değişimine maruz kalındığında eğer uygun giysiler giyerek korunmazsak vücudumuzun ısı koruma mekanizmalarının yetersiz kalabileceğini ve üşütebileceğimizi belirtiyor.

Isı Değişimleri Kas Ağrılarına Neden Olabiliyor

Ani hava değişiklikleri sonrasında üşütülürse bağışık sistemi sarsılarak enfeksiyonlara yatkın hale gelebilir. Sıcak bir havada terleyen bir kişinin ani çıkan soğuk bir rüzgara veya klimaya maruz kalmasıyla aniden vücut ısısını kaybederek kas ağrıları yaşayabilir ve çocukların da dondurma yedikten sonra boğazlarının kolay enfekte olur.

Sağlıklı bir bünye hava değişiminden kolay kolay etkilenmezken romatizmal hastalıklar, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, astım gibi kronik hastalığı olan kişiler hava değişimlerinin yarattığı şikâyetleri kolaylıkla fark edebilir. Osteoartriti olan hastalar yağmurun yağacağını eklem ağrılarından öngörebilir ve hipertansiyon hastaları da aniden yükselen sıcaklarda şiddetli baş ağrıları çekebilir.

Ani hava değişiminden etkilenmemek için nelere dikkat etmeli?

Ani hava değişiminin yanı sıra mevsim normallerinde izlenen değişiklikler de (özellikle bahar aylarının uzaması)alerjik hastalarda semptomların daha şiddetli ve uzun yaşanmasına sebep olabiliyor. Alerjik rinit astımı olan hastalar ani basınç, nem ve sıcaklık değişimlerinde çabuk etkileniyor.

Ani Hava Degisimi Hasta Ediyor Peki Ama Ne Yapmali

Ani Hava Değişiminin Neden Olduğu Hastalıklar Neler?

Mevsimsel grip vakaları bu mevsimde pek yaşanmaz ancak üst solunum yolları enfeksiyonları, akut bronşit ve zatürre bu geçiş mevsimlerinde sıkça görülebiliyor.

Hastalıklardan Korunmak İçin Ne Yapmalı?

Hava koşullarına uygun giyinmek ve tedbirli davranmak mevsim geçişlerinde çok önemlidir.

Dengeli beslenerek ve düzenli uyuyarak bağışıklık sistemi desteklenmeli. Kronik hastalığı olan kişilerin şikayetlerinde artış olursa hekimleri ile bu durumu mutlaka paylaşmalı.

Konular :