ÇOCUK EĞİTİMİ

Öğrenciler Meslek Seçiminde Nelere Dikkat Etmelidir

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.07.2010

Öğrenciler Meslek Seçiminde Nelere Dikkat Etmelidir

Başlığımızı oluşturan "Öğrenciler Meslek Seçiminde Nelere Dikkat Etmelidir? “ üniversite sınavına giren ve tercih yapacak olan gençlerimizin bu günlerde oldukça üzerinde durdukları, düşündükleri bir konu hiç şüphesiz.

Bireyin gelecekteki yaşam tarzının belirlenmesinde dönüm noktası olan meslek tercihini yaparken doğru ve isabetli karar vermesi zor bir mesele gibi görünebilir.. Çalışmanın tüm hayatımızdaki yerini göz önüne aldığımızda, çalışma hayatımızın kalitesinin ve çalışma adına yaptığımız faaliyetlerin bireysel mutluluğumuza doğrudan etkisi vardır. Dolayısıyla çalışma hayatında ve özel hayatımızda mutlu olmanın, iyi bir kariyer elde etmenin ilk adımı da kişiliğimize uygun meslek seçiminden geçmektedir..

Mevcut durumu incelediğimizde kendine uygun meslek seçmiş olan bireylerin toplumda işlerini severek yaptığını, mesleğinde ilerlediğini, böylece hem mutlu hem de verimli olarak yaşamlarını sürdürmekte olduğunu görmekteyiz.

Buna karşılık seçtikleri meslek, yetenek ve ilgilerine uymayan kimselerin çalışmaya karşı isteksiz, işe devamsız, verimi düşük, yeniliklere direnen ve her zaman mesleklerini değiştirme gayreti içinde olduklarını görmekteyiz. Bu da hem çalışan, hem de işveren tarafından çalışma hayatında istenmeyen bir durumdur. Bunun için meslek seçmek hayat biçimini seçmek demektir. Öyleyse gerçekçi ve doğru seçim yapmak önemlidir.

• Ben neler yapabilirim? (Bireyin yeteneklerinin belirlenmesi)
• Ben neleri yapmaktan hoşlanırım? (İlgi alanlarının belirlenmesi)
• Karakterim nasıl? (Kişilik özelliklerinin belirlenmesi )
• Ben ne istiyorum? (İş değerlerinin belirlenmesi)
• İlgi duyulan mesleklerin incelenmesi:
• Meslek mensuplarının yaptığı temel faaliyetler,
• Çalışma ortamı,
• Çalışma koşulları,
• Çalışanlarda aranılan nitelikler,
• Mesleğe hazırlanma,
• İlk işe giriş,
• Meslekte ilerleme,
• Kazanç,
• İş bulma olanağı ve mesleğin geleceği,
• Mesleğin gerektirdiği nitelikler vb.

Meslek seçimini yaparken yukarıda sıraladığımız durumları göz önüne almalı, kendi özellikleri ile mesleğin özelliklerini eşleştirerek, tüm şartları göz önüne aldığında kendisine en uygun bulduğu meslek grubuna yönelmelidir. Üzerinde durulması gereken temel nokta "Bireyin kendini olmak istediği gibi değil olduğu gibi" objektif olarak tanıması ve ilgi duyduğu mesleği de olumlu, olumsuz özellikleriyle tanımasıdır. "Ben ne kadar çok kazanabilirim?" yerine "Ben hangi işi en iyi şekilde yapabilirim?", "Hangi ortamlarda ve koşullarda çalışmaktan mutlu olurum?" sorusuna cevap vermesi ve hayattaki mutluluğu yakalamak için ilk adımı doğru atması önemlidir.

Bu soruların cevabını verdikten sonra tercih listesini hazırlama aşamasında öğrenciye tavsiyemiz kılavuzu mutlaka okumalarıdır. Bilgisizce başkalarından duyduğumuz söylemlerin bizi yanlış ve olumsuz etkilemesini böylece önleyebiliriz.

Her ne kadar bir öğrenci kendi tercih listesini rahatlıkla oluşturabilse de okulundaki rehber uzmanından yardım almaya çalışmalıdır. Kılavuz okunmuş olsa dahi bazen anlaşılmayan yerler olabilmektedir. Yardım alacağı kişi mutlaka pdr(psikolojik danışma ve rehberlik) alanı mezunu olmalıdır. PDR alanından mezun olmalarını tavsiye etme sebebimiz çok şeyi bilmemizden dolayı değil, sahip olunan temel ilke ve amaçlarımızdan dolayıdır. Ayrıca konunun püf noktalarını bilen bir uzmandan yardım almak öğrenciye güven verecektir.

Tercih listelerinizi kesinlikle puan öncelikli değil, ilgi, yetenek ve isteğinize göre düzenleyin. Bir önceki tercihinizi her zaman için bir sonraki tercihinizden daha çok istemelisiniz. Kesinlikle tercih listesinde istemediğiniz bir bölümü bulundurmayın.

Şu ana kadar hangi mesleği seçeceğinize karar vermiş olmalısınız. Eğer kararınızı henüz vermediyseniz tercih listenizi hazırlarken muhtemelen biraz daha zorlanacak ve başkalarının telkinlerine daha fazla açık olacaksınızdır. Buna dikkat etmelisiniz. Çünkü bu durumda mutsuz olabileceğiniz bir mesleği seçme riskiniz var. Kendinizi az çok tanıyorsunuzdur. Bu noktada önemli olan seçeceğiniz mesleği olabildiğince araştırmalısınız.

Son olarak, sırf prestijli bir üniversitede okuyacağım diye sevmediğiniz bir bölümü tercih etmeyin. Üniversite etiketini, mezuniyetin ancak 3-5 yıl sonrasına kadar taşıyacaksınız. Ancak meslek etiketini bir ömür boyu taşımak zorundasınız. Onun için üniversiteyi değil sizi yapmak istediğiniz mesleğe yöneltecek bölümü tercih etmeye öncelik vermeniz yerinde bir tercih olacaktır.

Başarı dileklerimle…

Neslihan ALTINTAŞ

Psikolojik Danışman

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR