ÖZLÜ CÜMLELER

Senin Farkındayım

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 17.05.2012

Senin Farkındayım

Elini tuttuğumda var gücüyle sıkıyordu. Bırakıp gideceğimden korkuyordu sanki, ya da bir daha hiçbir eli tutamayacak hissine kapılıyor, çok kuvvetli sıkıyordu parmaklarımı. Canım yanıyordu ama ellerinin arasından çekmiyorumdum yine de parmaklarımı.O kocaman gülümsemesi beni hapsediyordu kendine. Sonsuz bir sevgi bu, çok duru. Onun ve benim aramda hiçbir engel yok, ona ve bana göre. Biz birbirimizi engelsiz seviyoruz. Bana sarılmasına izin veriyorum ve o anda dünyalar bizim oluyordu...

Farkındalık ayı idi geçtiğimiz nisan ayı. Tüm otistik çocukları sevgiyle kucakladık. Onların yalnızca yanında olmak değildi niyetimiz; gaye onlarla yaşamak, onların nefesine nefes, ışıklarına ışık, sevgilerine yürek olmaktı. Onların yüreği olan veya olmaya çalışan her insanoğlunu seviyorum.

Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıkıyor. Otistik çocuklar genelde öğrenme zorluğu çekiyor. Otistik çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zeka geriliği görülse de, zeka seviyeleri normal otistik çocuklar da var. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, otistik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta ortak bir zorluk çekiyorlar. Onların çektiği bu zorluk hayatlarına bakın nasıl yansıyor:

-Oyuncaklarla amacına uygun olarak oynamaz, karşılıklı oynamakta zorlanır.

-'Gel', 'otur', 'ver' gibi basit talimatları anlamakta ve uygulamakta zorlanır.

-Seslenildiğinde bakmaz.

-Bir şey istediği zaman sizi oraya götürür, sizin elinizi kullanarak elde etmeye çalışır.

-Bir şey söylenildiğinde duymuyormuş gibi davranır, ancak sevdiği bir müzik, bir reklam olduğunda arkadaki odadan duyup gelir.

-Heyecan, mutluluk, üzüntü gibi ifadeleri belirtemez. Karşısındakinin duygu, ifadeleriyle ilgilenemez.

-Göz kontağı kurmaz.

-Belli bir şeye dikkatini vermez.

-Yaşı geldiği halde konuşamaz.

-Dönme, sallanma, elleriyle değişik hareketler yapma gibi davranışlar gösterir.

Otizmin çaresi yoktur. Otistik çocukların çok azı erişkin olduktan sonra bağımsız yaşamakta, bunlardan bir kısmı bunda başarılı olabilmektedir. Bazılarının otizme bir çare aradığı, diğerlerinin de otizmin bir bozukluktan çok, bir durum olduğuna inandığı bir otistik kültür ortaya çıktı.

Bunların çoğunu biliyoruz; fakat farkında değiliz. Onlarla aynı dünyada olduğumuzun da farkında değiliz maalesef...

Otizmle, otistik çocuklarla lütfen tanışın. İnanın çok şanslı olduğunuzu hissedeceksiniz. Neden şanslı olduğunuzu, o gün çok daha iyi anlayacaksınız.

Konular :