GENEL SAĞLIK

Sonbahar Miskinliğine Karşı Neler Yapmalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 04.10.2018

Sonbahar Miskinliğine Karşı Neler Yapmalı

Yaz mevsiminin sona ermesi ve hava sıcaklıklarının birden düşmesi ile birlikte vücudumuz bu değişime ayak uydurmakta zorlanıyor. Sonbahar yorgunluğunu atlamak için verdiği ipuçları ile bu süreci kolaylaştırarak her mevsimde zinde kalmanın formülü...

Sonbaharın gelmesi ve hava değişimi ile vücudumuzda kırgınlık, eklem ağrıları, sürekli yorgunluk hali ve enerji düşüklüğü gibi belirtiler baş göstermeye başlıyor. Yataktan çıkmaz istemediğimiz bu aylarda, işte sonbahar yorgunluğunu atlatmanın 3 önemli adımı.

1) Düzenli Yürüyüş

Uzun yürüyüşler ve egzersizler yapın. Düzenli olarak yapacağınız yürüyüş ve egzersizler metabolizmanızı hızlandırırken daha fazla enerjiye sahip olmanızı sağlar. Böylece yorgunluk ve halsizlik hissi kaybolur.

Çok fazla baskı ile yaşarız. Ayrıca neredeyse sürekli stres altında yaşarız. Bu yüzünden duygularımızı nasıl kontrol edeceğimizi bilmememiz normaldir. Hatta bir çok zaman neden olduğunu bilmeden kendimizi kızmış halde buluruz.

Çok insan bunun farkında olmadan yapar. Saatlerce çalıştıktan sonra, tek bir işle ya da bir projeyle uzun süre uğraştıktan sonra kendinize 1 dakika ayırın. Her şey üstümüze geliyor muş gibi hissettiğiniz zaman bir yürüyüşe çıkın.

Bacaklarınızı esnetin. Bulunduğunuz bölgede biraz hareket edin ve böylece her şeyi daha net yapabileceksiniz.

Yürümek ileri doğru hareket etmek anlamına gelir. Yürüyüşe çıktığınız zaman üzerinizde taşıdığınız ağırlıkları arkanızda bırakın.

Bunu ara sıra yaptın. Ne kadar netlik kazandığınızı sizde fark edeceksiniz.

2) Düzenli Beslenme

Yediğimiz besinlerin ruh halimizi etkilediğini ve ruh durumumuza göre yenilen besinlere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor muydunuz? Aslına bakarsanız onca yoğunluğun arasında nasıl beslendiğimizi bırakın,beslenmeyi bile unutuyoruz.

Sağlıklı bir ruh/zihin bütünlüğü için ideal beslenme şekillerinin inceleyen araştırmalar, çok da şaşırtıcı olmayan şu sonuca varıyor: Beden sağlığını destekleyen yiyecek ve içeceklerle akıl sağlığını destekleyen yiyecek ve içecekler aynı.

Bu dönemde beslenmeyi iyi düzenlemek gerekir. Özellikle soğuk algınlığı gibi olası enfeksiyonlarla da baş etmek ve sonbahar yorgunluğunuzu üzerinizden atmak için vücut direncinizi artırmanız ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz önemlidir. Bunu da bol su tüketip, mevsiminde sebze ve meyveyi yiyerek sağlayabilirsiniz.

3) Düzenli Uyku

Uyku düzeninize dikkat edin. İyi bir uyku uyumak ve uykuyu almak önünüzdeki tüm günü etkiler. Uyku sürenizin 6-8 saat arasında olmasına dikkat edin.

Geçen sene yayımlanan bir araştırmaya göre yatağa geç saatlerde girenlerin erken uyuyanlara kıyasla tekrar eden negatif düşüncelere sahip olma ihtimali çok daha fazla.

Araştırma sonuçlarına göre gece uykusunun bölünmesi de karamsar düşüncelerin gelişimine yol açıyor. Psikologlar iyi bir uyku düzeninin yardımcı olabileceğini söylüyor. İyi bir uyku çekmek var olan problemleri çözmese bile, olaylara objektif bakabilmeyi sağlayabilir.

Günün en önemli öğünü olan ve size gün içerisinde gerekli enerjiyi sağlayan kahvaltıyı ihmal etmemeye özen gösterin. Ayrıca ara öğünlerde kendinizi iyi hissetmenize ve enerji depolamanıza yardımcı olacak fındık ve ceviz gibi kuru yemişler tüketin.

Konular :