ÇOCUK EĞİTİMİ

Anaokulu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 22.05.2011
Anaokulu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Anaokulu seçimi oldukça zor bir iştir. Karar vermenin zor olduğu bu süreçte, sizlere yardımcı olacağına inandığımız bilgileri derledik. İşte, anaokulu seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair önemli notlar.

Gittiğiniz Anaokulunun Ruhsatlı Olup Olmadığını Mutlaka Öğrenin

Bu size ilginç gelebilir ancak İstanbul'da anaokulu ruhsatı olmadan hizmet veren anaokulu, yuva, kreş adları altında yüzlerce kurum var. Burada özellikle isimlerinde "Oyun Evi, Çocuk Evi, Yetenek Geliştirme Merkezi, Atölye, House, Çocuk Klubü" geçen yerlere dikkat edin. Bunların büyük bir kısmı, anaokulu belgesine sahip olmadıkları için anaokulu ismini kullanamıyorlar. Eğitim kurumu izlenimini yaratmak için bu isimleri kullanıyorlar.

Anaokulları veya Gündüz Bakım Evleri okulöncesi eğitim kurumları olduğu için, mutlaka MEB'dan ( veya yine MEB'e bağlı SHÇEK - Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumundan) ruhsat alınarak açılırlar. Bazı anaokulları Belediye'ye bağlıyız demektedir; bu aslında o yerin anaokulu ruhsatı olmadığını gösterir, sadece ticarethane olarak belediye izni vardır.

Daha çok oyun evi olarak geçen, hedefi birkaç saatliğine çocuğu oyalamak olan yerlere çocukların aylık programlarla bırakılmaları doğru değildir, bu tip yerler çocukların kısa süreli ilgisini çekmek üzere düzenlenmiştir; uzun dönemde çocuklar sıkılacaklardır.

Anaokulunda gereksinim duyulan uzun dönemli ilgi ve bağlanma bu tür yerlerde ortam ve işleyiş itibarıyla sağlanamaz. Dolayısıyla gittiğiniz zaman mutlaka Anaokulu (MEB) veya Gündüz Bakım Evi (SHÇEK) ruhsatını sorunuz. Çünkü ruhsat alınması sırasında sizi koruyacak bazı kontroller yapılmaktadır; deprem raporu alınması, binanın iskanın olması, yangın ve emniyet açısından gerekli önlemlerin alınması gibi.

Mutlaka Ruhsatlı Okulları Tercih Edin

Ruhsatsız bir yerde bu konularda bir problem olması olasıdır. Ruhsatların tarihini de kontrol ediniz. Çünkü ruhsatın devamı da sizi koruyacak bazı şartlara bağlıdır; aşçı, temizlikçinin, gerekli sayıda öğretmenin, yardımcının, okul müdürünün, psikoloğun bulunması gibi; ayrıca şikayet gelmesi durumunda da kontrol yapılmakta, devam eden aykırılıklarda ruhsat iptaline gidilmektedir.

Ruhsatsız bir kurumda bunların yapılıp yapılmadığından emin olamayacağınızdan, hepsinden önemlisi ruhsatsız bir kurumda bir problem durumunda (ciddi bir kaza gibi) karşınızda muhatab bulamayacağınızdan, mutlaka ruhsatlı kurumlar tercih edilmeli.

Binanın Fiziksel Şartlarına ve Sınıfların Donatımlarına Dikkat Edin

Binanın, odaların büyüklüğü, ışık durumu, yerleşimi, kat sayısı, kullanım şekli günlük işleyişi büyük oranda etkilemektedir.

Örneğin sınıfların büyüklüğü; çocukların birden çok grup oluşturabilmeleri için yeterince büyük olmalıdır. Oyuncak olarak çocukların çabuk sıkılacakları bildiğimiz tek fonksiyonlu oyuncaklar yerine, çocuğun hayal gücüne hitap eden yapılandırılmamış (bloklar gibi) veya birleştirilen (lego türü) oyuncaklar daha iyidir. Yine farklı ilgi alanlarına sahip çocuklar için değişik köşeler mutfak-tamir vb. hazırlanmış olmalıdır.

Çocuklar Sürekli Aynı Mekanda Bulunmaktan Hoşlanmazlar

Sınıf dışı aktiviteler çocukların değişik mekanlar arasında dolaşmalarına imkan sağlar, böylece çocuklar aynı mekanda fazla zaman geçirmez ve sıkılmazlar.

Günlük akışın sınıf çalışmalarının arasına serpiştirilmiş sınıf dışı aktiviteler zenginleştirilmiş olması büyük fayda sağlar. Ancak böyle bir ortamın sağlanabilmesi için sınıf dışı aktiviteler için de ciddi bir alanın ayrılması gerekir.

Bazı yerlerde böyle bir imkan olmadığı için tüm mekan sınıf dışı aktivitelere ayrılarak, sınıflar ortadan kaldırılıyor; ancak bu sefer de çocuklar sürekli oradan oraya dolaşan çocuk, kendini rahat hissedeceği bir sınıf ortamınından mahrum kalıyor. En iyisi, hem sınıfların hem de sınıf dışı mekanların olmasıdır.

Binanın mutlaka büyük bir bahçesi olmalı ve kullanılabilmelidir. Günümüzde şehir merkezinde anaokulu açmanın en zor kısmı, bahçeli uygun bir yer bulmaktır; çünkü anaokullarında bahçe zorunludur.

Kendilerine Ait Bahçesi Olmayan Kurumlara, Bahçeyi Kullanma İzinleri Olup Olmadığını Sorun!

Ancak bazı anaokullarında bahçe bulunmakla beraber hiç kullanılmamaktadır. Özellikle apartman altlarında, sıkışık yerlerde anaokullarında, bahçenin ortak kullanım alanı olması durumunda bu durum görülmektedir. Uzmanlara göre bunun nedeni, kağıt üzerinde bahçe olsa bile anaokulunun bahçeyi kullanma izninin olmamasıdır.

Ruhsat aşamasında tüm apartmandan, eğer müstakil ise çevre evlerden izin alınması gerekmektedir. Bazı durumlarda çevredekiler izni vermek için bahçe kullanımını kısıtlayabilir veya tümden kaldırabilir.

Bahçenin ne zamanlarda kullanıldığının sorulmasında hatta uygun bir zamanda kısa bir gözlem yapılmasında fayda vardır.

Çocukların, Özellikle de Kas Gelişimleri İçin Açık Havada Yapılan Aktivitelere İhtiyacı Vardır

Tüm çocukların günlük olarak belirli bir miktar hareket etmeye ihtiyaçları vardır, bu büyük kas gelişimleri için gereklidir. Bunun için en uygun mekan bahçedir, çocuklar bu enerjiyi harcayamadıkları durumda içeride ve oturarak yapılan aktivitelere gereken ilgiyi gösteremezler.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR