GENEL SAĞLIK

Bahar ve Yaz Aylarının Değişmez Hastalığı

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 28.03.2013

Bahar ve Yaz Aylarının Değişmez Hastalığı

Mevsim geçişlerinde ''açık depresif'' diye tanımlanan yorgunluk, bitkinlik, hayattan zevk almama gibi şikayetlerin görülebiliyor. Bu olumsuz tablodan biyoritim değişiklikleri sorumlu tutuluyor. Gaziantep Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Savaş, bazı hastalıklara bahar ve yaz aylarında daha sık rastlandığını belirtti.

Mevsim "Açık Depresif" Olmaya Elverişli (!)

Psikiyatrik rahatsızlıkların önemli bir bölümünün mevsimsellik gösterdiğini vurgulayan Mevsim geçişlerinde ''açık depresif'' diye tanımlanan yorgunluk, bitkinlik, hayattan zevk almama gibi belirtilerin ortaya çıkabildiğini ifade eden Savaş, bu olumsuzlukların biyoritim değişikliğine bağlı olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Haluk Savaş, daha çokmevsim geçişlerindehissedilen depresif ruh halinden kurtulmanın yollarını anlattı:

Uyku Düzeninize Dikkat Edin

"Gece dinlenmeyi sağlayan melatonin hormonunun, gündüzler uzadıkça daha az salınıyor. Bu nedenle yeterince dinlenemiyoruz. Gündüz maruz kaldığımız ışık da beyinde serotoninin daha fazla salgılanmasına neden oluyor.

Bahar ve Yaz Aylarının Değişmez Hastalığı

Işık aslında anti depresan etkiye sahip ancak karanlığın da dinlendirici rolü var. Mevsim değişikliklerinde yaşanabilecek sorunlara karşı uyku ritminin çok iyi ayarlanması gerekiyor.

Akşam Erken Yatıp İyice Dinlenerek Sorunun Üstesinden Gelebilirsiniz


Savaş, melatonin hormonunun saat 21.00 civarında salınmaya başlandığını ve 05.00'lere kadar yüksek seviyelerde seyreder. Bu salınım ışıkla birlikte ortadan kalkar. Bu nedenle uykunun da bu saatler arasında alınması son derece önemlidir."

Konular :