ÇOCUK EĞİTİMİ

Çocuklarınıza “Altın Çağ”ında Sorumluluk Vermeye Başlayın

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 14.11.2012

Çocuklarınıza Altın Çağında Sorumluluk Vermeye Başlayın

Çocuğa sorumluluk kazandırmak anne-babaların en fazla problem yaşadığı alanlardan birisidir. Bu bakımdan siz anne-babaların 5-6 yaş döneminde, çocuğunuza uygun sorumluluklar vermeniz, çocuğunuzun büyüdüğünde de yaşına uygun sorumluluklar almasını kolaylaştıracaktır. Bu da onun otokontrolünün gelişmesine yardımcı olacaktır. Okul Öncesi Eğitim Uzmanı Psikolojik Danışman E. Sibel Garip bakın hangi önerilerde bulunuyor:

Zaman Alan ve Zor Bir Süreç Olduğunu Baştan Kabul Edin

Özellikle 5 yaş döneminde çocuk, “Altın Çağ” olarak nitelendirilen bir dönemdedir ve bu dönemde daha uyumlu ve sabırlıdır. Büyüklere yardım etmekten ve bir şeyler yapmaktan hoşlanır. Dolayısıyla bu dönem, çocuğunuzda sorumluluk duygusunun pekişmesi için idealdir.

Öncelikle çocuğunuza sorumluluk verirken, vereceğiniz sorumlulukların çocuğunuzun yaşına, gelişimine uygun ve yapabileceği düzeyde olmasına dikkat etmek önemlidir. Çünkü çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun sorumluluklar alması, çocuğun gelişimine her anlamda olumlu katkı sağlar.

Sorumluluk Aşılamaya Çalışırken Özgüvenini Zedelememeye Dikkat Edin

Çocuk kendisine verilen bir görevi yaptığında “başarma” duygusu yaşar ve kendini “önemli” hisseder ve mutlu yapabileceğinin ötesinde, yaşının ve gelişim düzeyinin üzerinde sorumluluklar vermek ise çocuğun eğitimine katkı sağlamayacağı gibi, çocukta başarısızlık duygusunun yerleşmesine ve çocuğun özgüveninin olumsuz etkilenmesine sebep olur.

Çocuklarınıza Altın Çağında Sorumluluk Vermeye Başlayın

Çocuğunuzun Üzerinde Baskı Kurarak Bunu Yapmayın

Sorumluluk almak, sorumluluk sahibi birey olmak öğrenilen bir durumdur. Bu bakımdan sorumluluk alma konusunda da ebeveyn olarak sorumluluklarınızı yerine getirerek çocuğunuza iyi bir örnek olmak önemlidir. Çocuğunuza sorumluluk verirken baskı kurmak yerine, onda sorumluluk alma konusunda istek uyandırmak sorumluluk almasını kolaylaştıracaktır. Örneğin, tabakları kıracağından, bir yerini inciteceğinden kaygılıysanız engel olmak yerine, dilimlediğiniz ekmekleri koyduğunuz ekmek sepetini yemek masasına götürmesini isteyebilirsiniz.

Çocuğunuzu Hiç Kimseye Kıyaslamayın

Çocuğunuza sorumluluk verirken bunun zaman alan ve zor bir süreç olduğunun farkında olmak işinizi kolaylaştıracaktır. Çünkü çocuklar biz yetişkinlerin hızında işleri tamamlamazlar. Bu konuda sabırlı olmak, günlük hayatın çabasını övmek, desteğinin sizin için önemli olduğunu ifade etmek, ona güvendiğinizi hissettirmek, kardeşleri ya da yaşıtlarıyla kıyaslama yapmamak çocuğunuzun sorumluluk alma isteğini artıracaktır.

5-6 Yaş Dönemindeki Çocuğunuza Ne Tür Sorumluluklar Verebilirsiniz?

•Çocuğunuz kendi giysilerini kendi giyip çıkarabilir. Giysilerini çok düzgün olmasa da katlayabilir, boyunun yetiştiği kadarıyla dolabına yerleştirebilir, kirli olan giysilerini krili çamaşır sepetine atabilir.

•Tuvalete gitme, ellerini yıkama, dişlerini fırçalama gibi özbakım becerilerini kendi gerçekleştirebilir.

•Oyuncaklarını oynadıktan sonra toplayabilir.

•Yemek masasını hazırlarken sizin masaya koyduğunuz tabak, kaşık vb. malzemeleri kişilerin oturacağı yere göre yerleştirebilir, peçeteleri koyabilir.

•Evinizdeki çiçeklere tabi ki çocuğunuzun ulaşabileceği yerde olanlara ne kadar ve nasıl su verileceğinii gösterirseniz, çocuğunuz çiçekleri sulayabilir.

•Evde temizlik yapılırkan toz alma gibi basit işleri yapabilir.

•Arabanızı yıkadıktan sonra kurulamanıza yardım edebilir.

•Siz herhangi bir işle meşgulken telefona bakabilir.

•Boyunun yetiştiği raflara kitaplarınızı yerleştirebilir.

•Siz kurabiye yaparken küçük parçalar halinde eline hamur verirseniz (böylece el ve parmak kasları gelişir) çok düzgün olmasa da hamura şekil verebilir.

•Evde beslediğiniz kedi, köpek, vb. hayvanınız varsa ona mamasını ve suyunu verebilir.

•Ayakkabı bağcıklarını, biraz zaman alsa da kendisi bağlayabilir.

•Alışverişe gittiğinizde, taşıyabileceği ağırlıktaki bir torbayı taşıyabilir.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR