GENEL SAĞLIK

Solaryum ve Güneş Işınları Göz Kanseri Yapabilir

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.05.2013

Solaryum ve Güneş Işınları Göz Kanseri Yapabilir

Solaryumdaki ultraviyole ışınlarının gözlerdeki olumsuz etkileri uzun dönemde görülüyor. Göz kapağı ve konjonktivada kansere yol açabilen ışınlardan en çok açık renkli gözler etkileniyor. Uzmanlık alanı göz hastalıkları olan Op. Dr. Şenay Yılmaz, solaryumun vezararlı güneş ışınlarınıngözlerde yarattığı risklere dikkat çekti.

Ciddi Etkileri Uzun Sürede Kendini Gösterir

Solaryumdaki ultraviyole ışınlarının göz sağlığını tehdit ediyor. Bu ışınlardan korunmak için mutlaka koruyucu gözlük kullanılması gerekiyor. Gün boyunca uzun süre ultraviyole ışınlarına maruz kalmak kısa dönemde gözlerde derideki güneş yanığına benzer hasara neden olur. Korneadaki bu zedelenmeler genellikle ağrılıdır. Bulanık görmeye yol açar ve birkaç gün içerisinde iyileşebilmektedir.

Açık Renkli Gözlere ve Cilde Sahip KişilerDahaFazla Etkiliyor

Sürekli ultraviyoleye maruz kalmakla ortaya çıkan makule (sarı nokta) dejenerasyonu, solar makulopati, pterjiyum, katarakt ve göz kapaklarını kaplayan deride ve konjonktiva tabakasında kanser oluşumuna neden olduğu bilinmektedir. Güneşe maruz kalınma derecesini artıran faktörler ultraviyole ışınlarının göze verebileceği hasarı artırabilmektedir. Ultraviyole etkisi karda, kumda ve suda daha fazladır. Deniz seviyesine göre yükseklik arttıkça ultraviyole seviyesi artar. Açık renkli gözlere ve deriye sahip kişiler ultraviyole açısından daha fazla risk taşır.

Bu Saatlerde Cildinizi ve Gözlerinizi Güneşten Koruyun

Ultraviyole ışınları saat 10.00 ile 16.00 arasında en yüksek seviyededir. Ultraviyolenin en kuvvetli geldiği dönem ilkbahar ve yaz aylarıdır, sonbahar ve kış aylarında ultraviyole seviyesi düşer.

Çocuklar da Yüksek Risk Grubunda

Güneşle temasta bulunan herkesin bu zararlı ışınlara karşı gözlerini koruması gerekiyor. Ancak özellikle açık renk gözlüler, makula dejenerasyonuna genetik eğilimi olanlar, gözlerinden herhangi bir cerrahi operasyon geçirmiş olanlar ve lazer tedavisi görmüş olanlar yüksek risk grubunu oluşturmaktadır.

Solaryum ve Güneş Işınları Göz Kanseri Yapabilir

Çocukların göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneğinin yetişkinlere göre az olması nedeniyle çocuklar da yüksek risk grubuna girmektedir.

Solaryumda Gözlük Takılmazsa Göz Rahatsızlıkları Başlayabilir

İnsanın güneşe bakmaya çalıştığı zaman, kornea ve göz içi merceğinin ultraviyole radyasyonunu emebilir. Doğal güneş ışığına maruz kalmak gözü savunma mekanizmasına iter. Bu da göz bebeklerinin küçülmesi ve gözlerinin kısılması demektir. İnsan solaryuma girince kontrollü koşullarda ultraviyole radyasyona maruz kalır ve göz savunması en düşük seviyededir.

Mutlaka Koruyucu Gözlük Kullanın

Solaryumda gözlük takmadığınız zaman oluşabilecek göz rahatsızlıklar fotokeratit ve konjonktivittir. Konjonktivit göz kapaklarının iç yüzeyiyle skleranın bir kısmını örten ince zar olan konjonktivanın yanmasıdır. İki durum da ağrılı güneş yanığı gibidir. Solaryumda güneşlenmek için, göz koruması şarttır. Mutlaka koruyucu gözlük kullanmak gerekir.

Konular :