SEYİR DEFTERİ - FİKRET YILDIRICİ

Otistik Çocuklar Ateist mi?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 25.04.2013

Mesele Hayata Değer Katabilmekte

Otizm, üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. Nedenleri konusunda pek çok görüş ileri sürülmekle beraber, tam olarak kanıtlanmış bir tez yoktur.

Adana Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanı Fehmi Kaya, otistik çocukların algı sorununa dikkat çekmek isterken çok tartışılacak ve tepki çekecek sözler sarf etti. Kaya, bütün otistik çocukların doğuştan ateist olduğunu iddia etti. Otistik çocukların, beyinlerinde inanç ve Allah alanı gelişmediğini ileri süren Kaya, "Onun için ibadet etmeyi, Allah'a inanmayı bilmiyorlar" dedi ve bu tespitinden hareketle, ateist insanların beyin yapılarının da aynı şekilde olabileceği varsayımını ortaya attı.

Bu haftaki yazımda bu konu ile ilgili görüşlerimi yazacağım ama tek gayem bu yorumu hicvederek görüşlerimi aktarmak, hiçbir şekilde otistik insanlarımızı ve ailelerini üzme gibi bir amacım yoktur.

Bizde bir varsayım yapalım; Fehmi Bey şöyle diyor: “Otistikler ateisttir, öyleyse tüm ateistler otistiktir. (O zaman Fazıl Say da otistiktir.) O zaman ben de bir Fenerbahçeli olarak şöyle diyorum: Herkes Fenerbahçeli doğar, eğer sonra Galatasaraylı veya başka bir takımın taraftarı olurlarsa, onların otistik olduğu tartışılmaz.

Dünyada ne kadar ateist var, bunu bilemem ama son yüzyılda dünya ekonomisine damgasını vuran Japonya’nın % 60’ı ateist. Yine kişi başına düşen milli gelirin en yüksek olduğu ülkelerden Norveç’te yapılan bir ankette insanlar % 41 gibi yüksek bir oranda Tanrı’ya inanmadığını söylemiş. Buradan da ateistler daha başarılıdır sonucu çıkmasın lütfen. Ben sadece inancın beyin fonksiyonları ile ilgisi olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Beyin fonksiyon bozukluğu tespit edilen hastalarda, bırakın din duygusunun, yaşamlarını sürdürebilmeleri için gereken basit düşünce değerlerinden de uzak olduklarını hepimiz görebiliyoruz.

Şahsen ben ateist biri değilim. Allah’a inancım tam. Şahsen tüm inanç yapılarına saygım var, herkesin de olmalı diye düşünüyorum. Sadece din konusunda değil, tüm konularda kendinden olmayanı eleştirmek için akıl tutulması yaşayanlar maalesef son zamanlarda çoğalmaya başladı. “İnsanı insan olduğu için sevmeli” felsefesinden uzaklaşıyoruz.

“Yağmur Adam” filmini çoğumuz izlemişizdir. Bu film beni çok etkilemişti. Otizmi, kaybedilmiş insanlar olarak değerlendiren bizlere, Dustin Hoffmann onlarında dünyada bir rolü olduğunu çok güzel göstermişti. Doğumu ile ölümü arasında hayata hiçbir değer katamayıp göçüp giden binlerce insan yanında, otistik olup bir değer katan binlerce insan var.

“Hayata bir değer katın, değerin her zaman akılla katılmayacağı, duygunun en büyük değer olduğunu unutmayın.” (Bir değer katma inadıyla da Sayın Fehmi Kaya gibi yapmayın, katamıyorsanız, zorlamaya gerek yok, susmak da bir değerdir.)

Sevgilerimle,

Konular :