Uçuş Sonrası Jet Lag Yaşamamak İçin Ne Yapmalı?
Farklı saat dilimlerinden geçerek uçmak yolcunun gününü ya kısaltır (doğuya doğru giderken) ya da uzatır (batıya doğru giderken). Bu nedenle kişini normal uyku düzeni ve vücuttaki hormonların ritmi bozulur ve jet lag denen durum ortaya çıkar. Uçus sırasında vücut ısısı azaldığı ve uzun zaman hareketsiz kalındığı için, uçak yolculuğunun sağlık üzerinde başka olumsuz etkileri de olabilir. İşte uçuş sağlığınız için yapmanız gerekenler.
Jet Laga Yaşamamak İçin Ne Yapmalı?
Yolculuğa çıkmadan önceki birkaç gece iyi uyumaya çalışın ki seyahate yorgun başlamayın.
Doğuya doğru gidecekseniz, oradaki yatma saatine kendinizi alıştırmak için birkaç gün bir-iki saat erken yatın.
Batıya doğru gidecekseniz, yine oradaki yatma saatine kendinizi alıştırmak için birkaç gün bir-iki saat geç yatın.
Uçuş Sırasında Neler Yapabilirsiniz?
•Uçağa biner binmez, saatinizi gideceğiniz yerdeki yerel saate göre ayarlayın. Sonra, gideceğiniz yere vardığınızda, vücudunuzun kolay uyum sağlayabilmesi için uçuş sırasında uyku-uyanıklık durumunuzu bu saate göre ayarlamaya çalışın.
•Bol su ve meşrubat içerek vücudunuzun susuz kalmasını önleyin. Sıvı kaybını artıran alkol ve kafeinden ve şişkinlik yapan gazlı içeceklerden uzak durun.
•Uçuştan sonra kendinizi nasıl hissedeceğinizi yediğiniz şeyler de belirleyebilir. Normalde yemediğiniz şeyleri uçakta da yemeyin. Atıştırmak için yanınıza meyve alın.
•En az iki saate bir 5-10 dakika yürüyün. Böylece ayak ve bileklerinizin şişmesini önlemiş ve bacaktaki damarlarda kan pıhtısı oluşma riskini azaltmış olursunuz. Baldırlarınızı sık sık kasmak ve bacak egzersizleri yapmak da yararlıdır.
•Bileklerin şişmesini kolaylaştırdığından otururken bacak bacak üzerine atmayın.
•Nefes egzersizleri ve kasları aşamalı olarak gevşeten egzersizler yaparak uykunuzun gelmesini teşvik edin.
•Boyun ve omuzlarınıza masaj yaparak veya bir kâğıt mendile birkaç damla lavanta veya ıtır çiçeği yağı damlatıp koklayarak gerginliği giderin.
•Uçuş sırasında, çevrime sokulan kabin havasının cildinizi kurutmaması için düzenli aralıklarla yüzünüze ve ellerinize nemlendirici sürün.
Jet LagSendorumununTedavisi
Gündüz Vardığınızda...
Hemen dışarı çıkın ve en az bir saat dışarıda kalın. Parlak ışığa maruz kalmak vücut saatinin kendini ayarlamasına yardımcı olur.
Uyanık kalmaya çalışın (veya yalnızca birazcık kestirin.) Yerel saate göre her zaman yattığınız saatte yatın.
Uyanık kalmanıza yardımcı olacak bazı egzersizler yapın.
Gece Varırsanız...
Uykunuz olmasa bile normal uyuma saatinde yatın. Uyuyamazsanız kasları aşamalı olarak gevşeten egzersizleri deneyin.
Uyumanıza yardımcı olması için küvet suyunuza birkaç damla lavanta veya ıtır çiçeği yağı gibi gevşetici bir uçucu yağ katın.
Uçuştan Sonra Rahan Bir Uyunma Banyosu İçin BirÖneri
Uzun mesafede uçuşlarından sonra küvet suyunuza birkaç damla nane veya okaliptüs yağı damlatın. Bu yağlar canlandırıcı olup kendinize gelmenizi sağlar.
Hangi Durumlarda Tıbbi Yardım Gerekir?
Şiddetli bir jet lag bir haftadan uzun sürerse.
Tekrarlayan ve aşırı haratsız eden bir jet lag olursa.
Hormon tedavisi oluyor veya doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, hamileyseniz veya yeni doğum yapmışsanız, kanser hastasıysanız veya yakın bir geçmişte felç ya da operasyon geçirdiyseniz uçmadan önce doktorunuza danışın.
Hangi Durumda Hemen Bir Uzmana Başvurmalısınız?
Gittiğiniz yere vardığınızda şiddetli bir baş ağrısı veya içten gelen başka bir ağrı oluyorsa.