ÇOCUK EĞİTİMİ

Çocuğunuza Ders Çalışmayı Nasıl Sevdirebilirsiniz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 06.11.2011

Çocuğunuza Ders Çalışmayı Nasıl Sevdirebilirsiniz

Uzman Psikolojik Danışman Nilgün Sarı, ders çalışmayı sevmeyen çocuklara, ailelerinin nasıl yardımcı olacağına dair önemli bilgiler veriyor.

Ders Çalışmak, Ödev Yapmak Çocuğun Sorumluluğudur

Ders çalışmak yeni bir bilgiyi öğrenmek, anlaşılmayan konular üzerinde çalışmak ve öğrenilenleri tekrar etmektir. Çocuğun öğrenmek için sorumluluk alması, merak etmesi ve motivasyonu, ders çalışma davranışının kalitesini belirler. Öğrenmek, ders çalışmak, ödev yapmak çocuğun sorumluluğundadır.

Öğrenmek Bir Çeşit Mücadele Etmektir

Bazen anne ve babalar çocuğun yaptığı çalışmayı yeterli bulmayarak onu destelemek ya da işleri kolaylaştırmak (!) için onun yerine dersleri yaparak fazlasıyla çocuğa müdahale ederler.

Bu gibi durumlarda çocuğun merak etmesi bastırılmış, araştırma yapması, keşfetmesi ve sorular sorması da engellenmiş olacaktır. Öğrenmek bir çeşit mücadele etmektir. Anlaşılmayan konları anlamak zaman alır. Çocuğunuza destek olmak için, anne baba olarak geçmişte ya da bugün yeni bilgiler öğrenirken sizi nelerin olumlu etkilediğini ya da engellediğini gözden geçirerek işe başlayabilirsiniz.

Çocuğuma Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Evde ders çalışmak için uygun fiziksel ortamı oluşturun. Çocuğunuz ders çalışabileceği sakin bir çalışma yerini birlikte düzenleyin.

Ders çalışırken dikkatini dağıtacak durumları engelleyin.

Evde, ders çalışmak için uygun psikolojik ortamı oluşturun. Anlama çabasını, istek, azim ve iradesini destekleyin. Psikolojik olarak onu etkileyebilecek durumların farkında olun.

Anlamadığı ya da yapamadığı durumlarda çocuğunuza bağırmayın, kişiliğini zedeleyecek olumsuz sözler kullanmayın.

Öğrendiği konu ile ilgili sorular sormasını destekleyin. Özellikle saçma olduğunu düşündüğü soruları sormasını sağlayın.

Çocuğunuza ihtiyacından fazla destek vermeyin. Desteğinizi gittikçe azaltın. Kendi kendine yapabildiğini görmek ona güven ve zevk verecektir.

Önce ders çalışmak sonra eğlenmek kuralını benimseyin ve kuralın alışkanlık haline gelmesi için ısrarcı olun.

Ders çalışmayı olumsuz olarak etkileyen erteleme davranışına izin vermeyin.

Çocuğunuzun kendisi tarafından belirlenmiş bir program çerçevesinde çalışmasına yardımcı olun. Hafta sonu ve akşam saatlerinde ders çalışmak için ihtiyacı olan zamanı ona sağlayın. Özellikle ailecek yapacağınız gezilerin zamanlamasına dikkat edin.

Çocuğunuzun öğrenme şeklini birlikte keşfedin. Görsel, işitsel, duyusal öğrenme şekillerinden hangisini ağırlıkı olarak kullandığını belirleyin.

Görsel yolla daha kolay öğreniyorsa, şekiller, şemalar, resimler, renkli kalemlerle yapılan sembollerden yararlanabilir. İşitsel yönü daha kuvvetliyse, sesli anlatım, hikayeleştirme, ritim ve müzikal seslerden destek alabilir.

Duyusal olarak öğrenen çocuklar ise, hareket halinde olmayı severler; derslerini oyunlaştırarak, uygulamalı, yerinde gözleme ve inceleme ile daha kolay öğrenirler.

Burada anlatılan öneriler genel olarak davranışsal ve tutumsal önerilerdir. Çocukların öğrenme ve akademik başarı ile ilgili sorunlarında, aile içi etkileşim ve duygusal durumları belirleyici olmaktadır.

Eğer tüm bu önlemlere rağmen, halen sorun yaşanıyorsa hem aileye hem de çocuğa yönelik duygusal psikolojik yardım düşünülebilir.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR