EDİTÖRÜN KALEMİNDEN

Başarılı Okul Hayatı İçin Nelere Dikkat Etmeli?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 25.11.2013

Başarılı Okul Hayatı İçin Nelere Dikkat Etmeli?

Başarılı Okul Hayatı İçin Nelere Dikkat Etmeli

"Ders çalışmak çocuğa nasıl sevdirilir? "Çocuğum ders çalışıyor fakat başarılı değil, neden?"

Genelde çocuklar ders çalışmayı isteyip yapamadıklarından, aileler ise dersin başına oturmadığından şikayetçidir. Çocuklar çalıştıklarını anlamadıklarından yakınır, aileler çocuklarının derse aklını vermediğinden. Aslında bu durum, okul çağında çocuğu olan pek çok anne babanın ortak sıkıntısıdır. "Çok çalışmak değil, verimli çalışmak önemlidir" diyen uzmanlar, hayallerini gerçeğe dönüştürmek isteyen öğrencilere ve ailelere bu konuda bakın hangi önerilerde bulunuyor:

Aileler Nelere Dikkat Etmeli?

1) Çocuğunuzun Herhangi Bir Problemi Olup Olmadığını Gözlemleyin

Ailelerin öncelikle dikkat etmesi gerekenhusus, çocuğun ders çalışmasını engelleyecek bir durumu olup olmadığıdır. Dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, depresyon, anksiyete bozukluğu, arkadaş ilişkilerinde sorunlar, davranış sorunları gözünüzden kaçıyor olabilir. Eğer görünürde böyle bir problem yoksa bu durumda çocuğun kapasitesine bakmak gerekir.

2) Anne Baba Beklentileri Kimi Zaman Çocuğun Yeteneklerini Aşabilir

Kimi zaman biz anne babaların beklentileri çocuğumuzun yeteneklerinin üstünde olabilir. O zaman yapılması gereken onu bizim isteklerimizi gerçekleştirmek için zorlamak değil, beklentilerimizi onun düzeyine göre ayarlayıp, herkesin mutlu olmasıdır.

3) Kendine Uygun BirProgramla Çalışan Çocuk Başarılı Olur

Kendi özelliklerini tanıyan, buna göre bir program ya da bir programa uymak konusunda kararlı olan öğrenciler başarıya ulaşır. Verimli ders çalışma, psikolojik ve sosyal yönden uygun bir ortamda daha önceden hazırlanmış bir plan kapsamında yürütülen bir çalışmalıdır.”

Peki ama teoride hal böyle iken, uygulama ders çalışma şekli nasıl olmalı, verimli ders çalışmanın püf noktaları nelerdir? diye sorarsanız uzmanların buna da bir yanıtı var:

Ders Çalışma Ortamı Önemlidir

•Çalışma yeri doğru belirlenmeli. Masası, sandalyesi, ışığı, sıcaklığı ile ideal olan gürültüden uzak bir çalışma odası motivasyonu ve dikkati artırmada ve başarı kazanmada önemli bir rol oynuyor.

•Çalışmaları en kolay öğrenilen ve dikkatin en kolay toplanabilen saatlerde gerçekleştirilmesi gerekir. Çünkü anlama ve dikkat yoğunlaşması zaman aralıklarında ve günün belli saatlerinde artar ve azalır. Ders çalışmak için günün en verimli zamanları tercih edilmeli. Genelde günün erken saatleridir bu saatler. Kalıcı bir öğrenme için bellemek istediğiniz konular üzerinde ilk olarak zihnin en açık olduğu sabah saatlerinde yoğunlaşmakta fayda var. Bu nedenle, zihnin işleyişi bakımından tekrarlar akşama doğru 16.00-18.00 arası yapılmalıdır.

•Ders çalışma zamanını planlanırken; başkasını örnek almak yerine, kendi yetenek, bilgi, beceri, tutum ve ihtiyaçlardan yola çıkmak daha yararlı olacaktır.

Öğrencilere “Dersi Dinlerken Pasif Değil Aktif Olun” Diyor Uzmanlar

Kim konuşursa konuşsun onları dinlemek yerine derse odaklanın.

Öğretmen konuşmasını bitirene kadar onu dinleyin.

Ayrıntılara takılmadan, asıl konuyu yakalamaya çalışın.

Konuşmacının hareketleriyle sözlerini eşleştirin.

Duruşunuza dikkat edin. Dikkatli bir beden duruşuyla kişiye yönelerek dersi dinleyin.

Aşina olmadığınız konu ve kavramlara yoğunlaşın ve zihninizi zorlayın.

Etüt Merkezleri Çalışan Anne Babaların İmdadına Yetişiyor

Derslerle arası pek iyi olmayan bir çocuğa ödev yapmayı, ders çalıştırmayı sevdirmekhele vakti kısıtlı birçalışan anne-baba iseniz oldukça güçtür. Çocuğunun okulödevlerine yardımcı olmak ile iş dönüşü evdekiyapılması gerekenlerarasındaseçim yapmak zorunda kalırsınız çoğu kez.Neyse kietüt merkezleri bu anlamda birçok anne babanın imdadına yetişiyor. “Kristal Çocuk Kulübü” de bunlardan biri. Bu kulübün ilgimi çeken yanı, çocuklara ödevleri bitince onlara yaratıcı eğlence zamanı ayırabilmesi. Nasıl mı? Şöyle:

Başarılı Okul Hayatı İçin Nelere Dikkat Etmeli

Çocuklar okuldan gelince üstlerini değiştirip hementerlik veya ev ayakkabılarını giyiyor, ardından hep birlikte yemeklerini yiyorlar. Yemekten sonra deneyimli öğretmenler eşliğinde ödevler tamamlanıyor, tek tek kontrol ediliyor. Eksik hissedilen konular varsa pekiştiriliyor. Ödevler bitince deçocuklar için kalitelieğlence zamanı başlıyor! Çocuklar eğitmenleriyle birlikte yaratıcı drama, ritim, resim, el sanatları, karaoke, bahçe oyunlar gibi etkinliklerle bir yandan yeteneklerini geliştirme fırsatı buluyor. Çocuklar böylelikle enerjilerini yapıcı bir şekilde kullanmış oluyorlar.

Merkezin kurucuları, çalışan anne olmanın zorluklarını ve suçluluk duygularını yaşayan biri İngilizce öğretmeni, diğeri yaşam koçu ve yaratıcıdrama eğitmeni iki arkadaş.Çocuğu ilkokul çağında olan çalışan kadınların ortak sıkıntısı, bu iki annenin bir pazar günü yaptığı telefon görüşmesinde iş fikrine dönüşüyor. Ve hep bir ağızdan: "Biz neden bu soruna profesyonel bir çözüm bulmuyoruz?” diyorlar. Sonunda açacakları merkezin,sıkıcı bir etüt ortamından çok, aktiviteler de yapılan, çocukların eğlenebileceği ve enerjilerini akıtabileceği samimi bir yer olması konusundabuluşuyorlar.Öyle de oluyor zaten.

İstanbul Kozyatağı’nda bulunan hafta içi sabah 07:30’dan 20:00’ye kadar hizmet veren Kristal Çocuk Kulubü 7-11 yaş grubuna yönelik bir merkez. Anlayacağınız bu kulüp, özellikle de çalışan annelerin yükünü hafifletmeye fazlasıylayardımcı oluyor; bilginize.

Okuyun Derim…

“Değer verilen çocuk değerli olur” diyen Uzman Pedagog Adem Güneş yeni kitabında hayata bir çocuğun gözünden bakıyor ve çocukların güvenle büyümesi için ebeveynlere sesleniyor: “Çocuk Deyip Geçmeyin”

Başarılı Okul Hayatı İçin Nelere Dikkat Etmeli

Çocuğunuzun "duyguda özgür, davranışta disiplinli" olmasını istiyorsanız, uzman eliyle kaleme alınmış bu kitabı mutlaka okuyun derim.

Konular :