ÇOCUK EĞİTİMİ

Çocuğunuzun Duygusal Zekasını Kitapla Geliştirin

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 27.02.2013

Çocuğunuzun Duygusal Zekasını Kitaplarla Geliştirin

İnsan beyni üzerinde yapılan en yeni araştırmalar, insan zekasının gerçek ölçütünün IQ olsa bile, hayat başarısı konusunda belirleyici rolün EQ yani duygusal zeka olduğunu gözler önüne seriyor.

Uzmanlar, yaşamla baş edebilme ve onu etkili biçimde yönetebilmelerinde büyük öneme sahip duygusal zeka becerilerinin erken yaşlardan itibaren çocuklara kazandırılması gerektiğini söylüyor.

Yaşamının İlk Yılları Çok Önemli

“Çocuğunuzun duygusal zekasını geliştirmek için emek vermelisiniz” diyen Uzman Psikolojik Danışman Kudret Eren Yavuz, “Çocuğunuzun Duygusal Zeka Gelişimi İçin Küçük Sağlam Adımlar” adlı kitabında anne babalara bakın hangi önerilerde bulunuyor.

21. yüzyılda çocuklarımız her geçen biraz daha yoğun biçimde farklı kanallardan görsel ve işitsel yollarla gelen bir bilgi akışı ile karşı karşıya. Yaşamın ilk yıllarında beynin hızlı gelişim göstermesi ile çocuğun yaşadığı deneyimler, ilişkiler, çevresindeki yetişkinlerden aldığı mesajlar, onun duygusal gelişimini, öğrenme yeteneğini ve gelecekteki yaşamında nasıl bir insan olacağını kalıcı olarak etkiliyor.

Çocukluk döneminde duygusal zeka gelişimin desteklemek amaçlı anne babaları yapacağı en önemli etkinliklerden biri, çocukları ile birlikte yapacakları okuma faaliyetleridir.

Duygusal Zeka Gelişiminin En Hızlı Olduğu Yaşlar 5 ile 9 Yaş Arası

Bilgi akışı görsel ve işitsel yollarla bu denli yoğun olarak sürmesine rağmen, çocuklarımızın gelecekte bilgi ve beceriler bakımından donanımlı, üretken, düşünen, özgüveni yüksek ve başarılı bireyler olabilmeleri için gerekli geniş ve zengin bilgi kaynaklarının büyük bir çoğunluğu, okumaya dayanan bilgi kaynaklarında mevcuttur.

Bilimsel araştırmalar, çocukların özellikle duygusal zeka bakımından gelişimlerinin en hızlı olduğu yaşların 5-9 yaş arası olduğuna dikkat çekiyor. Bu çalışmalar özellikle 5-9 yaş arasında, olumlu ve huzurlu bir aile ortamında, duyguları önemseyerek ve bilinçli biçimde yetiştirilen çocukların kolay bir ergenlik dönemi geçirdiklerini, yaşamda stres ve kaygı verici depresyon gibi durumlarla daha kolay baş edebildiklerini, kendilerini şiddete karşı koruyabildiklerini ortaya koyuyor.

Çocuğunuzun Duygusal Zekasını Kitaplarla Geliştirin

Kitaplar En İyi Modeldir

Kitaplar aracılığı ile çocukların duygusal zeka gelişimlerine katkıda bulunmanın çocuklar adına çok büyük kazançları var.

Çocuklarınıza okuduğunuz öyküde işlenen bir konu ve durum üzerine tartışmak, öykünün mesajlarını çocuğunuzla birlikte değerlendirmek, öyküdeki kahramanların davranışları, duyguları ve seçimleri üzerine sohbetler yapmak, çocuklar için muhteşem duygusal zeka dersleri olur.

Kitaplarda, kahramanların ve çevrelerinin duygularına yer verilmesi, hangi durum karşısında ne tür reaksiyon verildiğinin görülmesi, çocuğunuzun duyguları öğrenmesini hızlandırır.

Özellikle kitaplarda duyguların ayrıntılı olarak adlandırılması, onlara isim konulması, çocukların duygu dağarcıklarının gelişmesine katkıda bulunur. Çocuklar kitaplarda, kahramanlar, olaylar, sorunlar, ikilemlerle karşılaşır, bazen yanlış davranışlarda bulunur, duygularını kontrol edemezler. Bu bakımdan yaşamın bir benzeri olan kitaplar, çocuklar için çok önemli bir model alma kaynağıdır.

Kitaplar Hem Duygusal Zekanın Gelişmesini Sağlıyor Hem de Okuma Alışkanlığı Kazandırıyor

Araştırmalar bilinçli aile desteği alarak okumaya teşvik edilen ve okumayı bir yaşam alışkanlığ haline getiren çocukların, akranlarına ve okumayan çocuklara oranla açık bir biçimde duygusal ve zihinsel olarak daha etkin bireyler olduğu sonucunu ortaya koyar.

Çocuğunuza Kaliteli Sorular Sorarak Bu Gelişimine Destek Olabilirsiniz

Anne babalar 2 yaşından itibaren çocuklarına okumaya başlayabilir, yaşları büyüdükçe okudukları üzerine onlarla yaptıkları sohbetlerin kalitesini geliştirebilirler. Bu gelişim yolculuğunda anne babaların hem duygusal zeka gelişimi, hem de okuma alışkanlığı gelişimi konusunda çok para harcamak yerine, zaman harcamanın ve bu deneyime ortak olmanın önemini fark etmiş olmaları son derece önemlidir.

Anne babalar özellikle 4 yaşından sonra çocukları ile geçirdikleri okuma zamanları esnasında sordukları kaliteli sorularla çocuklarının duygusal zeka gelişimlerine büyük artılar ekleyebilirler.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR