GENEL SAĞLIK

Erken Yaşta Dişsiz Kalanlardan mısınız?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 17.08.2013

Erken Yaşta Dişsiz Kalanlardan mısınız

Günümüzde pek çokinsan, yıllar önce imkansızlıklar ve dönemin şartları nedeniyle çok erken yaşlarda dişsiz kalarak büyük sıkıntılar yaşamıştır. Teknolojinin başta sağlık konusunda olmak üzere her alanda geliştiği günümüzde bireylerin dişsiz kalması ve genç yaşta damak protez diye tabir edilen total protezle tanışmalarının kabul edilemez bir durum olduğunu söyleyen Diş Hekimi Kemal Kavut'tan konuya dair kıssadan hisse bir hikaye.

Osman Aga, 1958 yılında Kırklareli’nin Üsküp köyünde doğmuş ve toprağıyla, hayvanlarıyla ilgilenip çiftçilik yaparmış. Osman Aga’nın annesi ve babası da o topraklarda doğup, aynı topraklarda yaşayıp, ölmüşler.

Osman Aga’nın diş problemleri ile ilgili hikâyesi 9 yaşındayken başlamış. O yıllarda köyün berberi ya da kendilerine dişçi diyen kişiler elinde çantasıyla köy köy dolaşırlarmış ve insanlarda diş ağrısından kurtulmak için onlardan medet umarlarmış. Osman Aga da ne yazık ki ağrıyan her dişinde onlardan yardım beklediği için daha 12 yaşına gelmeden 4 tane azı dişini de kaybetmiş.

Derken Osman Aga’nın, ağız hijyeni de iyi olmadığından; askerlik görevini de yerine getirdiği yıllarda diğer dişlerini de ikişer üçer kaybedince, daha 21 yaşına gelmeden yarım damak diye ifade ettiğimiz bir hareketli protez kullanmak zorunda kalmış. Osman Aga protezini kullanmaya başladığı ilk yıllarda gayet memnunmuş ve o sıralarda her yıl diş doktoruna gidip dişlerini çektirmektense tam damak protez kullanmanın daha avantajlı olabileceğini düşünmüş. Bu yüzden Osman Aga 35 yaşına geldiğinde ağızdaki tüm dişlerini kaybetmesi sonucu, tam damak protez (total protez) kullanmaya başlamış.

Daha sonraları günler ayları, aylar yılları takip ederken 8-10 yıl süre sonra kullandığı alt üst total protezinin, Kıyıköy de denizin üzerinde gördüğü kayıklar gibi ağzında hareket ettiğini, oynadığını ve rahat edemediğini görmüş. Ağzına aldığı her lokmada sağ tarafta çiğneme yaparken protezin sol tarafının oynadığını aynı şekilde sol tarafında çiğneme yaparken de protezin sağ tarafının tıpkı bir kayığın sağa sola hareketi gibi oynadığını fark etmiş.

Osman Aga, zaman içerisinde total protezin daha önce düşündüğü kadar iyi olmadığını anlamaya başlamış. Protezinin hareketleri öyle bir hal almış ki, Osman Aga protezini kullanamamaya başlamış ve 8-10 yıl süre sonra tekrar diş doktoruna gitmek zorunda kalmış.

Gittiği diş doktoru, ona dişlerini çok erken yaşta kaybettiğini, erken yaşlarda total protez kullanan kişilerde, damakta oluşan erime nedeniyle total protezinin eskisi gibi damakta tutmayacağını ve protezini kullanamayacağını; doğal ve orijinal dişlerinin yerini hiçbir yapay materyalin alamayacağını ve damak sağlığının ne kadar önemli olduğunu anlatarak; mevcut durumda uygulanabilecek en uygun tedavi şekillerini paylaşmış.

Erken Yaşta Dişsiz Kalanlardan mısınız

Diş doktoru alternatif olarak alt çene için 4 adet implant üstü klipsli (vidalı) total protez önermiş, ancak bununda hiçbir şekilde doğal dişlerin yerini tutamayacağını anlatmıştır. Diş Hekimi Osman Aga’yı düzenli bir şekilde kontrole gelmesi konusunda bilgilendirerek, protezleri teslim etmiş. Osman Aga, alt ve üst çenesine uygulanan implantlar ve bunların protez içindeki klipsleri ile protezini rahat bir şekilde kullanabilmiş.

Anlattığımız hikayeden özetleyecek olursak pek çok vatandaşımız yıllar önce imkansızlıklar ve dönemin şartları nedeniyle çok erken yaşlarda dişsiz kalarak tüm yaşamlarını etkileyen büyük sıkıntılar yaşamışlardır. Teknolojinin başta sağlık konusunda olmak üzere her alanda geliştiği günümüzde bireylerin dişsiz kalması ve genç yaşta damak protez diye tabir edilen total protezle tanışmaları kabul edilemez bir durumdur.

Kimlere İmplant Uygulanır?

İmplant tedavileri özellikle hiçbir dişi olmayan ve total protez kullanmakta olan hastalar için son derece yüksek konfor sunmaktadır. Mesela alt veya üst çenede dişlerinin tamamını veya bir kısmını kaybetmiş olan hastalara klasik yöntem olan tam protez veya yarım damak protez yapılır. Fakat hasta bu protezlerin hareketine bağlı olarak sürekli ağrı duyar, etkili çiğneyememekten ve estetik açıdan şikâyet eder. Ayrıca çekilmiş dişlerin olduğu kemik bölgelerinde zamanla madde kaybı olur ve kemikler gittikçe incelir. Buna bağlı yüz profilinde bir takım değişiklikler olur.

İmplant Tedavisi Neden Önemlidir?

Bu tip hastalarda implant tedavisi uygulayarak tüm şikâyetlerini ortadan kaldırmak ve kemik kaybını engellemek mümkündür. Bu tedavi ile dişsiz bölgelere yerleştirilen implantlar sayesinde hareketli protez kullanımına son verilir. İmplant tedavisi ile hasta rahat çiğneyebilme, sert yiyecekleri dahi rahatça yiyebilme özgürlüğüne kavuşur. Bu sabit protezler sayesinde iyi çiğneyememeye bağlı sindirim problemleri (mide ülseri, karaciğer, safra vb. iç organlarına bağlı dahili hastalıklar) de önlenmiş olur ve hasta daha sağlıklı ve dengeli beslenebilmektedir.

Günümüzde, risklerin en aza indirildiği bu yöntemle, vidalar üzerine yerleştirilebilen sabit protezler sayesinde estetik ve fonksiyonel açıdan başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Konular :