HERKES İÇİN PSİKOLOJİ - NİLGÜN SARI

Hayatı Erteleyebiliyor muyuz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 21.11.2013

Hayatı Erteleyebiliyor muyuz

Ertelemek, ertelemek, ertelemek... Birazdan yaparım, şunlar şunlar olsun sonra başlarım, şimdi geç oldu yarın yaparım. Yarın olur. Bugün yapmam gereken başka şeyler var, onlar bitsin öyle, birkaç gün sonra yapsam bir şey olmaz, hem daha iyisini yaparım, biraz hazırlanmış da olurum.

Bizi Geriye İten İç Konuşmalarımız, Kafamızın İçinde Döner Durur

Bir türlü başlayamıyorum, yapmam gerek ama olmuyor, boşver, sıkma canını, geç olsunda güç olmasın. Ama içimde bir sıkıntı var, huzursuzum, üzerimde yük hissediyorum, off çok sıkıcı. Ne zaman neresinden başlamalıyım bilemiyorum. Yaptığım her şeyiyle mükemmel olmalı. Bu huyumdan da hiç hoşlanmıyorum, kesinlikle değiştirmeliyim, bu seferlik tamam ama bir daha böyle olmayacak...

Bu iç konuşmalar erteleyenler için hiç de yabancı değildir. Sabah yataktan kalkmak, işe başlamak, diyete başlamak, spora başlamak, yazı yazmaya başlamak, ders çalışmaya başlamak zordur. Sanki bir güç sizi geriye doğru çekiyor gibidir, adım atamazsınız, enerjinizin tükendiğini hissedersiniz.

Seve Seve Ertelediklerimiz....

Bir de seve seve ertelemek istediğimiz şeyler vardır: Büyümeyi ertelemek, yaşlanmayı ertelemek gibi.

Görmek, gitmek, deneyimlemek istediğimiz hayallerimiz vardır. Bunların hayali ile yaşarken hayatı da ertelemiş oluruz. İstek ve arzularımızı erteleyerek hep gelecek de yaşar, sanki hayal ettiğimiz şey gerçekleşirse yerine ne koyacağımızı bilememekten korkarız. Adeta istek ve arzularımızın bitmesinden korkup bir arzuya yapışarak harekete geçmeyiz. Yeni arzuların yaşamı canlandırmasına izin vermeyiz.

Ertelemek Bir Süreliğine Rahatlatır Fakat Sürekli Olduğunda Sorun Yaratır

Bir işi, bir davranışı, bir kararı ertelemek bir süreliğine rahatlık verir. Ertelemenin sürekli olması halinde ise anksiyete, depresyon, stres, gerilim artar ve iç çatışma ile başbaşa kalırız.

Hata yapmaktan endişe duyma, kendini acımasızca eleştirme, mükemmellik zorlantısı, fazla ölçüp biçme, kılı kırk yarmak, sadece düşünme tutkusu, hayal kuramama, istekleri dile getirememe, başlamayı ve harekete geçmeyi engeller.

Arzularınızı mı erteliyorsunuz yoksa işleri, yapmak zorunda olduklarınızı mı?

İşleri ertelemeyin, motivasyon kaynaklarınızı harekete geçirerek hemen şimdi yapmaya başlayın. Ama istek ve arzunun doyumunu bir süreliğine erteleyip hayal kurmanın tadını çıkartabilirsiniz. Yerine yenilerini koymak şartıyla...

Konular :