HERKES İÇİN PSİKOLOJİ - NİLGÜN SARI

Okul Başarısızlığı Çocuğun Gelişimi Engeller

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.11.2012

Okul Başarısızlığı Çocuğun Gelişimi Engeller

Bütün anne babalar çocuklarının hayatları boyunca başarılı olmasını isterler. Bunun için de öncelikle okuldaki başarı durumlarını yakından takip edip, önemserler.

Sınavlardan alınan notlar, ödevlerin yapılması, davranışlar, öğretmenlerin gözlemleri, arkadaş ilişkileri, okulla ilgili sorumlulukların yerine getirilmesi gibi konular çocuğun okulla olan ilişkisini belirler.

Bazı çocuklar eğitim hayatı boyunca okulla ilgili herhangi bir sorun yaşamazken bazılarında ise durum tam tersine gelişir. Sorunları ile ilgili uygun müdahaleler yapılmazsa olumsuz ve kalıcı sonuçlarla karşılaşabilirler.

Okul yaşamı boyunca süren “okul başarısızlığı" çocuğun gelişimini engeller. Unutmayın ki okul başarısızlığı çocukluk döneminin en büyük streslerinden biridir. Yaşam boyu sürebilen eksiklik duygusu yaratabilir.

Çocuklar yaşadığı sorunla başaçıkabilmek için çeşitli yollar denerler. Ancak bu yollar problemi çözmek yerine daha karmaşık hale getirir ve çocuk, dikkati dağınık, tembel, umursamaz, ilgisiz ve sorumsuz şeklinde etiketlenmiş olur.

Okulda başarıyı arttırmak için neler yapılabilir?

Çocuğunuzu iyi tanıyın onun gözünden durumu değerlendirin.

Başarısızlığının nedenlerini araştırın. Bazen sizin için basit olan durumlar çocuğunuzun hayatını zorlaştırıyor olabilir.

Çocuğunuzun sorunlarıyla bazen anne baba olarak başetmekte zorlanabilirsiniz böyle durumlarda bir profesyonelden yardım almaktan çekinmeyin.

Çözüme odaklanın, çözüme dönük enerji sarf etmek daha yararlıdır.

Çocuğunuzun öğrenme sürecinde acele etmeyin, sabırlı davranın, kontrolü kaybetmeyin.

Tembel tanımlaması çocuğunuza zarar verir. Çocuğunuz tembel olduğunu kolaylıkla kabul edip mücadeleyi bırakabilir. Bu nedenle bu tür etiketlerden uzak durun.

Çocuğunuzun öğretmeni ile işbirliği yapın. Onun görüşlerini dikkate alın.

İnsanların özellikle çocukların biyolojik programları gereği öğrenmeye açık olduklarını unutmamak gerekir.

“Merak etmek” öğrenmenin ön koşullarından biridir. Çocuklarınızın “merak “ duygusunu uygun yollarla besleyerek onların gelişimine olumlu katkılar sağlayabilirsiniz.

Konular :