ÇOCUK EĞİTİMİ

Çocuklarla İletişimde Altın Kurallar

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 13.10.2010

Çocuklarla İletişimde Altın Kurallar

Çocuğunuzla aranızdaki iletişimin daha da iyi olmasını istiyorsanız ya da bazı konularda yetersiz olduğunuzu düşünüyorsanız işte size altın kurallar! İyi bir iletişimin en iyi yolu ilk önce çocuklarınızla paylaşım alanlarınızı arttırmaktır. Bunun anlamı birlikte daha çok vakit geçirip konuşabilmelisiniz.

Şüphesiz en iyi ortam da yemek sofrasıdır; aynı sofrada yemek yerken çocuklarınıza paylaşma, birliktelik ve bir yere ait olma duygularını aşılarsınız. Ayrıca böyle ortamlarda gün boyunca yaptıklarınızdan söz eder, çocuğunuzun sorunlarını dinler ve birlikte çözüm üretirsiniz. Çocuğunuzu gece yatağına bırakmanız ve yatakta onunla sohbet etmeniz de son derece yararlı olacaktır. Gece paylaşılan şeyler çok önemlidir, gece onunla ilgilenmeniz aranızdaki bağları kuvvetlendirecektir.

Eğer aile bir bina olsaydı, iletişim binanın her türlü kötü hava koşulunda ayakta kalmasını sağlayan temel olurdu. Aile içinde iyi bir iletişim varsa sorunlar çözülür, fikirlere kulak verilir, duygular ifade edilir ve samimiyet gelişir. İyi iletişim söz konusu olduğunda, görüşler farklı olsa bile her zaman mesajların ardında sevgi vardır.

Çocuğunuzun size başardığı şeylerden söz etmesi, korkularını, endişelerini paylaşması hem size yapmanız gerekenler hakkında ipucu verecek hem de çocuğunuzun kişilik gelişimine katkıda bulunacaktır. Tabi ki vaktiniz olduğunca çocuklarınızla paylaşım alanlarınızı arttırmalısınız; işte size çocuğunuzla iletişiminizi kuvvetlendirecek bazı altın kurallar.

Çocuklarınızla televizyon izleyin ve yararlı programların verdiği mesajlardan bahsedin.

Şartlar neyi gerektirirse gerektirsin asla onların yanında yalan söylemeyin. Unutmayın ki her hareketinizle onlara örneksiniz. Kötü bir şey de yapsanız çocuklar bunu siz yaptınız diye iyi bir şey olarak algılayacaklardır.

Çocuklarınızı arkadaşlarıyla birlikteyken gözlemleyin. Nasıl davrandıklarına bakın, paylaşımcı yönlerinin gelişip gelişmediğine dikkat edin.

Çocuğunuzun başarılarını, olumlu davranışlarını gördüğünüzü gösterin. Örneğin, bir çocuk ağladığında annesinden ilgi görüyorsa, bu yöntemi kullanmaya devam edebilir. Aynı şekilde, okuldan geldiğinde elini yıkadığı zaman annesi bu davranışını övüyorsa, ilgiyi sürdürmek için bu olumlu davranışa devam edecektir. Olumlu davranışlarını görürseniz ve gördüğünüzü ona gösterir veya hissettirirseniz bu davranışları yeniden yapacaktır.

Çocuğunuz sekiz yaş ya da üstündeyse birlikte alışverişe çıktığınızda ona da para verip marketten bir şey aldırın. Ara sıra bu tip şeyler yapmanız onların sorumluluk duygusunu geliştirecektir.

Çocuklarınızın empati (kendini başkasının yerine koyma) duygusunu geliştirin. Başkalarının acıları ya da mutluluklarından söz ederek bu kişilerin o an neler hissedebileceklerinden bahsedin. Bu şekilde çocuklarınızın duygusal yönünü geliştirirsiniz.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR