GENEL SAĞLIK

Kekik Yağı Nerelerde Kullanılır? Nasıl Yapılır? İşte, Kekik Yağının Bilinmeyen 9 Faydası

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 19.10.2022 - Güncelleme : 28.01.2024

Antik çağlardan beri şifalı bir bitki olarak kullanılan kekik yağı, günümüzde bilinen en güçlü antioksidanlardan biridir. Havaların soğumaya, virüslerin etrafta kol gezmeye başladığı aylarda kekik yağından faydalanmak son derece akıllıca bir hareket olacaktır. Peki ama kekik yağı nerelerde, nasıl kullanılır? Kekik yağı hangi rahatsızlıkları doğal yollandan tedavi edir? Neleri önler? Faydaları nelerdir?

İddia ediyoruz kekik yağının faydalarını okuduktan sonra ecza dolabınızdan eksik etmeyeceksiniz!

Özetle kekik yağı:

  • Bağışıklık, solunum, sindirim, sinir ve diğer vücut sistemlerini destekler. 
  • Hormon seviyelerini dengelediğinden, hormonlar için en iyi esansiyel yağlardan biridir.
  • Adet ve menopoz semptomlarını hafifletici özelliği bulunur. 
  • Ayrıca vücudu felç, artrit, mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar; cilt rahatsızlıkları gibi tehlikeli hastalıklardan ve rahatsızlıklardan korur.

Kekik deyip geçtiğimiz bitkinin meğer ne çok faydası varmış dediğinizi duyar gibiyiz. Öyleyse, kekik yağının okuyunca şaşıracağınız daha başka hangi rahatsızlıklara iyi geldiğini öğrenmeye ne dersiniz?

 

Kekik Yağı Nelerde Kullanılır Nasıl Yapılır
 

 

 Kekik Yağı Enfeksiyonları Öldürür, Dolaşımı Artırır ve Hormonları Dengeler

1. Kekik Bitkisinin Kimyasal Bileşiminde Neler Bulunur?

Kekik yağı, Thymus vulgaris olarak bilinen çok yıllık bitkiden gelir. Bu bitki nane ailesinin bir üyesidir ve yemek pişirmede, gargaralarda, potpuri ve aromaterapide kullanılır. 

Kekik bitkisi, küçük, oldukça aromatik, gri-yeşil yaprakları ve yaz başında açan mor veya pembe çiçek kümeleri olan gür, odunsu tabanlı, yaprak dökmeyen bir alt çalıdır.

Kekik kuraklığı iyi tolere eder ve dağ yaylalarında yabani olarak yetiştiği için derin donlara bile dayanabilir. İlkbaharda ekilir ve daha sonra çok yıllık olarak büyümeye devam eder. Bitkinin tohumları, kökleri veya çelikleri çoğaltma için kullanılabilir.

Kekik bitkisi birçok ortamda, iklimde ve toprakta yetiştirildiği için farklı kemotiplere sahip 300'ün üzerinde çeşidi vardır. Hepsi aynı görünse de, kimyasal bileşim, karşılık gelen sağlık yararları ile birlikte farklıdır.

Kekik esansiyel yağının ana bileşenleri tipik olarak alfa-thujone, alfa-pinen, kamfen, beta-pinen, para-simen, alfa-terpinen, linalool , borneol, beta-karyofillen, timol ve karvakrol içerir. Uçucu yağ, güçlü ve nüfuz eden baharatlı ve sıcak bir aromaya sahiptir.

Kekik esansiyel yağı, kekik yağına antiseptik özelliklerini veren yüzde 20 ila yüzde 54 timol içerir. Bu nedenle kekik yağı ağız gargaralarında ve diş macunlarında yaygın olarak kullanılır.

Ağızdaki mikropları ve enfeksiyonları etkili bir şekilde öldürür ve dişleri plak ve çürümeye karşı korur. Thymol ayrıca mantarları öldürür ve ticari olarak el dezenfektanlarına ve mantar önleyici kremlere eklenir.

 

Kekik Yağının Faydaları Neler? Kekik Yağı Nelere İyi Gelir? 

2. Solunum Yollarında Oluşan Rahatsızlıkları Tedavi Eder

Kekik Yağının Solunum Yollarına Faydaları:

  • Kekik yağı solunum yollarındaki tıkanıklığı giderir; soğuk algınlığına veya öksürüğe neden olan göğüs ve boğazdaki enfeksiyonları iyileştirir.
  • Soğuk algınlığına üst solunum yollarına saldırabilen 200'den fazla farklı virüs neden olur ve bunlar havada insandan insana yayılır.
  • Soğuk algınlığına yakalanmanın yaygın nedenleri arasında; zayıflamış bir bağışıklık sistemi, uyku eksikliği, duygusal stres, küfe maruz kalma ve sağlıksız bir sindirim sistemi yer alır.
  • Kekik yağının enfeksiyonları öldürme, kaygıyı azaltma, toksinleri vücuttan atma ve uykusuzluğu ilaçsız tedavi etme yeteneği, onu soğuk algınlığı için mükemmel bir doğal çare haline getirir.
  • En iyi özelliği, tamamen doğal olması ve ilaçlarda bulunabilecek kimyasalları içermemesidir.

 

Kekik Yağı Nelere İyi Gelir?

3. Kekik Yağı Bakteri ve Enfeksiyonları Öldürür

Caryophyllene ve camphene gibi kekik bileşenleri nedeniyle, yağ antiseptiktir ve ciltteki ve vücuttaki enfeksiyonları öldürür.

Kekik yağı da antibakteriyeldir ve bakteri üremesini engeller. Bu, kekik yağının bağırsak enfeksiyonlarını, cinsel organlarda ve üretradaki bakteri enfeksiyonlarını, solunum sisteminde oluşan bakterileri tedavi edebildiği ve zararlı bakterilere maruz kalan kesik veya yaraları iyileştirebildiği anlamına gelir.

Polonya'daki Lodz Tıp Üniversitesi'nde 2011 yılında yürütülen bir araştırma, kekik yağının ağız boşluğu, solunum ve genitoüriner sistem enfeksiyonları olan hastalardan izole edilen 120 bakteri türüne tepkisini test etti.

Kekik yağı da bir vermifüjdur, bu nedenle çok tehlikeli olabilen bağırsak solucanlarını öldürür.

Yuvarlak solucanları, şerit solucanları, kancalı solucanları ve açık yaralarda büyüyen kurtçukları tedavi etmek için parazit temizliğinizde kekik yağı kullanın.

4.  Kekik Yağının Cilt Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Kekik yağı cildi zararlı bakteri ve mantar enfeksiyonlarından korur; akne için evde kullanabileceğiniz doğal bir tedavi edicidir; yaraları, yaraları, kesikleri ve yara izlerini iyileştirir; yanıkları giderir ve doğal olarak kızarıklıkları giderir.

Egzama veya örneğin, kuru, kırmızı, kaşıntılı cilde neden olan ve kabarabilen veya çatlayabilen yaygın bir cilt bozukluğudur.

Bazen bu, zayıf sindirim (sızdıran bağırsak gibi), stres, kalıtım, ilaçlar ve bağışıklık yetersizliklerinden kaynaklanır.

Kekik yağı sindirim sistemine yardımcı olduğundan, idrar yoluyla vücuttaki toksinlerin atılımını uyardığından, zihni rahatlattığından ve antioksidan işlevi gördüğünden, mükemmel bir doğal egzama tedavisidir.

British Journal of Nutrition'da yayınlanan bir araştırmada, kekik yağı ile tedavi edildiğinde antioksidan enzim aktivitesindeki değişiklikleri ölçtü. Sonuçlar, kekik yağı tedavisinin yaşlanan sıçanlarda beyin fonksiyonunu ve yağ asidi kompozisyonunu iyileştirdiği için, bir diyet antioksidanı olarak kekik yağının potansiyel faydasını vurgulamaktadır.

Vücut, kansere, bunamaya ve kalp hastalığına yol açabilen oksijenin neden olduğu hasardan kendini korumak için antioksidanlar kullanır. Yüksek antioksidan gıdaları tüketmenin bir artısı, yaşlanma sürecini yavaşlatması ve sağlıklı, parlak bir cilde yol açmasıdır.

 

Diş Çürüklerini Önlemek İçin Doğal Çözüm: Kekik Yağı 

5. Kekik Yağı Diş Çürüklerini Önlüyor 

  • Kekik yağının diş çürümesi, diş eti iltihabı, plak ve ağız kokusu gibi ağız sorunlarını tedavi ettiği bilinmektedir.
  • Antiseptik ve antibakteriyel özellikleri ile kekik yağı, ağızdaki mikropları öldürmenin doğal bir yoludur, böylece ağız enfeksiyonlarını önleyebilirsiniz. bu nedenle diş eti hastalığına doğal bir çaredir ve ağız kokusunu giderir. 
  • Kekik yağında aktif bir bileşen olan timol, dişleri çürümekten koruyan diş cilası görevi görür.

 

6. Kekik Yağı Doğal Bir Böcek Kovucudur

  • Kekik yağı vücutta beslenen zararlıları ve parazitleri uzak tutar. Sivrisinekler, pireler, bitler ve yatak böcekleri gibi haşereler cildinize, saçınıza, kıyafetlerinize ve mobilyalarınıza zarar verebilir, bu yüzden onları bu tamamen doğal uçucu yağ ile uzak tutabilirsiniz.
  • Birkaç damla kekik yağı da güveleri ve böcekleri uzaklaştırır, böylece dolabınız ve mutfağınız güvende olur.
  • Kekik yağı, aynı zamanda böcek ısırıklarını ve sokmalarını da tedavi eder.

  

7. Kekik Yağı Dolaşımı Harekete Geçirir 

  • Kekik yağı uyarıcıdır, dolayısıyla dolaşımı harekete geçirir. Sağlıksız dolaşım sistemi, artrit ve felç gibi durumlara yol açabilir. Bu güçlü yağ aynı zamanda atardamarları ve damarları gevşeterek kalp ve kan basıncı üzerindeki stresi azaltır. Kekik yağı ayrıca yüksek tansiyon için doğal bir tedavi edicidir. 
  • Örneğin felç, beyindeki bir kan damarı patladığında veya beyne giden bir kan damarı tıkandığında meydana gelir ve beyne giden oksijeni kısıtlar. Bu oksijen yoksunluğu, beyninizdeki hücrelerin dakikalar içinde öleceği anlamına gelir ve denge ve hareket sorunlarına, bilişsel eksikliklere, dil sorunlarına, hafıza kaybına, felce, nöbetlere, konuşma bozukluğuna, yutma güçlüğüne ve zayıflığa yol açar.
  • Kanınızın vücutta ve beyinde dolaşımını sağlamak çok önemlidir; çünkü felç gibi yıkıcı bir şey olursa, etkili olması için bir ila üç saat içinde tedavi görmeniz gerekir.
  • Sağlığınızın bir adım önünde olun ve kan dolaşımını artırmak için kekik yağı gibi doğal ve güvenli ilaçlar kullanın.
  • Kekik yağı da bir toniktir, bu nedenle dolaşım sistemini güçlendirir, kalp kaslarını güçlendirir ve kanın düzgün akmasını sağlar.

 

8. Stres ve Kaygıyı Hafifletir

  • Kekik yağı, stresi yenmenin ve huzursuzluğu tedavi etmenin etkili bir yoludur. Vücudu rahatlatır; ciğerlerinizin, damarlarınızın ve zihninizin açılmasını ve vücudun düzgün çalışmasını sağlar.
  • Rahat ve huzurlu kalmak önemlidir; çünkü sürekli kaygı, yüksek tansiyon, uykusuzluk, sindirim sorunları ve panik ataklara yol açabilir.
  • Kaygı düzeylerini azaltmak ve vücudunuzun gelişmesine izin vermek için hafta boyunca birkaç damla kekik yağı kullanabilirsiniz . Yağı banyo suyuna veya vücut losyonunuza ekleyebilir ya da yalnızca koklayarak faydalarından yararlanabilirsiniz. 

 

9. Hormonları Dengeler

  • Kekik esansiyel yağının progesteron dengeleyici etkileri bulunur. Progesteron üretimini geliştirerek vücuda fayda sağlar. 
  • Düzenli kekik yağı kullanmak  vücuttaki hormonları doğal olarak dengelemenin harika bir yoludur. 
  • Kekik yağının hormonları uyararak menopozu geciktirdiği de bilinmektedir. Aynı zamanda, hormon seviyelerini dengelediği ve ruh hali değişimleri, sıcak basması ve uykusuzluk gibi menopoz semptomlarını hafifleteden doğal bir tedavi edici bitkidir. 

Miyomlar Doğal Yoldan Tedavi Edilir mi? 

10. Miyomları Tedavi Eder

Fibroidler, rahimde meydana gelen bağ dokusu büyümeleridir. Birçok kadın miyom semptomları yaşamaz, ancak ağır dönemlere neden olabilirler. Fibroidlerin nedenleri arasında obezite, hipotiroidizm, perimenopoz veya düşük lifli diyetler nedeniyle yüksek östrojen seviyeleri ve düşük progesteron seviyeleri bulunur.

Kekik yağı, vücuttaki progesteron seviyelerini artırdığı için doğal bir miyom tedavisi görevi görür. Fibroidleri tedavi etmek ve PMS ve menstrüasyon semptomlarını hafifletmek için günde iki kez karnınıza iki damla kekik yağı sürebilirsiniz.

 Bu kanıtlanmış dokuz faydaya ek olarak, kekik yağının ayrıca iyi geldiği diğer rahatsızlıklar:

  • Mide ve bağırsaklarda gaz oluşumunu engeller.
  • Toksinlerin, tuzların ve fazla suyun giderilmesine yardımcı olan bir diüretik görevi görür.
  • Hafızayı güçlendirir ve konsantrasyonu artırır.
  • Selüliti azaltır.
  • Saç dökülmesini önler.
  • Gözleri güçlendirir. 

  

Kekik Yağı Nasıl Yapılır? Kekik Yağı Kullanılır?

11. Kekik Yağı Nasıl Yapılır? Kekik Yağını Ne Zaman, Nerelerde Kullanabilirsiniz?

Evde Kekik Yağı Nasıl Yapılır? 

Kekik esansiyel yağı, kekik bitkisinin taze yaprak ve çiçeklerinin buharla damıtılmasıyla üretilir. 

Kendi kekik yağınızı evde yapmak için bir avuç taze kekik alın, otu yıkayın ve kurulayın. Sonra otu ezin - bunu bir havan ve havan tokmağı kullanarak yapabilirsiniz.

Yapraklar ezildikten ve doğal yağlar salındıktan sonra, orta ateşte bir tencereye ezilmiş yaprakları ve 1 bardak taşıyıcı yağı (zeytinyağı veya hindistancevizi yağı gibi) ekleyin.

Karışımı köpürdüğünü fark edene kadar 5 dakika ısıtın. Karışım soğuduktan sonra, serin bir yerde muhafaza edilen bir cam kapta saklalabilirsiniz.

Kekik Yağının Başka Ne Faydaları Var?

İşte, kekik yağını günlük yaşamınızda kullanmanın bazı kolay yolları: 

  • Yorgunluğu azaltmak için ılık banyo suyuna 2 damla kekik yağı ekleyin.
  • Adet kramplarını hafifletmek için, karnınıza eşit miktarda taşıyıcı yağ ile 2 damla kekik yağı sürün.
  • Gargara olarak kullanmak için suya 2 damla kekik yağı ekleyin ve gargara yapın.
  • Tıkalı burun yollarını açmak için 2 damla kekik yağını içinize çekin veya buhar banyosu için sıcak suya ekleyin.
  • Ayak mantarını öldürmek için ılık bir ayak banyosuna 5 damla kekik yağı ekleyin.
  • Enfeksiyonları ve kızarıklıkları öldürmek için gerekli bölgeye 2 damla kekik yağı sürün.
  • Dolaşımı artırmak için günde 2-3 damla kekik yağını soluyun.

Konular :

#Kekik yağı #kekik yağının faydaları #kekik yağı nasıl kullanılır #kekik yağı nasıl yapılır #kekik yağının faydaları nelerdir #kekik yağı neye iyi gelir