ÇOCUK EĞİTİMİ

Çocuklarla Nasıl Doğru İletişim Kurulur?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.03.2011
Çocuklarla Doğru İletişim Nasıl Kurulur

Yetişkin insanın davranışları ile bir çocuğun davranışları arasında hiç kuşkusuz büyük farklılık vardır. Çocuğun ruh sağlığını değerlendirirken bu farklılıkları hesaba katmamız gerekiyor. Aksi halde ebeveynler olarak pek çok yanlışlıklar yapacağımız kuşkusuzdur.

Çocuğunuzu Sabırla Dinleyin

İsteği yerine getirilmeyen okul öncesi bir çocuğun ağlayıp sızlaması, tepinmesi, yere yatıp yuvarlanması normal kabul edilirken; aynı hareketleri ergenlik çağına gelmiş bir genç yaparsa normal kabul etmeyiz. Çocuğumuzla diyalog kurmaya çalışırken; onun seviyesine inmemiz gerekiyor. Aksi halde, onun anlamak ve yakın ilgi kurmak zor olacaktır. Anlattığı basit bir hikâye size sıkıcı gelebilir. Ama sabırla dinlemeniz gerekiyor.

Her Ağladığında İsteklerini Yerine Getirmeyin

Çocuk, her şeyden önce, istediğini elde edebilecek fiziki ve zihni güçten mahrumdur. Bütün silahı ağlamak, bağırmak ve inatçılık etmektir. Bunlar de netice vermezse sizden ümidini kesip içine kapanacaktır. Bunları söylerken: Çocuğun her ağlamasında, her tepinmesinde isteği yerine getirilmelidir” demek doğru değildir.

Doğru İletişimin İpuçları

• Anne-baba, çocuğuna karşı adil ve dürüst olmalıdır.
• Çocuğunun haklı isteklerini yerine getirmeye çalışmalıdır.
• Yerine getiremeyeceklerini de sebepleriyle izah etmelidir.
• Her istediğini yerine getirmek ne kadar yanlışsa, haklı isteklerini sebep göstermeden baskı ve azar ile reddetmekte o kadar yanlıştır.

Çocukların Zaman Kavramı Yoktur

Çocuk istekleri dizginlenmeyi, ertelemeyi, sabretmeyi bilmez. "Sonra, yarın, gelecek hafta” gibi zaman kavramları 4-5 yaşlarına kadar gelişemez. İsteklerinin hemen karşılanmasını ister. Ağlamaktan gülmeye oradan da somurtmaya geçiş an meselesidir. Duyguları fırtınalı bir deniz gibi dalgalarla doludur. Çabuk karar verir; çabuk vazgeçer.

Üzülmesine Neden Olacak İmalardan Kaçının

Okul öncesi çocuğu, ima ve teşbihleri (benzetmeleri) değerlendiremez. “Bugün akşama kadar öldüm öldüm dirildim. Ayaklarıma kara sular indi” dediğiniz zaman size tuhaf tuhaf bakacak, bu sözlere bir mana veremeyecektir. Sizin bu sözlerinizle çok yorulduğunuzu söylemek istediğinizi anlayamaz.

Okul öncesi çocuğuyla konuşurken, imalı şakalar yapmayın. O bunları gerçek zannedecektir. “Bıktım senden. Seni çingenelere satacağım” şeklindeki şaka ve sitemler onu çok üzecektir. Sizin gerçekten onu başkasına vereceğinize inanır.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR