ÇOCUK EĞİTİMİ

Kardeşler Arasındaki Kıskançlıkları ve Kavgaları Önlemenin Yolları

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 31.05.2011
Kardeşler Arasındaki Kıskançlık ve Kavgaları Önlemenin Yolları

Kardeşler arasındaki yaş farkı ne kadar azsa kıskançlığın görülme ihtimalinin de bir o kadar fazla olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun çocuğun verdiği normal bir tepki olduğunu söylüyorlar. İlgi ve sevgi önceleri çocuğun kendi üzerinde iken, birden bire ortaya çıkan bebeğe yöneltilen ilgi, şefkat ve sevgi; kıskançlığın oluşmasına büyük etken olduğu biliniyor. Kardeşler arasında var olan kıskançlık ve rekabetten dolayı çıkan kavgalardan çoğu aile yakınmakta.

Anne ve Babanın Dengeli Tutumu Kıskançlık Krizlerini En Aza İndirir

Bazı çocuklar durumu kardeşlerine fiziksel saldırılarda bulunmaya kadar getirebiliyor. Hatta kardeşini sevmediğini ve ondan nefret ettiğini bile söyleyebiliyor. Uzmanlar aslında çocuğun bu davranışının bir yansıtma olduğunu söylüyorlar. Esasında tepkisi küçük kardeşine karşı değil, anne ve babasına karşıdır. Bazı çocuklar da anne babasının gözünden düşmemek ve onların takdirini kazanmak için kardeşini sevmediği halde onu seviyormuş gibi de rol yapabiliyorlar.

Uzmanlar çocuklar arasında yaşanan kıskançlık ve kavgaların artmasının ve azalmasının da anne ve babanın elinde olduğunu vurguluyorlar. Anne ve babanın dengeli tutumu, çocuklarının bu tür davranışlarını en az seviyeye inmesini ve ortadan kalmasını sağlar.

Peki Çocuğunuzu Bir Başka Kardeşin Varlığına Nasıl Alıştırabilirsiniz?

İşte bu konu size yol gösterecek uzman önerileri:

 Kardeşi dünyaya gelmeden önce bu durumun çocuğa uygun bir dille anlatılması ve yeni duruma alıştırılması gerekiyor.

 Yeni doğan bebeğe kardeşinin yanında aşırı sevgi gösterilmemelidir.

 Anne baba burada sevgi ve ilgilerini çocuklarına eşit şekilde dağıtmalıdır.

 Anne küçük çocuğa zaman ayırırken, babanın da aynı zamanda diğer çocukla ilgilenmesi yerinde bir davranış olacaktır.

 Yeni doğan bebeğin bazı ihtiyaçlarının karşılanmasında çocuğa sorumluluk verilmeli. Biberonlo süt içirmek, bebeğin mamasını birlikte hazırlamak gibi.

 Anne baba, çocuklar arasında ayrım yapmamalı; onların her birinin ayrı bir birey olduğunun farkına varmalıdırlar.

 Bireysel farklar göz ardı gedilirse kardeşler arasındaki kıskançlık ve rekabet daha çok artacaktır. Burada yapılması gereken, çocuğun bireyselleşmesine ve ayrı kişiliğinin gelişmesine yardımcı olmaktır.

 Kardeşler arasında anlaşmazlık ve kavgalarda anne babalar hâkim ya da hakem rolünde olmamalıdır. Mesele çok büyümüş ve içinden çıkılması zor durum almışsa müdahale edilmelidir.

 Kardeşler arasında bir kavga çıktı ise “kim başlattı” sorusunu asla sormayın. Çünkü çocuklar birbirlerini suçlayarak içinden çıkılması zor bir problemin içine sizi de çekerler. Böyle bir mesele karşısında kavganın içinde olan her çocuğa, kavganın başlamasına sebep oldukları için eşit şekilde sonuçlarına katlanabilecekleri bir yaptırım uygulanmalıdır. Örneğin, ortada paylaşılmayan bir top varsa onu ortadan kaldırıp “Siz aranızdaki problemi çözene kadar bu bende kalacak” diyerek onları çözüm aramaya teşvik edebilirsiniz.

 Kardeşler arasındaki anlaşmazlıklar sürekli büyük çocuğa,” Sen büyüksün, ablasın, ağabeysin” şeklinde yüklenilmesi doğur bir davranış değildir. Genelde küçük çocuklar kavga sonucunda ağlayarak annelerinin yanına gelir ve aralarındaki duyguları kullanarak diğer kardeşlerini suçlamaya çalışırlar. Anne baba olarak böyle bir durumda kesinlikle taraf tutmamalıyız. Çünkü diğer kardeşlerin sürekli olarak küçük kardeşlerinin anne babaları tarafından kollandığı ve korunduğu yargısını geliştirmesine sebep olur.

 Aile içinde birlikte olma mesajları verilmelidir. Bazı konularda çocuklarla birlikte hareket etmeli, onların da fikirleri alınmalı ki karşılaşılan problemlerin konuşarak ve birlikte hareket edilerek çözülebileceğini çocuklar kavrayabilsinler.

Ve son olarak…

 Kardeşler arasındaki iyi geçinmeler ödüllendirilmeli ve çocuklar “Sizler çok güzel anlaşıyorsunuz” şeklinde sürekli övülmelidir.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR