GENEL SAĞLIK

Diş Röntgeni Zararlı mı, Değil mi?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 18.05.2013

Diş Röntgeni Zararlı mı Değil mi

Birçok kişinin aklına takılan diş röntgenlerinin zararlı olup olmadığına dair soruyu Diş Hekimi Kemal Kavut yanıtladı.

Diş Hekimleri Neden Diş Röntgeni İster?

Tıbbın her alanında röntgenler hastalıkların teşhisinde ve tedavi planının çizilmesinde yardım olarak kullanılmaktadır.

Diş tedavilerinde kullanılan diş röntgenleri de tüm dişlerin, çene kemiği ve diş çevre dokularının klinikte muayene ile görünmeyen kısımlarını göstermeye yarar.

Diş hekiminin dişlerdeki ya da çene ile ilgili problemleri teşhis etmesine, tedavinin daha hızlı ve eksiksiz biçimde yapılmasına yardımcı olur.

Diş röntgenleri çoğunlukla diş çürükleri, periodontal hastalıktan dolayı kemiğin zarar görmesi, diş apseleri, sıkışmış dişler, çene kemiğinde ve dişte kırılma ile dişler ve çene kemiğindeki diğer bozukluklarının varlığını ve boyutunu teşhis etmekte yararlıdır.

Tedavinin Seyri İçin Önemlidir

Röntgen, tedavi uygulanacak alanı geniş bir şekilde gösterir ve tedavi başarısını arttırır. Örneğin; ağız içi muayene ile sadece büyük çürükler teşhis edilebilirken, röntgenle başlangıç çürükleri ve ara yüz çürükleri tespit edilebilir. Ya da ağızdaki apsenin hangi dişten kaynaklandığı, dişlerdeki yapı bozuklukları, kök kırıkları, kist ya da tümörler röntgenle tespit edilebilir. Tedavi öncesi ve sonrası durumlarının karşılaştırılması ve tedavi seyrinin izlenmesi için önemli bir teşhis aracıdır.

Röntgen Bilgi Sağlayıcıdır

Diş röntgeni ağız içi ve ağız dışı olmak üzere temelde iki tiptir. Ağız içinden diş röntgeni çekileceği durumlarda film ağız içine yerleştirilirken, ağız dışından çekilecek röntgenlerde ağız dışına yerleştirilir.

Diş röntgeni ağız dışından çekilirse tüm çene ve yapı hakkında bilgi sahibi olma imkânı sağlarken, ağız içinden çekilen röntgen belirli bir alanı, dişi ve çevre dokusunu görmeye imkân verir. Bu yüzden ağız dışından çekilecek bir diş röntgeni daha fazla bilgi sağlar.

Dijital Röntgenler Radyasyon Miktarını % 90 Azaltır

Gelişen teknoloji ile klasik röntgenlerin yerine üç boyutlu (3D) röntgenler; dental tomografi görüntüleme teknikleri de kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca teknolojinin ilerlemesi ile birlikte dijital röntgenler kullanılmaya başlanmıştır. Dijital röntgen sistemleri filmli röntgen sistemlerinden daha hassas olduğundan, maruz kalacağınız radyasyon miktarı %90 azalacaktır. Zararlarının az olmasının yanında, sağladığı konfor oldukça fazladır. Bu teknoloji sayesinde hasta koltuktayken röntgenini bilgisayar ekranında görebilme şansına sahip oluyor. Ayrıca diş hekiminin uygulayacağı tedaviyi anlamak kolaylaşır.

Hangi Durumlarda Diş Röntgeni Gereklidir?

Panaromik röntgenlere bahsettiğimiz hastalıkların teşhisinin dışında farklı durumlarda da ihtiyaç duyulur. Bu durumlardan biri süt dişlenme dönemindeki bir çocuğun süt dişlerinin tedavi edilmesi, daimi diş ve çene gelişiminin izlenmesidir. Bu yüzden bu dönemlerde çocuklardan panoramik röntgen alımına ihtiyaç duyulur. Çünkü süt dişleri daimi diş ve çene gelişimi için önemlidir. Diğer durumlardan biri de gömülü yirmi yaş dişleridir.

Gömülü 20 yaş operasyonu öncesi dişin pozisyonunu görmek açısından önemlidir. Bütün bunların dışında birde ortodonti tedavisine başlamadan önce ihtiyaç duyulur. Bu tedavi için sefalometrik röntgen ve el bilek filmi gereklidir. Sefalometrik röntgen özellikle ortodontik tedavi planlamasında kullanılır, alt-üst çenelerin ve dişlerin kafa tabanı ve diğer oluşumlarla ilişkisini gösterir.

El-bilek filmi ise ortodontik tedavi planlamasında çocuk hastaların kemik yaşını tespit etmek için kullanılır. Özel olarak incelenmesi gereken tedavilerde istenen TME çene eklemi film ve ortodonti tedavi analizinde kullanılan sefolometrik röntgenler de teşhis koymada çok büyük yardımcıdır.

Büyüme ve gelişimin izlenmesi için çocuk hastaların ortodontik ve ortopedik tedavilerin zamanının ve seyrinin takip edilmesi için el-bilek filmlerinin alınması gerekir.

Röntgen denince akla ilk olarak radyasyon gelir. Radyasyon da genellikle insanları tedirgin edici bir kelimedir. Radyasyona maruz kalmak yeryüzünde yaşamanın doğan bir sonucudur. Sürekli olarak uzaydan gelen radyoaktif ışınlara maruz kaldığımız gibi dünyanın kendisi de önemli oranda radyoaktiftir. Hava, su ve toprakta bulunan doğal radyoaktif maddeler nedeniyle hepimizin vücudunda belli oranda radyoaktiviteye rastlanır. Ancak diş hekimliğinde ve tıp alanında röntgen çok geniş birkullanım alanı sağlar.

Klasik yöntemle yani elle banyo yaptırılmış bir röntgen filmi 2-3 mili ram gibi bir radyoaktivitesi vardır. Hâlbuki doğal kaynaklardan yani TV, telefon, yiyecekler, günlük hayatımızda yiyecekleri ısıtmak için kullandığımız mikrodalga fırınlardan vb. yollardan alınan radyasyon 360 mili ram civarındadır. Yani senelik radyasyonun çok az bir kısmı diş tedavileri sırasında çekilen röntgenlerden almaktayız.

Hamililerin Diş Röntgeni Çektirmesi Bebeğe Zarar Verir mi?

Düşük dozda alınan radyoaktivitenin insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri gösterilmemiştir. Bu yüzden hamilelikte diş röntgeni filminin çekilmesinin de bir sakıncası yoktur. Hamilelikte bir bebeğin diş filminin radyasyondan zarar görebilmesi için 100.000 defa diş röntgeni çekimi gerekir. Fetusta zekâ geriliğinin yaşanması için gebelik sırasında 10 radın üzerinde radyasyona maruz kalınması gerekir.

Genellikle tanı koymak amaçlı kullanılan X-ışını filmi 5 raddan daha az radyasyon ihtiva etmektedir. Zaten diş tedavisi için röntgen çekilmesi gerekiyorsa anneye özel koruyucu önlük giydirilmekte, hızlı film kullanılarak düşük doz uygulaması yapılmaktadır. Hamilelik gibi çok özel durumlarda bile anneye ve bebeğine zararı olmayan röntgenler çocuklar içinde zararlı olmamaktadır. Aksine süt dişlenme döneminde olan bir çocuğun çene ve diş gelişiminin izlenmesi açısından büyük öneme sahiptir.

Faydası Zararından Çoktur

Günümüzün ilerleyen teknolojisi sayesinde modern teknik ve metotlarla çekilen diş röntgenlerinden yayılan radyasyon düşük düzeydedir. Modern tekniklerle röntgenden elde edilen fayda zararından daha çoktur. Yani diş röntgeninden yayılan radyasyonun kişiye ve çevreye zararının olması söz konusu değildir.

Konular :