ÇOCUK EĞİTİMİ

Ev Ödevlerini Zevkli Hale Getirmenin 10 Adımı

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 01.04.2015

Ev Ödevini Zevkli Hale Getirmenin 10 Yolu

Ev Ödevlerini Sevdirmek İçin Ne Yapmalı?

Öncelikle ödevlerin okulda öğrendiklerinin tam olarak anlaşılması ve pekişmesi için verildiğinin çocuğa onun anlayacağı şekilde net olarak anlatılması gerektiğini söyleyen Uzman Psikolog Aslıhan, Kurt ödevleri zevkli yapmanın yollarını anlattı.

Ödev Deyince Çocuğunuz Ne Anlamalı?

Düzenli çalışmanın getirilmesi basit örneklerle çocuğa anlatılmalı. Öğretmeninden sınıtfa tüm çocuklara “ödev neden yapılmalı?” konusunda bir tartışma açmasını isteyebilirsiniz. Bu onud kafasının net olması motivasyonunu yükseltecektir.

Ev Ödevlerine Anne- Baba Yardım Etmeli mi?

Ödevin kimin sorumluluğunda olduğu ebeveyn ve çocuk arasında netleştirilmeli. Çocuk ödevini yapmadığı zamanlarda onun yerine bu sorumluluğu almak, ona referans olacak ve daha sonraki yıllarda da genel olarak ebeveynlerinden bu gibi drurumlarad benzer davranışları beklemesine yol açacaktır.

Ne Zaman Anne-Baba Desteği Gerekir?

Ödevlerini yaparken veya ders tekrarı sırasında çocuk elinden geleni yapmalı fakat yardıma ihtiyaç duyduğunda anne ve babasından bu desteği alacağını bilmelidir. Erken yaşlarda ödev ve ders çalışmaya karşı oluşturulan tutumlar, ilerleyen yıllarda bu konuyla ilgili çocuğun sergileyeceği davranışlyarın zeminini oluşturmaktadır.

Ödevleri Zevkli Yapmanın Yolları Nelerdir?

Bu metotları deneyerek ödev yapmayı çocuğunuz için zevkli hale getirebilirsiniz:

  1. Çocuğunuza ödev yapmanın onun sorumluluğunda bir iş olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlatın. Yapmadığı durumlarda sonuçlarını yaşamasına izin verin.

  2. Ödevlerini mükemmele ulaşmasının beklenmediğini, sadece üzerinde yeterli süre ve eforla çalışılması gerektiğini anlatın.

  3. Okul başladığı günlerden itibaren çocuğunuzun yaşın ve dikkat süresine uygun bir program oluşturun. Baştan itiraz etse de sizin net tavrınız bu programın onda da yerleşmesini sağlayacaktır.

  4. Eve geldikten sonra bir şeyler yemesini ve bir süre dinlenmesini sağlayın. Bu esnada sohbet edip keyifli paylaşımlar yaşayabilirsiniz. Televizyonu ve bilgisayarı açmasın, oyun oynamasına veya bahçeye çıkmasına da ödevlerini bitirdikten sonra izin verin. Bu aktiviteleri ödül olarak kazanabileceği bir program hazırlayın.

  5. Çocuğunuzun yaşı küçükse ödevlerini bitirdikten sonra beraberce vakit geçireceğiniz bir “oyun zamanı” koymaya gayret edin.

  6. Sürekli “ders çalış” demek bu konudahiçbir şekilde motive etmeyeceğinden onu derse oturtmak için daha etkili yollar bulmalısınız. Örneğin, yukarıda sayılan ödüllerin ödevlerin bitmediği taktirde asla gerçekleşmeyeceğini bilmesini sağlayın.

  7. Ödev yapımına en uzun gelecek veya zor gelen dersten başlamasını ve giderek daha kolaylarına geçmesini sağlayın. Ders çalışırken giderek yorulacağından en zevklileri ve kolayları en sona kalsın ki, yapması daha rahat olsun.

  8. Ders çalıştığı ortamı temiz ve düzenli tutması için teşvik edin. Bu sayede çalışırken dikkati başka şeylere dağılıp ödev süresini uzatmayacaktır.

  9. Ders çalıştığı ortamında etrafında onun dikkatini dağıtacak televizyon sesi, küçük kardeşin odada dolaşması, telefonlarından durmadan çalışması gibi uyaranların olmamasını sağlayın.

  10. Ders çalışması bittikten sonra mutlaka serbest bir zamanı olsun. Çocuğun kendi istediği şeylere de gün içinde vakit ayırabileceğini bilmesi onu rahatlatacaktır.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR