Çocuk Sırlarını Anne Babasıyla Paylaşmalı mı?
Çocuklar çok küçükken, her an yanınızdayken her şeyinden haberdarsınızdır. Davranışlarını görür, duygularının farkına varır, düşüncelerini tahmin edebilirsiniz.
Çocuğumuzun Her şeyini Bilmeli miyiz?
Neye sevindiğini neye ağladığını bilirsiniz. Büyüdükçe; sizden ayrı zaman geçirmeye başladıkça, okula gidince kendine ait dünyası genişlemeye başlar. Gün içinde neler yaşadığını, arkadaşları ile neler yaptığını eğer anlatmazsa bilemezsiniz ve ayrıca anlattığı kadarıyla bilirsiniz.
Çocuğunuzun her şeyini bilmeli misiniz? Çocuğunuzun her şeyini bilmeniz mümkün mü? Bu soruların cevabını “bilmeniz gerekmez” ve “mümkün değil” şeklinde verebiliriz.
Sizin Olduğu Gibi, Çocuğunuzun da Özel Alanı Vardır
Başkalarının bilmesini istemediğimiz duygularımız, düşüncelerimiz, hayallerimiz vardır. Gün içinde her yaptığımızın ayrıntılı bir şekilde bilinmesini istemeyiz. Çocukların özellikle ergenlerin özel alanlarına saygı ve anlayışla yaklaşmalıyız.
"Çocuğum Benden Ne Saklayabilir?"
Ergenler odalarının kapılarını kaparlar, içeriye kimsenin girmesini istemezler bazen de kapılarını kilitlerler. Bazı ebeveynler buna tahammül edemezler; benden ne saklayabilir ki, her şeyini bilmeliyim gibi düşünceler içinde çocuklarına karşı baskıcı bir tutum içinde olurlar.
Çocuğunuzun Her An Yanında Olamazsınız
Çeşitli Tehlikeler: Çocuğunuz çok küçükken onu tehlikelerden korumanız kolaydır. Ancak büyüdüğünde tehlikelerden korumanız zorlaşır. Sürekli yanında olmanın da hem mümkün hem de uygun olmayacağını düşünürsek eğer başka bir bakış açısına ihtiyacımız var demektir. Hayatta irili ufaklı tehlikeler var, bunların hepsinden korunmak ve kontrol altına almak mümkün değildir. Yaşamı ciddi tehlikeye atanların dışındaki ufak tefek tehlikelerin yaşamın tuzu biberi olduğunu düşünebiliriz.
Baskı Kurmak, Israrcı Davranmak Uygun Olmaz
Sırlar. Hepimizin sırları vardır. Çocukların da masum, zararsız sırları vardır. İstediği zaman istediği kişi ile paylaşabilir. Ama paylaşmama özgürlüğü de vardır. Sırlar da özel alana giren yaşam deneyimleridir. Söylemesi için baskı kurmak, ısrarcı davranmak uygun olmaz.
Unutmayın, Aşırı Baskı Yalanı Doğuran En Önemli Etkendir
Çocuğun tehlikeli davranışları, tehlikeli sırları da olabilir. Ayrıca anne babasının yardımına ihtiyacı olup söyleyemiyor da olabilir. Bu nedenle çocuklarımızın hayatından haberdar olmalıyız ancak ölçüyü de kaçırmamalıyız. Çocuklarımızla güvenli, güvenilir, dostane ilişkiler kurmalıyız.
Kendinizden yola çıkarak sizi rahatsız edecek hareketlerin çocuğunuzu da rahatsız edebileceğini göz önünde bulundurun.
Nilgün SARI
Uzman Psikolojik Danışman