GENEL SAĞLIK

Yaz Gribi İçin Kış Gribi İlaçları Kullanmayın!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.09.2013

Yaz Gribi İçin Kış Gribi İlaçları Kullanmayın

Halk arasında “yaz gribi” olarak bilinen aslında kışın yakalanan gripten farklı bir hastalık olan “Lejyoner Hastalığı” kış gribinden farklı bir tedavi gerektirmektedir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hasan Yılmaz, yanlış klima kullanımı nedeniyle ortaya çıkan ve “Klima Hastalığı” olarak da bilinen “Lejyoner Hastalığı” ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Yaz Gribinin Gerçek Adı Lejyoner Hastalığıdır

Sıcak havaların gribe karşı kalkan görevi gördüğü düşünülse de, yaz ayları ateş, halsizlik, kas ağrılarıyla gelen grip benzeri şikayetlerin yaşanmasına neden olabilir.

Kış Gribinden Farklıdır

Yaz aylarında da soğuk algınlığı ortaya çıkabilir ve kendini grip, nezle, üşütme gibi belirtiler ile gösterebilir. Ancak halk arasında bilinen adı ile “yaz gribi” ifadesi kışın yakalanan gripten çok farklı bir anlam içerir. ‘Yaz gribi’ nin gerçek adı ‘Lejyoner Hastalığı’ veya ‘Klima Hastalığı’dır.

Yaz Gribi İçin Kış Gribi İlaçları Kullanmayın

Kişiden Kişiye Bulaşmıyor

Yaz gribi ya da yaygın olarak klima hastalığı olarak adlandırılan lejyoner hastalığı; ateş, halsizlik, kas ağrıları, daha sonraki süreçte de öksürük, balgam çıkarma, derin nefes alma isteği gibi belirtilerle ortaya çıkar. Grip ile benzer belirtiler gösterse de hastalığın sebep olduğu organizmalar gribe göre çok farklıdır.

Öncelikle bu hastalık kişiden kişiye bulaşmaz. Hastalık mikrobu; su tesisatlarında, soğutma kulelerinde, havalandırma sistemlerinde çoğalarak bulaşır. Bu cihazların içinden geçen suların zerreciklerinin solunması veya istem dışı nefes yollarına kaçması ile ortaya çıkar. Günler içinde kişinin yavaş yavaş hastalanmasına neden olur.

Yazın Yaşadığınız Grip Hastalığı İçin Kış Gribi ilaçlarınızı Kullanmayın

Lejyoner Hastalığı tedavisinde kesinlikle daha önce kış gribi ve soğuk algınlığında kullanılan ya da çevreden tavsiye edilen ilaçlar dikkate alınmamalıdır. Mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olunarak, doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmamalıdır.

Yazın Gripten Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeli?

•Klimaların ve havalandırma sistemlerinin genel bakım ve temizlikleri ile periyodik filtre değişikliklerinin zamanında yapılmalıdır.

Yazın klima kullanımı genel olarak minimum düzeyde olmalıdır. Ancak klima kullanılması gerekiyorsa, klimanın sık sık kapatılması bir süre bekledikten sonra tekrar açılması, hafif ama kesintisiz birkaç saat çalıştırılması, sıcaklık ayarının çok düşürülmemesi, ideal serinliği elde edecek şekilde kurulması, bakımlarının düzenli olarak yaptırılması ve filtrelerinin zamanında yenilenmesi çok önemlidir. Uyunacak olan odanın pencere yoluyla havalandırılması, klima ile serinletilmesinden daha sağlıklıdır.

Yazın Sıcak Günlerinde Klima Kullanırken Hastalanmak İstemiyorsanız...

Çok sıcak günlerde klima kullanımı söz konusuysa ve klimalı ortamda uyunacaksa bunlara dikkat:

•Gün boyu yaklaşık her saat başı bir bardak su içilmelidir.
•Klimanın yaklaşık 22 - 23 derece civarında bir sıcaklığa ayarlı olmalıdır.
•Soğuk hava çıkış hızı (üfleme) en düşük şiddette olmalıdır.
•Soğuk hava çıkış yönü odanın tavanına dönük olmalı, sabit kalmalıdır.
•Klima uyuyan kişilerin üzerine direkt yönlenmemelidir.
•Hem pencere hem klimanın açık olduğu bir odada uyumamalıdır.
•Kişi üşüme hissiyle uyanılırsa klimayı kapatmamalı, sıcaklık ayarını 3 - 4 derece artırmalıdır.

• Havuzların bakım, ilaçlama, havalandırma işlemleri, su değişimi ve havuz suyu boşaltılarak yapılan detaylı zemin temizliğinin, zamanında ve özenle yapılmalıdır.

Konular :