Çocuk Odası Tasarlarken Neyi Nasıl Kullanmalı?
Doğması sabırsızlıkla beklenen çocukların odalarının hazırlanmasına ayrı bir özen gösterilir. Her şeyin renkli, canlı ve neşeli olması tercih edilir. Ancak önemli olan, çocuk odasının uzun süre fonksiyonel olarak kullanılabilmesi için temel gereklilikleri yerine getirmek ve olası değişiklikleri öngörerek bir dekorasyon hazırlamaktır.
Çocukla Birlikte Büyüyen Odalar
Çocuk odası; çocuğun oyun, eğlence ve yaşaması için özel mekânıdır. Bu yüzden, çocuk odasının dekorasyonu yapılırken çocuğun yaşı, karakteri ve hobileri dikkate alınmalıdır. Bir başka deyişle sadece ebeveynin beğenileri ya da tercihleri belirleyici olamaz.
Zaman içinde büyüyen çocuğun ihtiyaçlarının da değişeceği göz önüne alınarak, oyun oynamak ve ders çalışmak gibi farklı aktiviteler için uygun ve değişime elverişli bir dekorasyon stili ve mobilya takımı tercih etmelisiniz. Örneğin; geniş bir gardrop, büyüyebilir veya yükseltilebilir bir yatak gibi…
Bebek Odası
Bebek odasında olması gereken temel eşyalar; kenar korumalı yatak, bebek bakım masası, komodin ile çekmeceli bir dolap ve annenin oturabilmesi için koltuktan oluşmaktadır. Bunlara ek olarak öncelikli alınacak eşya; tekerlekli taşınabilir bir beşik.
Bebek bakım masasının yüksekliği, değişime elverişli şekilde ayarlanmalıdır. Masanın yakınında kolayca ulaşılacak raflar ve çekmeceler bulundurmaya özen gösterin.
Oyun Zamanı
Bebek oyun çağına geldiğinde eğer yeteri kadar büyük bir oda yoksa, yatağını yükselterek ye da bir ranza alarak altındaki alanı oyun alanı olarak organize edebilirsiniz. Merdivenle çıkılan bir yatak çocuk için hem eğlenceli, hem de hareketlerini kontrol edip geliştirmesi için yararlıdır.
Okul Başlıyor
Artık siz de okullu oldunuz! Her anne baba okul yaşamının ilk yıllarında çocuklarıyla birlikte okul sürecine hazırlık dönemini yaşar. Okul çağında odasında ihtiyaç hissettiği ilk ihtiyaç şüphesiz bir çalışma masası olacaktır. Açık ve kapalı raflardan oluşan kitaplık ortadaki dağınıklığa son verir. Bilgisayar klavyesi ve ekranı için gerekli sehpa isteğe göre masa ile beraber ya da ayrı bir ünite olarak alınabilir.
Bunları Unutmayın!
Herhangi bir mekanı oluştururken dikkat edilecek temel unsurlar, çocuk odasını düzenlerken daha titizlikle ele alınmalı.
Havalandırma: Hava akışının en kolay ve kısa yoldan sağlanması gerektiğini unutmayın. Kapı ve pencerelere ulaşım kolay olmalı.
Oda sıcaklığı için gerekli tesisat; çok fazla sıcağın,en az soğuk kadar tehlikeli olduğunu unutmayın.Onu ısıtayım derken hasta edebilirsiniz.Sıcaklıkla orantılı olarak odanın nemi de önemli.
Sağlıklı bir aydınlatma için gün ışığından en verimli şekilde faydalanmaya çalışın. Mobilya yerleşimini ışık kaynağının merkezine göre yapın.
Elektrik sisteminin olabildiğince gizli ve çocuk kilitli olmasına dikkat edin.
Mobilya formları, çocukların zarar görmeyeceği şekilde yuvarlak, kumaş veya süngerle takviye edilmiş olmalı. Toz ve leke tutmayan kolay temizlenebilir eşyalar seçmeye özen gösterin. Unutmayın; hep doğdukları gün gibi hareketsiz kalmıyorlar.
Kumaşlarda ve halılarda yanmazlık ve leke tutmazlık özelliği aranmalıdır. Kumaşların yüzde yüz pamuklu ve kolayca çıkarılıp yıkanabilir olanlarını tercih edin. Çocuk odaları için renk seçerken kırmızı, sarı, mavi ve yeşil gibi renklerin seçilmesinde fayda var. Renkler çocuğunuzun çok yönlü ve dengeli gelişmesinde yardımcı olacaktır.
Çocuk odası tasarlarken gerekli ölçüler:
*Tekerlekli küçük beşik: Tekerlek dahil ayak yüksekliği:
45 cm.; sepet yüksekliği:45-50cm.;eni 45 cm.
*Bebek bakım masası: Eni:60cm;boyu:125cm;yüksekliği;90 cm.
*Bebek yatağı: Eni:65-70cm;boyu:110-120cm;yükseklik (koruma bölümü ile):115 cm.
*Çocuk sandalyesi: Oturma bölümü 25-30cm;yaklaşık kare şeklinde arka yükseklik:55cm.
*Oyun parkı:100cmx100cm kare formunda olabilir. Koruma çubukları:50 cm yükseklikte olmalıdır.
*Çalışma masası:110-120 cmx50-55cm;yükseklik:75cm.
*Okul çağındaki çocuk için yatak: Genişlik:90cm;
uzunluk:190-200cm.
Püf Noktalar
*Çocuk odasının bir bölümünü, resim ve boyama işleri için bir atölye gibi ayırabilirsiniz.Böylece hem bütün oda dağılıp kirlenmez,hem de çocuğun yaratıcı yönü gelişir.
*Bebek odası için seçilen aksesuar ve oyuncaklar farklı ve canlı renklerde olmalıdır. Böylece çocuğun dikkatini çekmek ve ölçmek de mümkün olur.
*Puf, minder gibi renkli ve farklı formlarıyla dikkat çeken mobilyalar çocuk odalarında kullanılabilir. Bu mobilyalar çocukların dikkatini çeker ve zaman zaman oyuncak görevi üstlenirler; üstelik taşınmaları da kolaydır.
*Çocuk odasında raf kullanılacaksa; oyuncak ve aksesuarlar için dar raflar yeterli olurken, kırılacak eşyalar için daha geniş ve yükseğe monte edilmiş raflar seçilmelidir.
*Farklı bir oyun alanı yaratılmak isteniyorsa, tekerlekler üzerine monte edilmiş bir plaka kullanılabilir. Çocuklar için çok eğlenceli olan bu plaka gece yatağın altına itilerek odada yer kaplaması önlenmiş olur.
*Çocuk odalarındaki koltuk için kılıf kullanmak neredeyse kaçınılmazdır. Kolay kirleneceği düşünülerek koltuğa her zaman bir kılıf geçirilmelidir. Çocukların sizinle birlikte vakit geçirmekten hoşlandıkları unutulmamalı;bu yüzden oturma odası için oyuncakları toplayacak bir kutu ya da dolap da düşünmelisiniz.
*Duvara ya da kapı arkasına monte edeceğiniz portatif askılar hem ortadaki dağınıklığı toplayacak, hem de çocuklara kendi eşyalarını toplamayı öğretecektir.
Tematik Odalar
Her çocuğun bir kahramanı ya da tutkunu olduğu bir aktivitesi vardır. Çocukların ilgi alanlarını odalarına taşıyabilirsiniz. Tabii önce fikrini almayı unutmayın!Favori sporunu ya da çizgi film kahramanını ön plana çıkaracak şekilde bir dekorasyon hazırlayabilirsiniz.
Farklı figürlerdeki duvar kağıdı bordürleri ya da masal kahramanlarının sticker’ları çocuk odasının duvarlarına hem neşe hem dekoratif bir öğe katacaktır.Bordürlerde seçilen desen,aynı zamanda halı,perde ve çarşafla tamamlanabilir.
Sizler için seçtiğim çocuk odaları galerisine bir göz atın derim; belkisize ilham verebilir.
Sevgiyle Kalın,