GENEL SAĞLIK

Dişlerinizdeki Bakteri Plağını Hafife Almayın!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 31.10.2012

Dişlerinizdeki Bakteri Plağını Hafife Almayın

"Fırçaya, macuna ve diş ipine dokununuz, kullanınız ve bu kepenek’i, yani bilimsel adı ile mikrobiyal diş plağını diş dişeti ve ağız mukozasından mekanik temizlik ile temizleyiniz, mücadele ediniz."diyor

Diş Hekimi Kemal Kavut.

İşte Dr. Kavut'tan ağız hastalıklarına, diş ve dişeti hastalıklarına sebep olan bakteri plağı ile ilgili bilmeniz gerekenler.

Dişlerin fırçalanmaması ile dişlerin yüzeyine tükürükteki bazı maddeler (glikoproteinler) çökelmektedir. Ağız florasında bulunan mikroorganizmalar (mikroplar, bakteriler, virüsler, mantarlar) da bu çökeltiye katılmaktadır. Gıda tüketimi ile ağızdaki gıda maddeleri artıkları da ağız mukozası, dişeti mukozası gibi dokuların ölü hücreleri de dökülerek bu çökeltiye katılmaktadır.

Halk arasında ‘Kepenek’ Dişhekimliği biliminde bakteri plağı, dental plak, mikrobiyal dental plak adı verilen bu çökelti, ağız içi tüm dokular için (diş-dişeti, ağız mukozası, bademcikler vb.) hastalıkların etkenidir. Oluşan bu çökelti (birikinti) içinde yoğunlukta olan mikroorganizmalar bakterilerdir.

Asit ve Bakteriler Ağzımızda Hızla Çoğalır

Özellikle streptokoklar, spiroketler gibi asit üreten (asidojenik) bakteriler bu çökelti içinde karbonhidratlar (şekerler) varsa çok hızla çoğalabilme yeteneğindedirler. Başka bir deyimle gıda tüketimimiz şeker ağırlıklı olduğunda ve dişimizi fırçalamadığımızda dişimizin yüzeyinde, çökelen bu çökelti (kepenek) içindeki asit üreten bakteriler hızla çoğalmaktadır.

Ağız Dokuları İçin Tehlike Çanları Çaldığında

Yiyecek tüketiminden 20 dakika sonra Asidojenik bakteriler o kadar çoğalır ve o kadar asit üretirler ki diş, dişeti ve ağız dokuları içinde tehlike çanları çalar. Bununla birlikte sıklıkla şu problemler oluşur:


Asit dişte diş çürüğü ve buna bağlı olarak diş özü enfeksiyonları, apseleri vb. birçok hastalığa sebep olur. Diş özü enfeksiyonu diş özüne, sonra dişin

kök ucuna taşarak kök ucu apsesine dönüşür. Zamanla diş kök ucu enfeksiyonu kist ve diğer diş kaynaklı kanserlere dönüşür.


Bakterilerin ürettiği asit, dişeti iltihabı (gingivit) ve dişeti çevre dokularını ve çene kemiğini de ilgilendiren periodontal hastalık olarak isimlendirilen dişeti ve çene kemiği enfeksiyonlarına sebep olur.


Bireyleri sosyal olarak da olumsuz yönde etkileyen ağız kokusunun (halitosis) bir sebebi de ağız içindeki bakterilerdir.

Ağız boşluğu; boğaz, sinüsler, burun hatta kulak ile de ilişkili olduğundan bu organları da bu şekilde etkileyerek hastalıklara sebep olmaktadır.


Gerek diş ve dişeti, gerekse KBB bölgesindeki bu enfeksiyonlar kan yolu ile tüm vücuda yayılmaktadır. Başta kanın yoğun dolaştığı kalp, böbrekler, akciğer gibi hayati organlarda da tehlikeler oluşturmaktadır. Örneğin diş apsesi subakut bakteriyel endokardit (kalp zarı iltihabı) oluşturabilmektedir.


Dişeti enfeksiyonu (periodontal enfeksiyon) böbrek iltihabı yapabilmektedir


Bademcik enfeksiyonu, akciğer dokusunda pnömoni enfeksiyonu oluşturabilmektedir.

Halk arasında kepenek olarak bilinen ve dişhekimleri tarafından sıklıkla diş ve dişeti enfeksiyonlarına sebebiyet teşkil ettiğinden düşman olarak kabul edilen bu çökelti ile toplum olarak savaşmamız gerekmektedir.

Yapılan anket ve bilimsel araştırmalarda Türkiye toplumunun %90-92’sinin çürük ile %87-89’unun ise dişeti enfeksiyonları ile karşı karşıya kaldığı Türk Periodontoloji Derneği tarafından açıklanmıştır.

Fırçaya, macuna ve diş ipine dokununuz, kullanınız ve bu kepenek’i, yani bilimsel adı ile mikrobiyal diş plağını diş dişeti ve ağız mukozasından mekanik temizlik ile temizleyiniz, mücadele ediniz.

Peki, Yöntemimiz, Kuralımız Nedir?


3x3+1=10 Kuralını uygulayınız (Günde 3 defa 3 dk.) süreyle dişlerinizi fırçalayınız, artı bir de günde bir defa diş ipi kullanınız). Bu kurala toplum olarak uyduğumuzda, bu kadar insanımızın sağlığını direkt etkileyen kepeneği yok ettiğimizde sadece diş ve dişeti hastalıklarından korunmaz, aynı zamanda genel vücut sağlığımızı da korumuş oluruz.

Konular :