ÇOCUK EĞİTİMİ

Çocuğunuzun Düşük Notlarıyla Nasıl Baş Etmelisiniz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 22.01.2012

Çocuğunuzun Düşük Notlarıyla Nasıl Baş Etmelisiniz

Yazar Ayşe Bilge Dicleli "Pencereni Aç" adlı kitabında bakın ebeveynlere hangiönemli tavsiyelerde bulunuyor.

Yaşam boyu öğrenme dönemine girdiğimiz için, çocuklarımızın kötü notlarına daha bir sinirlenir olduk. Oysa önemli olan notlar değildir. Kaygılandırıcı olan, çocukların öğrenmeye ve öğrenmek için gerekli çabalara karşı duyduğu heyecanı yitirmiş olabileceği ihtimalidir.

Çocukların kötü not almasının pek çok nedeni olabilir. Sürüncemede bırakmak, başka faaliyetlerle uğraşmak, aile içi sorunlar, yeni bir kardeşin doğması, çocuğun öğrenme becerilerini dikkate almayan öğrenme tarzı (bedensel kinestetik bir öğrenme becerisine sahip bir çocuğa sınıfa ders anlatma tekniğiyle eğitim verilmesi, “inek” diye damgalanmaktan korkmak ve başarısızlık korkusu…

Sürekli televizyon seyretmediği, sokakta oynamadığı ya da telefonla konuşmadığı halde kötü not alan bir çocuğa kızmayın. Kötü notların nedenini ortaya çıkarmaya çalışın. Kötü tercihleri yüzünden (televizyon, telefon düşkünlüğü vb.) kötü notlar alıyorsa, çocuğun ödevlerini tamamlayıncaya kadar televizyon izlemesine kesinlikle izin vermeyin.

Ona seçenekler sunun: “Matematik ödevini bitirirsen, arkadaşınla sinemaya gitmeye vakit kalabilir.” Tarafsız tanımlamalar yapın ve bilgiler verin: “Kitap özeti ödevini yapmak yerine televizyon seyrediyorsun. Zamanında bitiremezsen, ne olur merak ediyorum.” Az ve öz konuşun: “Ali… edebiyat ödevi!” espriye başvurun. Okul kitaplarına, üzerine “Sahibim tarafından terk edildim. Lütfen beni okuyun” yazılı bir not iliştirin. Sorular sorun: “Murat dönem ödevini bu hafta içinde teslim edebilmek için ne yapman gerekiyor?”

Çocuğunuz görerek mi işiterek mi veya hareket ile mi daha kolay öğreniyor? Onun kendi tarzlarına göre “öğrenmeyi öğrenmesine” yardım edin; bu konuda öğretmeniyle konuşun.

Çocuklarınıza yenilgiyle başa çıkmayı öğretin. Başarısızlık durumunda yıkılmamaları için önlerine küçük hedefler koyun. Bunları başarmaları için yaptıkları iyi şeyleri övün. Hedefler ne kadar ufak ya da önemsiz olsa da bunu mutlaka yapın.

Çocuğunuzun notları ne olursa olsun, sizin kendisini sevdiğinizi bimelidir. Koşulsuz sevgi ona özgüven aşılar. Kazandıkları bilgi ve becerilerin ve öğrenmeye karşı sürekli sevgi duymanın önemli bir şey olduğunu öğretmeye çabalayın.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR