GENEL SAĞLIK

Yaz Bitince Depresyona mı Giriyorsunuz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 23.09.2016

Kış Depresyonundan Kurtulmak

Sabah uyanmışsınız içinizi ürperten bir serinlik. Öğle saatlerinde belki hava birazcık ısınıyor ama etrafınızda renk diye bir şey yok! Her taraf denizin rengi bile grinin elli tonu! Yapmanız gereken işler var, evden dışarıya çıkmak zorundasınız ama kendinizi bir türlü ikna edemiyorsunuz ki. İçinizdeki sıkıntıdan kurtulamıyorsunuz, tam hava yarım yamalak da olsa açmışken, bir bakıyorsunuz güneş inivermiş. Üstelik yapmak istedikleriniz bu bezginlik hali yüzünden yapamıyorsunuz. Bu durum da sinirlerinizi geriyor. Ne oluyor? Yoksakışdepresyonu dedikleri bu mu?

Eğer siz de her mevsim geçişlerinde kendinizi bu halde buluyorsanız cevabımız “evet” olacak.

Kış Depresyonuna Karşı Capcanlı Renkler Giyin

Yaz Bitince Depresyona mı Giriyorsunuz

Neden Kış Depresyonu Yaşarız?

Bu gerçekte tipik bir mevsimsel duygu durum bozukluğu. Genellikle aralık ayına yaklaşırken bu durum daha da kendini gösterir. Nedeni tam olarak bilinmese de genel kanı “güneş ışığının azlığı” yolunda. Uzmanlar göre, kış aylarında bulutların ve kapalı havanın ardına gizlenen güneş, vücudumuzdaki hormonal dengeyi değiştiriyor ve bu da vücudumuzla birlikte duygularımızı altüst ediyor. Çünkü insana mutluluk veren serotonin hormonu güneş ışığıyla birlikte daha az salgılıyor.

Buna karşılık uyku hormonu melatonin daha fazla salgılanıyor ve sizi bir uyuşukluk, uyku hali, isteksizlik sarıyor.

Belki gerçekten bir şeyiniz yok ve bütün bu duyguları sadece bir günlüğüne yaşamış olabilirsiniz ancak dikkat: Bu ve benzeri işaretler en az üç gün üst üste devam ediyorsa, yaşağıdınız şeyin kış depresyonu olduğunu kabullenmeniz gerekiyor.

Korkacak bir şey yok. Bu mevsim değişikliğinden kaynaklanan ve kolaylıkla üstesinden gelebileceğiniz basit bir psikolojik dengesizlik. Derhal mücadeleye başlayın!

Kış Depresyonu ile Nasıl Mücadele Edilir? Kışın Depresyondan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı?

· Erken kalkın, böylece kışın kısa günlerinde daha fazla gün ışığı alırsınız. Hatta gün ışığının en güçlü oluduğu 06:00 ile 10:00 arasında en az yarım saat dışarıda dolaşın.

· Hava yağmurlu, karlı, rüzgarlı ve soğuk olunca insanlar genellikle kendilerini kapalı ortamlara hapseder. Siz hava koşullarına göre giyinin ve mahallenizde şöyle bir turlayın. Şu da var: Etrafın siyah, gri, beyaz; çamur yüzünden kahverenginin tonlarına büründüğünü bu günlerde siz hem kendinizin hem de başkalarının içini açabilirsiniz. Nasıl mı? Capcanlı renkler giyinerek!

Arkadaşlarınızla buluşun

· Sonbahar ve kış depresyonundan kurtulmak için yapacaklarınızdan biri de ara sıra arkadaşlarınızla buluşmak ve kendi rutininizden uzaklaşmak olmalı. Haftada en az bir kez arkadaşınızla buluşun. Böylece aklınızı dağıtır, belli can sıkıcı konulardan uzaklaşmış olursunuz.

· Güneş ışığı bir numaralı Dvitamini kaynağıdır. Kış aylarında D vitamini ihtiyacımız artmasına rağmen, gün ışığı azalır. Bu da bizi depresyona yakın hale getirir. O yüzden doktorunuza danışarak kış aylarında D vitamini takviyesi alabilirsiniz.

· Meditasyon yapın, yoga ile ilgilenin hatta akupunkturu deneyin. Bunlar zihninizi odaklamanızı sağlar.

· Sadece tatile çıkmak değil tatili düşünmek bile insanları mutlu eder. Siz de gelecek yazın tatil planlarını şimdiden yapın. Ön rezervasyonlu daha ekonomik tatiller satın alabilmeniz de yanınıza kar kalır.

· Anemik olmasanız bile, demir eksikliği kış aylarında bitap düşme nedenlerimizden biridir. Bir numaralı demir deposu kırmızı ettir ama bol yumurta, tam donanımlı bir kahvaltı, kuru meyve, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllı ekmek de demir eksikliğiniz bertaraf eder.

· Mevsim meyve ve sebzelerine yönelin. Böylece bol C vitamini, lif ve antioksidan da almış olursunuz.

· Cinsel hayatınızın saatini ayarlayın. Araştırmalara göre, insanlar yazın günün her saati seks yapabilecek kadar enerjik oluyor ama kışın zaten gece 10 gibi uykumuz geldiği için, cinsel hayatımız da bizimle birlikte uyuyor.

· Gülmek için hiçbir fırsatı kaçırmayın hatta fırsat yaratın. Çünkü gülmek beyin endorfin salgılamasını sağlar ve endorfin de insanın kendisini iyi hissetmesine sağlayan bir kimyasaldır.

· Mis kokulu bitkisel yağlarla başınıza ve vücudunuza masaj yapın. Hatta doğal ve özellikle baharı çağrıştıran çiçeksi kokuları evinizin dört bir yanına yerleştirin.

· Bol bol sıcak çorba için; tatlı ve ekşi gıdalar yönelin ki (tatlıyı abartmamak kaydıyla) bunlar zihniniz için birer “uyan” alarmıdır.

· Bol bol balık yiyin. Ya da omega 3 açısından balık kadar zengin ceviz, keten tohumu, semiz otunu sofranızdan eksik etmeyin.

· Soğuk algınlığından korunmak için ayaklarınıza yün çoraplar, tabanı yüksek ayakkabı ya da botlar, televizyon seyrederken bile omzunuza alacağınız yün şallar elinizin altında bulunsun.

Konular :