GENEL SAĞLIK

Yalnız Yaşayan İnsanların Ömrü Kısalıyor

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 01.08.2016

Yalnız Yaşayan İnsanların Ömrü Kısalıyor

Yalnızlıktan kurtulmak sandığınız kadar zor değil. Tabi ki sanal sosyallikten bahsetmiyoruz, gerçek sosyal insan olun. Nedeni çok...

‘Kendimi boşlukta ve çaresiz hissediyorum’, ‘Çok değersiz ve yalnız hissediyorum’, ‘Mutluyum aslında fakat içimdeki boşluk duygusu ve sıkıntı geçmiyor’, ‘İçimdeki boşluktan korkuyorum’, ‘Yalnız kaldığımda kendi yönümü bulamıyorum’, ‘Etrafımda kalabalık insan topluluğu yoksa endişeye kapılıyorum’ Bu cümleler size tanıdık geliyor mu? Öyleyse bir an önce yalnızlık psikolojisinden uzaklaşmanız gerekiyor. Kastettiğimiz cep telefonunuzla yaşadığınız sanal sosyallik değil, gerçek sosyal insan olun!

Yalnızlık Pek Çok Psikolojik Hastalığın Temel Sebebi

Uzmanlar, sosyalleşememekten kaynaklanan psikolojik bozuklukların sebep olduğu hastalıkların günümüzde tavan yaptığına dikkat çekiyor.

Yalnızlık Ömür Törpüsü

Brihgman Youngu Üniversitesi tarafından yayınlanan bir araştırma, yalnız yaşayan insanların daha kısa ömürlü olduğunu ortaya serdi. Üniversite, zaman içinde üç milyonu aşkın insan üzerinde yapılan 70’i aşkın araştırmanın sonuçlarını yeniden gözden geçirdi ve şu kanıya vardı: sosyal bağlrı zayıf olnlar, daha yüksek oranlarda hastalıklara yakalanıp ölüyor. Üstelik yalnızlık türüne göre risk de değişkenlik gösteriyor.

Acil Sosyalleşin; Nedenleri Çok...

Sosyal izolasyon nedeniyle (örneğin hapishanede bulunmak) ölüm riski yüzde 29 fakat yalnız yaşamanın getirdiği ölüm riski yüzde 32! Kötü haber ise şu: Yalnız yaşayanların sayısı şu anda rekor seviyede ve sosyalleşememekten kaynaklanan psikolojik bozuklukların sebep olduğu hastalıklar da tavan yapmış durumda.

Yalnızlık Duygusundan Sosyalleşerek Kurtulun

Her insan zaman zaman çaresizlik ve anlamsızlık hissine kapılır. Ve çoğunlukla da boşluk ve yalnızlık duygularının kökenini araştırmaktan kaçınır. Pek çok kişi, yalnızlık duygusunun yarattığı endişeyle yüzleşmenin kolay olmadığını düşünür. Bu durumun üstesinden gelemeyeceğini düşündüğünde kendini duyarsızlaştırarak bir savunma yöntemi geliştirir. Boşluk ve yalnızlık duygularının arasındaki ilişkiyi anlamak bu anlamada büyük önem taşır. Bu iki duygu ne kadar yoğun yaşanırsa endişe seviyesi de bir o kadar keskin artış gösterir.

Hayatınıza gerçekçi bir umutla devam edebilmek ve tökezlememek için hangi yöne gitmeniz gerektiğine karar vermeli ve hayat denen bu yolculukta kişisel hızınıza göre yol almalısınız.

Ünlü psikiyatrist Irvin Yalom’un dediği gibi ‘gözden geçirilmemiş bir hayat yaşamaya değmez’. Öyleyse, haydi sosyalleşmeye!

Konular :