SEYİR DEFTERİ - FİKRET YILDIRICİ

Buluşlar, Bulamayışlar!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 06.07.2012

Buluşlar Bulamayışlar

Farkında mısınız? Bilmiyorum insanlık tarihinin en önemli buluşlarından birine tanıklık yapıyoruz. Bu elektriğin buluşu, telefonun veya televizyonun buluşundan bile önemli bir durum olabilir. 48 yıl önce içlerinde çalışmaya adını veren Peter Higgs’in de bulunduğu 6 fizikçinin teori ile ortaya attığı bugün pratiğe geçmiş müthiş bir buluş. Bir buluşa hayatını adayan bilim adamlarının azmi de başka bir yazı konusu olmalı diye düşünüyorum, dile kolay 48 senelik bir çalışma.

Kısaca bu buluşu bilimsel olmayan bir dilde sizlere anlatmaya çalışayım. 13,5 milyar önce olduğu öne sürülen Big Bang’in küçük bir versiyonunu laboratuvar ortamında gerçekleştirilerek kayıp olan “ Tanrı Parçacığının” bulunması çalışması olarak genel bir özet yapabilirim. Peki, bu ne demek? Yoktan var olmamızın kanıtı bu deney. Evren başlangıçta bir atom parçacığından bile küçüktü madde ile antimaddenin çarpışmasıyla saf enerji oluştu bu enerji evreni hatta bizi ete- kemiğe büründüren parçanın temel taşıydı, bu yüzden bulunan bu maddeye “Tanrı Parçacığı” adı verildi.
Avrupa ülkeleri bu deney için 10 milyar euro’luk bir yatırım yaptı ve 24 sene sonra bu sonuca ulaştı; çalışmaların gerçek sonuçları ve kullanım alanları için belki bir 20 yıl daha gerekecek.

Peki, gelelim bize biz bu aralar nelerle uğraşıyoruza...

•Samsun’da dere yatağına yapılan TOKİ konutlarında selden dolayı 10 kişi hayatını kaybetti.

•Askeri uçağımız 12 günlük araştırma soncunda bulunamazken yabancı bir ülkeden kiralanan son teknoloji ile donanmış Nautilus araştırma gemisi tarafından bir günde bulundu. Bu tür arama- kurtarma kapasitemizin olmadığı böylece öğrenilmiş oldu.

•İstanbul, dünyanın mimari estetik ve değer açısından en görkemli camilerine sahiptir. Şimdi bunlara bir yenisi ekleniyor. İstanbul’un her bir yerinden görülebilecek bir bakıma Paris’in Eyfel Kulesi ayarında altı minareli bir camiyi Çamlıca tepesinin ortasına dikeceğiz. (İstanbul’un dünya ortalamasının üzerinde bulunan yeşil alanları olduğu için, hiç çekinmeden inşa edebileceğimiz bir alandır bu Çamlıca tepesi). Caminin kapasitesi 12500 kişilik olacak; ancak bu kadar kişiyi kaldıracak trafik alt yapısı olmadığından metro, tünel vb. yatırımlarda yapılması gerekecek. Bu proje için Cern projesi kadar olmasa da 10 milyon euro harcanacak. Bu tür yapılar şehrin estetiği açısından önemli olduğundan herhangi bir ulusal yarışma yapılarak işi riske sokmadan, Kahramanmaraş Belediye Başkanının üstün yeteneklerini bu camiye aktarması istenecek.

•Geçen hafta “Hürkuş” isimli uçağımız %100 Türk Mühendis emeği ile hangardan çıktı, böylece 1945 yılı Alman teknolojisini yakalamış olduk haydi hayırlısı, darısı otomobillerin başına.

Madem bugün buluşlardan bahsediyoruz, dün duyduğum bir buluşu da aktarmak isterim.İsrailli bir bilim insanı, manyetik enerjiden faydalanarak kütlesi olmayan bir cismi başka bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulmadan, kendi ağırlığını on katı bir yükte hızlı bir şekilde hareket ettirmeyi başardı. Bunun anlamı, manyetik bir hatta havada hareket edebilen ve enerjiye ihtiyaç duymayan tren gibi taşıtların yakında hayatımızda olacağıdır.

Elimizde genç ve dinamik bir nesil var. Umarım ömrüm onların bu tür buluşlarını görmeyi, duymayı bana müsaade eder. Akan su yolunu bulur bunu hiç kimse engelleyemez.

Sevgilerimle,

Konular :