METREKARE - DİLEK ULUTAŞKIN

Şömine Seçerken Sonradan Pişman Olmamak İçin Bilmeniz Gerekenler

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.12.2011

Şömine Seçerken Sonradan Pişman Olmamak İçin Bilmeniz Gereken Detaylar

Günümüzde ısınma ihtiyacı genellikle merkezi sistemle giderilse de; evlerin havasını değiştiren şöminelerin varlığı ve etkisi inkar edilemez.

Seçerken…

Ateş Keyif Verir Kontrol Sizdeyse...

Şömine dekoratif özelliğiyle evlerin havasını değiştirirken, ısınma amaçlı olarak da kullanılıyor. Ancak şömineyi yaşam mekanlarına sonradan eklemek çok zor bir süreç olduğu için (mevcut bacaları ve bağlantılarını düzenlemek, yer kaplama malzemesini uygun hale getirmek vb.)ideali eve taşınmadan ve inşaat aşamasında şömineyi yaptırmaktır.

Öncelikle şömineyi nerede kullanacağınıza ve tarzına karar verin; odunlu, gazlı ve elektrikli( alev efektli, uzaktan kumandalı)örnekler mevcut.

Şömine yapımı sırasında estetik kaygıların yanı sıra teknik yeterliliği de mutlaka göz önünde bulundurun. Mermer şömineler estetik olurken, gazlı ve elektrikli şömineler daha ısıtma amaçlıdırlar. Klasik, modern, rustik ve özel tasarım şömineler evinizin genel atmosferiyle uyumlu şekilde seçilmeli.

Aynı zamanda mekanın büyüklüğü de göz önüne alınması gereken bir diğer kriter.

Bilmeniz gereken diğer önemli detaylara gelince:

*Şömine yandığı sürece, ısı odasında bulunan sıcak hava, şöminenin altından aldığı soğuk havayla yer değiştirerek, şöminenin üst kısmında bulunan sıcak hava çıkış menfezlerinden tüm mekana dağılır.

*Şömine yaptıracağınız zaman ilk olarak bu konuda uzman bir firma ile çalışmalısınız.
*Çalışacağınız firmadaki mimar, şöminenin konumu, evin yapısı, ısı dağılımı, bacanın konumu ve çapını dikkate alarak sizin için farklı tasarımlar yapacaktır.

*Hazne seçimi, dış giydirme ve malzeme yapısı ile ilgili konularda firma yetkilisi size uygun bir paket sunacaktır. Bu aşamada firmadan şöminenizin örnek çizimini talep etmelisiniz. Örnek çizim sayesinde, doğacak sorunları görüp telafi etme şansına sahip olursunuz.

*Yerleşim planında şöminenin yeri, bacanın bulunduğu yerdir. Şöminenizi bacanın bulunduğu yere değil de başka bir yere kurmak isterseniz, bunun için özel bir baca yapılmasını talep edebilirsiniz.

*Kapalı sistem şömineler ekonomik olmalarının yanı sıra yangın ve zehirlenme tehlikelerine karşı daha güvenilirdir. Ayrıca daha az bakıma ihtiyaç duyarlar. Kapalı sistemde hava kirliliği ve odun tüketimi azalır,yangın ve gaz zehirlenmesi riski ortadan kalkar.

*Açık sistem şömineyi tercih ederseniz, kıvılcım sıçramasına karşı şömine önüne cam paravan koymayı unutmayın.

Estetik Şömine Dekorasyonu İçin...

*Şöminenizi yakmadığınız zamanlarda, özellikle yaz aylarında içini beyaz mumlarla ya da bitki (örneğin aşk merdiveni)ile dekore edebilirsiniz. Mumları dağıtmadan grup halinde kullanarak şöminenizi daha estetik gösterebilirsiniz.

*Genelde şöminenin altına yerleştirilen parçalar fonksiyonel aksesuarlardır.(siperlik, odunluk, körük)

*Şömine rafı şömine dekorasyonunda ilk gözüme çarpan yerdir. Bu raflar resim,heykeller ve aile fotoğrafları için idealdir.

*Sadece şömineye odaklanmak isteyenler ya da minimalist tarza sahip olanlar rafı ve üstünü boş bırakabilir ya da bir tane saat yerleştirebilirler.

*Şöminenizi mevsimlere göre de dekore edebilirsiniz. Örneğin yazın şeffaf bir vazonun içine meyveler doldurabilirsiniz.Vazolar şömineye denge katar.

*Şömine etrafına yerleştireceğiniz rahat koltuklar şöminenizin bulunduğu alanı daha sıcak gösterir.

*Kullanılan klasik formüllerden biri de şömine üzerine yerleştirilen büyük bir ayna ya da resimdir. Aynalar alana derinlik katacaktır. Yanlarına dekoratif vazo ve mum yerleştirebilirsiniz.

Şömine Haznesinde Dikkat Edilmesi Grekenler Neler?

*Yanma bölgesinin sökülmesi yasaktır.

*Hazneyi aşırı derecede ısıtmak tehlikelidir.

*Plastik ürünler, çöpler vb. haznenin içinde yakılmamalıdır.

*Yanmakta olan hazneye dokunulmamalı ve çocuklar uzak tutulmalıdırlar.

*Ateş aşırı derecede yükseltilmemelidir.

*Haznenin yanma havası girişleri hiçbir şekilde değiştirilmemelidir.

*Kömür gibi mineral yakıtlar,tuzlu ortamda beklemiş odunlar, baobab gibi Afrika kökenli ağaçlar, çıra, çalı, saman veya karton, yanmayı çabuklaştırmak için alkol, yağ veya akaryakıt benzeri kimyasal maddelerin ve sıvıların kullanılması yasaktır.

*Şömine için en sık tercih edilen yakıtlar meşe, gürgen, kayındır. Meşe, gürgen ve karaağaç gibi odun türleri,yavaş yavaş yanarak uzun süreli ısınma sağlarlar.Ayrıca kıvılcım sıçratmadıkları için tavsiye edilebilir. Reçineli ağaçlar çok şiddetli yandıkları için tavsiye edilmezler. Kesildikten sonra kapalı ve iyi havalandırılan bir yerde iki yıl bekletilmiş ağaç kullanmalısınız.

*Yatmadan ya da evden çıkmadan önce ateşi söndürmeyi sakın unutmayın.

Şömine Haznesi Nasıl Temizlenmeli?

İç temizlik: Haznenin içindeki külleri küllüğe düşürün. Küllüğü çekip boşaltın. Şöminenin önüne düşen ve haznenin içinden alamadığınız külleri kesinlikle su ile temas ettirmeyin (mümkünse elektrik süpürgesi ile çekin).

Cam temizliği: Camda oluşan isi temizlemek için deterjanlı su hazırlayıp, sert yüzeyli sünger ile köpürtün ve 5 dakika kadar bekletin. Daha sonra cam yüzeyini hafifçe ovarak silip,kurutun.Camın tekrar kirlenmemesi için cam ıslakken şömineyi yakmayın.Bu şekilde yapılan temizlikle camınız zarar görmeyecektir.

Pik temizliği: Haznenin dış kısmını silerken ıslak bezin haznenin demir olan pik döküm yapısında paslanmalara neden olabileceğinden sadece kuru bez kullanın. Sürekli yanan haznelerin arka plakalarında zamanla oluşan beyaz ve kalıcı tortu tabakası tamamen doğal olup, bu tabakayı kaldırmak için herhangi bir işlem yapmayın.Hazneye yanıcı ve ateşe karşı dayanıksız boyalar sürmeyin.

Sizler İçin Seçtiğim Birkaç Dekoratif Şömine Örneği:

Sağlıklı, mutlu, huzurlu ve estetik bir yıl geçirmeniz dileğiyle...

Sevgilerimle,

Konular :