GENEL SAĞLIK

Uzun Süre Kulaklık Kullanımı Kulak Kirini Artırıyor

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 07.03.2014 - Güncelleme : 14.04.2024

Gözlük ne kadar önemliyse, işitme cihazları da o kadar önemli! İşitme sağlığı için sağlam bir kulak olması gerektiğini belirten uzmanlar, kulak sağlığı için en önemli şeyin kulakların silinmemesi, temizlenmemesi, kurulanmaması ve hatta kaşınmaması olduğunu söylüyor. 

Halk arasında "Kulağı bir kere temizledikçe sürekli temizlenmesi gerekiyor" şeklindeki inanışın son derece yanlış olduğunu söyleyen uzmanlar, kulaklıkla uzun süre müzik dinlemenin kulağa verdiği zararlara dikkat çekti.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Elif Altuntaş, kulak kirinin, dış kulak yolundaki bazı bez hücrelerinin salgıladığı sıvının havadaki toz zerrelerini toplamasıyla oluştuğunu hatırlattı.

Uzun Süre Kulaklık Kullanımı Kulak Kirini Artırıyor

Uzmanlar uyarıyor: "Yüksek sesle müzik dinlendiğinde ise kulak içi hareketi bozuluyor ve temizlenme yavaşlıyor."

İçindekiler: Uzun Süre Kulaklık Kullanımı Kulak Kirini Artırıyor

  1. Kulak Kiri Neden Oluşur?
  2. Kulağında Kir Biriken Kişi Ne Yapmalı?
  3. Kulak Sağlığı İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Küçük Çocuklar ve Yaşlılarda Kulak Kiri Daha Sık Görülüyor

1. Kulak Kiri Neden Oluşur?  

Sağlıklı kulak için sağlıklı bir beyin olması gereklidir. Bu nedenle her zaman dinlemeli, kulağınızın bakımını yapmalıyız. İşitmek, fonksiyonel bir iş değil, kendi kendinizi işitirsiniz ama bunu dinlemek gerekiyor. Bu aktif bir süreçtir, dinamik ve enerji harcanan. Beyin de bu süreci anlamak için çalışır.

Bu sıvı kişiyi enfeksiyon hastalıklarından korun ve vücut için son derece gereklidir. Acak bu salgının bazı insanlarda dış kulak yolunun dar ve kulak yolu kıvrımının fazla olması nedeniyle daha çok birikir.

Kulak kiri aslında bir şey değildir, kulakta bulunan bir yağ dokusudur. Bu nedenle kulaklarınıza bir şey sokmayın, temizlemeye çalışmayın. 

Özellikle dış kulak yolu tam gelişmeyen küçük çocuklar ile yaşlılarda kulak kiri daha sık görülüyor. Kişinin kulağında dolgunluk ve tıkanıklık hissetmeye başlaması, işitmesinde zorluk yaşaması kulağında kir biriktiğinin ve temizlenmesi gerektiğinin göstergesidir. Kir biriktiğini fark eden kişiler, kulağını temizletmelidir.

 

İşitme Kaybı Sebepleri 

2. Kulağında Kir Biriken Kişi Ne Yapmalı? 

Kişiler kulak kirlerini asla kendileri temizlemeye çalışmamalı. Özellikle kulak çöpü kullanımını hiç kimseye önermiyoruz çünkü çöp, kulağı temizlemek yerine salgıları kulağın içerisine doğru itiyor.   

Kulak kiri aslında bir şey değildir, kulakta bulunan bir yağ dokusudur. Bu nedenle kulaklarınıza bir şey sokmayın, temizlemeye çalışmayın. Kulak sağlığını tehdit eden asıl konu ise ototoksik ilaçlardır.

Herhangi bir kulak problemi yaşayan kişilerin doktora gittiğinde ototoksik ilaçlardan uzak durmaları gerekmektedir.

Kulaklıkla Uzun Süre Müzik Dinlemenin Kulağa Verdiği Zararlar 

  • Kulak Kiri Uzman Hekimler Tarafından Temizlenmeli 

Kulak çöpü, dış kulak yolunun, kulak zarının zedelenmesine ve bu salgının itilip kulak zarının üzerine sıkıştırılmasına neden oluyor. Aynı zamanda kulak temizleme aletlerini de önermiyoruz. Bu salgılar, uzman tarafından temizlenmeli.

Kulak içerisinde biriken kirlerin temizlenme süresi kişiden kişiye değişir. Bazı hastalar 2-3 ayda bir, kimi hastalar ise yılda bir defa kulak temizliği yaptırması gerekebilir.  Halk arasında "Kulağı bir kere temizledikçe sürekli temizlenmesi gerekiyor" şeklinde yanlış inanış sonderece yanlıştır. Aksine, kulak temizletmek kişinin kulak sağlığını koruyor ve şikayetleri ortadan kaldırır.

 

Uzun Süre Kulaklık Kullanmanın Sakıncaları Neler?

3. Kulak Sağlığı İçin Nelere Dikkat Edilmeli? 

  • Kulaklık Kulağın Hava Almasını Engelliyor 

Kulaklıkla müzik dinlemek kulak kiri oluşumunu artırıyor; çünkü kulakta havalanma azalıyor, havalanma azaldığı için de refleks olarak salgı artıyor. Yüksek sesle müzik dinlendiğinde ise kulak içi hareketi bozuluyor ve temizlenme yavaşlıyor. Bu nedenle kulak içi kanalı içerisine yerleştirilen kulaklıklarla müzik dinlemeyi, uzun süre süre telefonla konuşmayı önermiyoruz.

  • Kulaklara neler yapılmamalı?

Kulak sağlığı için en önemli şey; kulaklar silinmemeli, temizlenmemeli, kurulanmamalı, kaşınmamalı, karıştırılmamalı ve travmalardan korunmalı.

Gözlük ne kadar önemliyse, işitme cihazları da o kadar önemlidir. Doktor önerisi varsa, kesinlikle kullanılmalı ve net bir işitme sağlanmalıdır. Çünkü gözler kapalıyken birçok tehlikeyi duymak mümkün olmayabilir, ancak kulaklar hiçbir zaman kapanmazlar.

 

  • Hangi Durumlarda Kulak İçi Temizliği Gereklidir? 

Kulak içi temizliğine dikkat etmeyen kişilerde kulakta ağrı, işitme kaybı ve dolgunluk hissi gibi rahatsızlıklar görülebilir. Kulak temizliği yaptırmayan ve uçak yolculuğu yapan kişilerin kulak zarının basınç nedeniyle zarar görebilir hatta patlayabilir.

Konular :

#kulak sağlığı #kulak kiri #kullaklık kullanmak #kulak temizleme #kulak nasıl temizlenmeli #uzun süre kulaklık kullanmak #kulaklığın zararları