İmplant Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Diş implantının çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen yapay diş kökü olduğunu belirten uzmanlar, implantlarla yapılan diş protezlerinin doğal dişleri en iyi taklit eden protez türü olduğunu söylüyor.
Doğru uygulanmış implantların, düzenli kontrolleri ve günlük temizliği yapıldığı takdirde uzun yıllar, hatta ömür boyu ağızda kalabileceğine dikkat çeken Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhat Yalçın, implantın uzun ömürlü olması için bakımın önemli olduğunu söylüyor.
İşte Prof. Dr. Yalçın'ın implantı ile ilgili merak edilenlere verdiği yanıtlar.
İmplantın uzun ömürlü olması için nelere dikkat etmeli? İşte, yanıtı.
İçindekiler: İmplant Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?
İmplant Diş Tedavisinde Nelere Dikkat Etmeli?
1. İmplanttan Sonra Diş Bakımı
- Ağız Hijyenine Çok Dikkat Edilmeli
İmplant uygulama süreci tamamlandıktan sonra ağız bakımına özen gösterilmemesi sıkça karşılaştığımız bir durum. ”Ömür boyu doğal dişlerimizin yerini alması için uzun uğraşlarla uygulanan implantın başarısı için bakım çok önemlidir. Kendi dişlerimizden daha fazla implantlara dikkat etmeliyiz. Tutucu implant parçalarının üzerindeki diş plağının uzaklaştırılması çok önemlidir. Çünkü plak uzaklaştırılmadığı takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
- Dişler Mutlaka Doğru Bir Şekilde Fırçalanmalı
İmplantın sağlıklı bir şekilde yaşam boyu ağızda kalabilmesi için öncelikli yapılması gerekenin doğru diş fırçalamadır. Yanlış fırçalama, diş eti çekilmesine neden olabilir. Peki nasıl yapmalı?
-
Fırça 45 derece açıyla tutulmalı, alt ve üst çene ayrı ayrı fırçalanmalı, diş etinden dişe doğru fırçalanmalıdır.
-
Özellikle arka bölgelerde yapılan implantlarda implantın çapı yapılan kaplamanın çapına göre daha küçük olacağı için kaplama ile diş eti arasında bazen boşluk olabilir. Bu kısımların arayüz fırçalarıyla düzenli temizlenmesi gereklidir.
-
Ayrıca ağız duşu dediğimiz metodlar da kullanılabilir. Ayrıca implant üstünde hareketli protez kullanan hastalarımız hijyene daha özen göstermeli ve doktorundan daha detaylı bilgi almalıdır.
2. İmplant işlemi Öncesi ve Sonrası Merak Edilenler
İmplant işlemi öncesi veya sonrasında hastaların en çok merak ettiği soruları cevapladı.
- İmplant zararlı bir tedavi midir?
Kurallarına uygun yapılmış bir implantın bilinen bir zararı yoktur.
- İmplant zor bir işlem midir?
İmplant oldukça kolay bir uygulamadır. Tek bir implant operasyonu 15 dakika civarı sürer.
- İmplant sonrası şişlik normal midir?
Tek implant operasyonlarında şişlik ya hiç olmaz ya da çok hafiftir. Çoklu implant operasyonlarında aynı seansta diş çekimleri de yapılmışsa bir miktar şişlik olması normaldir. Uygun ilaçlar ve buz uygulamasıyla en az şişlikle hastanın bu dönemi atlatması sağlanır.
- İmplant yapıldıktan sonra çenede uyuşukluk neden olur?
İmplant operasyonu öncesinde, hastanın doğru olarak muayene edilmesi, radyolojik tetkiklerin yapılması, tomografi ile kemik ölçümlerinin yapılarak doğru implant boylarının saptanması gereklidir. Bu süreçten geçerek yapılan implant uygulamalarından sonra uyuşukluk olmayacaktır.
Ancak tecrübesiz kişiler tarafından, yeterli tetkikler ve ölçümler gerçekleştirilmeden yapılan implantlardan sonra alt çene sinirinin hasar görmesine bağlı olarak uyuşukluk görülebilir.
- İmplant yaptırdım sigara içebilir miyim?
Sigara, içeriğindeki kimyasallardan ötürü iyileşmeyi geciktirir ve operasyon sonrasında kanama riskini arttırır. İlk 48 saat kesinlikle sigara içilmemelidir. Takip eden süreçte de hastanın sigara içmemesi tavsiye edilir. Sigara sadece implantların sağlığı için değil genel sağlık için de büyük bir risktir. Hastalarımızın implant operasyonunu sigarayı bırakmak için güzel bir fırsat olarak görmelerini umuyoruz.
- İmplant neden oynar?
Implant çevresinde enfeksiyon geliştiği takdirde implant kemiğe tutunamayabilir ya da ileri dönemlerde tutunmuş implantlar hareket edebilir. Bunu önlemek için hastaların dişlerini çok iyi temizlemeleri, ağız hijyenini üst seviyede tutmaları önem taşır. İmplantlarınızın hareketli olduğunu hissederseniz mutlaka diş hekiminize danışınız.
#implant #implant öncesi #implant sonrası #implant bakımı